Start Ups Τετάρτη 29/06/2022, 13:14 ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΟΝΤΗ
START UPS

Περιορισμένη η ρευστότητα για τις ελληνικές startups

Ξεχάστε τα μεγέθη του 2021, προειδοποιούν εκπρόσωποι των ελληνικών venture capitals.

Περιορισμένη η ρευστότητα για τις ελληνικές startups

Προειδοποιήσεις πως «θα πρέπει να ξεχάσουμε το 2021», χρονιά κατά την οποία οι startups άντλησαν παγκοσμίως τεράστιο όγκο κεφαλαίων σε –πολλές φορές– παράλογα υψηλές αποτιμήσεις, εξέπεμψαν εκπρόσωποι των ελληνικών venture capitals στο συνέδριο Hellenic International Business Angels Summit (HIBAS), το οποίο συνδιοργάνωσαν 23-24 Ιουνίου το Enterprise Greece, το Ελληνικό Δίκτυο Επιχειρηματικών Αγγέλων (HeBAN) και το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Επιχειρηματικών Αγγέλων (ΕΒΑΝ).

Ο πληθωρισμός, η άνοδος των επιτοκίων, η διαφαινόμενη ύφεση, οι γεωπολιτικές εξελίξεις και η διόρθωση που βρίσκεται σε εξέλιξη στον κλάδο της τεχνολογίας έχουν καταστήσει παγκοσμίως δυσκολότερη την πρόσβαση σε επενδυτικά κεφάλαια, κυρίως για εταιρείες σε προχωρημένα στάδια ανάπτυξης. Παράλληλα, οι αποτιμήσεις είναι χαμηλότερες, ενώ οι startups αλλάζουν στρατηγική και στρέφονται σε πιο υγιή πλάνα ανάπτυξης, σε αντίθεση με την «ανάπτυξη με κάθε κόστος» που κυριάρχησε πρόσφατα. Βέβαια, οι περισσότεροι εκπρόσωποι των ελληνικών venture capitals συμφώνησαν πως οι ελληνικές εταιρείες είναι ανθεκτικές και σε γενικές γραμμές δεν εμφανίζουν παράλογα υψηλές αποτιμήσεις, καθώς αυτές διαμορφώθηκαν με βάση τα πραγματικά τους έσοδα.

«Νομίζω ότι οι Ελληνες ιδρυτές έμαθαν να είναι ανθεκτικοί. Εμαθαν στον δύσκολο δρόμο», δήλωσε στην τοποθέτησή της η Κατερίνα Πραματάρη, εταίρος στο επενδυτικό κεφάλαιο Uni.fund, που έχει επενδύσει σε 23 ελληνικές startups. Ο Πάνος Παπαδόπουλος, εταίρος στο επενδυτικό κεφάλαιο Marathon Venture Capital, που «τρέχει» ήδη δεύτερο fund και έχει επενδύσει σε ελληνικές startups όπως η Hack The Box, Augmenta, Lenses.io κ.ά., δήλωσε πως «θα επιστρέψουμε σε μία περίοδο κανονικότητας όπου 3 από τις 10 εταιρείες κατάφερναν να πάνε για επόμενο γύρο χρηματοδότησης». «Δεν θα δούμε ποτέ ξανά αυτό που έγινε το 2021», ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος, συμπληρώνοντας πως «συμβουλεύουμε τις εταιρείες να είναι πιο προσεκτικές με τα πλάνα ανάπτυξης τους». Ο ίδιος υπογράμμισε πως οι μισθοί των μηχανικών που δραστηριοποιούνται στον κλάδο είχαν «φουσκώσει», κάτι που δεν θα συμβεί πλέον, διατηρώντας σε ισορροπία τα έξοδα των εταιρειών.

«Εχουμε μιλήσει με επενδυτές που λένε ότι δεν θα επενδύσουν μέχρι το τέλος του χρόνου, κάτι που κυριαρχεί σε γύρους χρηματοδότησης εταιρειών σε προχωρημένα στάδια ανάπτυξης και που βλέπουμε να έρχεται και πιο πρώιμος γύρος χρηματοδότησης», δήλωσε ο Απόστολος Αποστολάκης, εταίρος στο VentureFriends, fund που έχει επενδύσει σε εταιρείες όπως η Blueground, InstaShop (εξαγοράστηκε από την Delivery Hero), Flexcar κ.ά. «Αυτό που θα γίνει σίγουρα είναι πως οι ιδρυτές θα δυσκολευτούν να σηκώσουν και άλλο γύρο χρηματοδότησης τα επόμενα 1-2 χρόνια, οπότε η επιμήκυνση του χρόνου ζωής τους (extend runways) είναι καλή ιδέα», δήλωσε ο Δημήτρης Μαρούλης, εταίρος στο νεοσύστατο Genesis Ventures, προσθέτοντας πως «κάτι τέτοιο θα “υποχρεώσει” τους ιδρυτές να γίνουν καλύτεροι στο “να βγάλουν χρήματα από το να ξοδεύουν, κάτι που ίσχυε μέχρι τώρα».

«Αναφορικά με τις κεφαλαιοποιήσεις και την όρεξη των επενδυτών δεν έχουμε δει κάποια διαφορά σε seed και series A γύρους, αλλά είμαστε όλοι αρκετά επιφυλακτικοί» τόνισε ο Γιώργος Καραντώνης, εταίρος στο ελληνικό Metavallon VC, αναφέροντας, σε κάποια στιγμή της τοποθέτησής του, πως ίσως πάνω από μισές εταιρείες του χαρτοφυλακίου της Metavallon δεν μπορούν να είναι βιώσιμες μέσω οργανικής ανάπτυξης.

moneyreview.gr

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News