Video Δευτέρα 21/02/2022, 13:02
VIDEO

Blueground στο «MR»: Μπαίνουμε Ασία και βλέπουμε χρηματιστήριο – Δεν κοιτάμε εξαγορά της εταιρείας μας

Βίντεο: Κωνσταντίνος Γεωργόπουλος
blueground-sto-mr-mpainoyme-asia-kai-vlepoyme-chrimatistirio-den-koitame-exagora-tis-etaireias-mas-67720

Η Blueground μπορεί να φτάσει τα 40.000 διαμερίσματα σε 50 πόλεις μέχρι το 2025 και να πετύχει αποτίμηση άνω των 10 δισ. δολαρίων. Τότε ενδεχομένως να μπει και στο χρηματιστήριο. Έτσι περιγράφει στην «Κ» τα σχέδια της ελληνικής startup ο CEO και συνιδρυτής της, Αλέξανδρος Χατζηελευθερίου, ο οποίος θεωρεί ότι η εταιρεία του δεν έχει λόγο να εξαγοραστεί καθώς είναι «παγκόσμιος ηγέτης στον τομέα της ενοικίασης ακινήτων». Αναφερόμενος στην πρόσφατη επένδυση στην όμορη startup, Tabas, τονίζει ότι έφερε νωρίτερα την είσοδο της Blueground στη Βραζιλία, η οποία ήταν αρχικά προγραμματισμένη για το 2024. Ο ίδιος αναλύει τους λόγους για τους οποίους η εταιρεία συγκέντρωσε 180 εκατ. δολάρια στον πρόσφατο γύρο χρηματοδότησης από επενδυτές, μοιράζεται τους τρόπους με τους οποίους ενίσχυσε το κίνητρο της ομάδας του και καταθέτει τις απόψεις του για τους παράγοντες που θα κρίνουν τις επιδόσεις της ελληνικής startup σκηνής. Μιλά επίσης για το σκεπτικό και τη διαδικασία πίσω από τη διακόσμηση των 6.500 διαμερισμάτων της εταιρείας αλλά και για την πιθανή είσοδο της Blueground… στο Metaverse.

Blueground στο «MR»: Μπαίνουμε Ασία και βλέπουμε χρηματιστήριο – Δεν κοιτάμε εξαγορά της εταιρείας μας-1

Είπε: 

 

  • Η Tabas είναι κι αυτή μια proptech startup, αλλά σε πρώιμη φάση, δηλαδή περίπου στα 300-400 ακίνητα. Έχει μια εξαιρετική ομάδα και φιλοδοξία να επεκταθεί εκτός Βραζιλίας, στην υπόλοιπη λατινική Αμερική. 
  • Στην Ελλάδα έχουμε περίπου το 15% των διαμερισμάτων συνολικά και κοντά στο 10% από πλευράς τζίρο, λόγω των χαμηλότερων τιμών σε σχέση με άλλες αγορές. Από τα 600 άτομα που έχουμε στην ομάδα, περισσότερα από 250 βρίσκονται στην Ελλάδα.
  • Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει κανείς πριν βγει στο εξωτερικό είναι να πατήσει πρώτα τα πόδια του γερά στην Ελλάδα. Να πετύχει πρώτα αυτό που λέμε product market fit.
  • Αντλήσαμε 180 εκατ. δολάρια από επενδυτές που έβαλαν χρήματα σε μια αγορά τρισεκατομμυρίων δολαρίων μέσω της εταιρείας μας που είναι πλέον ο παγκόσμιος ηγέτης στον τομέα.
  • Δεν κοιτάμε αυτήν τη στιγμή σενάριο εξαγοράς από άλλη εταιρεία, διότι η αγορά είναι πολύ μεγάλη και είμαστε η μεγαλύτερη εταιρεία στον τομέα. Επόμενο βήμα πιθανώς το χρηματιστήριο.
  • Η μέση διάρκεια διαμονής στα διαμερίσματα της Βlueground είναι κοντά στους 4,5 μήνες. Στην Ελλάδα είναι λίγο μεγαλύτερη, κοντά στους 7 μήνες. Το 2021 «κλείσαμε» με 94% πληρότητα.
  • Πριν από την πανδημία μόλις το 5% των πελατών μας δήλωνε ότι μένει σε διαμέρισμα της Βlueground για να αλλάξει σκηνικό. Αυτό στη συνέχεια έφτασε στο 25%, λόγω της τηλεργασίας.
  • Ναι, μπορεί μετά τη Βραζιλία να είναι το Metaverse ο επόμενος σταθμός μας… Προφανώς αστειεύομαι, είναι νωρίς ακόμη για όλα αυτά. Πάντως παρακολουθούμε τον χώρο και ενδεχομένως κάποια στιγμή να τον κοιτάξουμε, γιατί δείχνει ότι είναι εδώ και θα μείνει.
  • Παρά την ομοιογένεια στη διακόσμηση των διαμερισμάτων μας, έχουμε 50 διαφορετικούς τύπους εσωτερικής διακόσμησης και το 2022 θα επιχειρήσουμε κάθε πόλη να έχει τη δική της αισθητική.
  • Το ελληνικό οικοσύστημα βρίσκεται σε σταθερά ανοδική πορεία και τα μεγάλα funds του εξωτερικού επενδύουν πλέον και σε άλλες πόλεις πέρα από το Σαν Φραντσίσκο ή το Λονδίνο. Στην Ελλάδα θα πρέπει να είμαστε εξωστρεφείς, να κοιτάζουμε κι άλλες αγορές, και να χτίζουμε μακροπρόθεσμα. 
  • Το πιο έξυπνο πράγμα που έχω κάνει προσωπικά είναι η επένδυση στην ομάδα, δίνοντας ευκαιρίες promote from within και μετοχές σε όλα τα μέλη της Βlueground.
  • Το 2022 θα μπορέσουμε να ανοίξουμε μία καινούρια πόλη κάθε μήνα. Μπαίνουμε στην αγορά της Ασίας και θα κοιτάξουμε επενδύσεις και σε άλλες εταιρείες, πλέον της Τabas στη Βραζιλία.

*Δείτε το βίντεο της συζήτησης με τον CEO της Blueground.

*Διαβάστε το κείμενο της συνέντευξης στην Καθημερινή της Κυριακής.