ΒΙΝΤΕΟ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Άσπρο πάτο: Ο Νίξον, ο Γιέλτσιν και το ποτό στη ζωή μας

Το ποτό ως αναπόσπαστο μέρος του ανθρώπινου πολιτισμού - Τι σημαίνει για τα κράτη

Αλκοόλ: Φίλος ή εχθρός; Οι δύο όψεις του νομίσματος
aspro-pato-o-nixon-o-gieltsin-kai-to-poto-sti-zoi-mas-59786

Ο Ρίτσαρντ Νίξον είχε πει ότι το Maotai ήταν κλειδί για την αποκατάσταση των σχέσεων ΗΠΑ – Κίνας τη δεκαετία του ’70 και ο Μπορίς Γιέλτσιν έχει μείνει στην ιστορία για το μεθύσι με τον Μπιλ Κλίντον που κατέγραψαν οι κάμερες. Ο Edward Slingerland, συγγραφέας του βιβλίου Drunk, μιλά στο «MR» για τις διαχρονικές προεκτάσεις του αλκοόλ στην πολιτική και την κοινωνία.

Άσπρο πάτο: Ο Νίξον, ο Γιέλτσιν και το ποτό στη ζωή μας-1

Υποθετικό σενάριο: Έχουμε εκλογές με τρεις υποψηφίους. Ο πρώτος πίνει πάρα πολλά μαρτίνι, καπνίζει συνεχώς και απατά τη γυναίκα του. Είναι εν μέρει παράλυτος από πολιομυελίτιδα, έχει υπέρταση, είναι αναιμικός και γενικά φιλάσθενος. Λέει ψέματα και κατά καιρούς συμβουλεύεται αστρολόγους για τη χάραξη πολιτικής.

Ο δεύτερος καπνίζει συνέχεια πούρα και κάθε βράδυ πριν πέσει για ύπνο πίνει τεράστιες ποσότητες σαμπάνιας, κονιάκ, ουίσκι, ενώ παίρνει και δύο υπνωτικά. Είναι υπέρβαρος, έχει χάσει ήδη τρεις εκλογικές αναμετρήσεις, πέρασε κατάθλιψη και δύο καρδιακά επεισόδια. Γενικά λέγεται πως είναι δύσκολο να συνεργαστεί κανείς μαζί του.

Ο τρίτος είναι ήρωας πολέμου, σέβεται τις γυναίκες, αγαπά τα ζώα, δεν καπνίζει ποτέ και σπανίως πίνει ένα ποτήρι μπύρας.

Εάν διαλέξατε τον τρίτο, τότε ίσως εντυπωσιαστείτε όταν μάθετε ότι πρόκειται για τον Αδόλφο Χίτλερ και ότι οι πρώτοι δύο υποψήφιοι που απορρίψατε είναι ο Φραγκλίνος Ρούσβελτ και ο Γουίνστον Τσώρτσιλ.

*Απόσπασμα από την ταινία «Άσπρο Πάτο»