Start Ups Τετάρτη 27/04/2022, 17:17
START UPS

Swaplanet: Νέος γύρος χρηματοδότησης 425 χιλ. ευρώ

Swaplanet: Νέος γύρος χρηματοδότησης 425 χιλ. ευρώ

Χρηματοδότηση ύψους 425 χιλιάδων ευρώ εξασφάλισε η ελληνική πλατφόρμα ανταλλαγής παιδικών ρούχων Swaplanet στο πλαίσιο του δεύτερου κύκλου χρηματοδότησης, ο οποίος και πραγματοποιήθηκε 12 μήνες μετά τον πρώτο γύρο. Συνολικά, η εταιρεία έχει αντλήσει συνολικά κεφάλαια ύψους τουλάχιστον 500 χιλιάδων ευρώ.

Στον δεύτερο γύρο χρηματοδότησης ηγήθηκαν οι Zeno Capital και Genesis Ventures, και συμμετείχαν Έλληνες επενδυτές μέσω του Hellenic Business Angels Network και ξένοι επενδυτές από το Ηνωμένο Βασίλειο και την Αίγυπτο. Το κεφάλαιο θα χρησιμοποιηθεί για την αναβάθμιση των λειτουργιών της εταιρείας, την επιτάχυνση της προσέλκυσης χρηστών και την εισαγωγή πιο εξελιγμένων τεχνολογιών.

Η πλατφόρμα Swaplanet ιδρύθηκε τον Απρίλιο του 2021 από την ομάδα των Σερίφ Μπαρακάτ, Έλενας Στάμου και Τζίμυ Νικολαΐδη και ξεκίνησε τη λειτουργία της το ίδιο καλοκαίρι. Μέχρι σήμερα, έχει αυξήσει τη βάση των πελατών της με περισσότερους από 3.500 χρήστες, ενώ έχει επεκταθεί από την αρχική εξυπηρέτηση στην περιοχή της Αττικής σε όλη την Ελλάδα. Η ομάδα έχει μεγαλώσει απασχολώντας οκτώ υπαλλήλους, έχοντας παραλάβει και ταξινομήσει περισσότερα από 30.000 ρούχα από γονείς, και έχοντας αναρτήσει περισσότερα από 14.000 από αυτά στην πλατφόρμα, προς ανταλλαγή.

Η βιομηχανία των ενδυμάτων, αποτελεί το δεύτερο μεγαλύτερο δημιουργό αποβλήτων στον κόσμο, είναι υπεύθυνη για την έκλυση του 10% των παγκόσμιων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (έναντι 6% της βιομηχανίας των πλαστικών) και παράγει το 20% των παγκόσμιων λυμάτων, ενώ το πρόβλημα εντείνεται με την ανάπτυξη της γρήγορης μόδας.

Η Swaplanet προσβλέπει να αντιμετωπίσει αυτό το περιβαλλοντικό πρόβλημα, ενθαρρύνοντας περισσότερες ανταλλαγές και λιγότερες αγορές, ενώ βοηθά τις οικογένειες να μειώσουν τις δαπάνες τους για αγορές παιδικών ρούχων έως και 90%. Τα ρούχα ταξινομούνται ξεχωριστά από την Swaplanet και καθαρίζονται επαγγελματικά, ώστε να διασφαλιστεί ότι κάθε προϊόν βρίσκεται σε άριστη κατάσταση. Αξίζει να σημεωιωθεί πως τα ρούχα που δεν περνούν από τους ποιοτικούς ελέγχους, δωρίζονται σε μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, και όπως σημειώνει ανακοίνωση της εταιρείας το 2% του ετήσιου εισοδήματος δωρίζεται στη φιλανθρωπική οργάνωση we4all για αναδασώσεις και περιβαλλοντική εκπαίδευση για παιδιά.

Ο τελευταίος γύρος χρηματοδότησης περιελάμβανε την έξοδο του πρώτου επενδυτή της Swaplanet, του Demium’s Partner Fund (Ισπανία). Νομικός σύμβουλος για τη συναλλαγή ήταν η εταιρία Saplegal – A.SPapadimitriou & Partners. Οι συμμετέχοντες επενδυτές φέρνουν ένα μείγμα εμπειρίας από την Ελλάδα και το εξωτερικό, και αρκετοί από αυτούς θα λειτουργήσουν ως σύμβουλοι της πλατφόρμας, βοηθώντας την στην περαιτέρω υλοποίηση του στρατηγικού της πλάνου στην ελληνική αγορά, στην επέκταση των λειτουργιών της και στην προεργασία για επέκταση σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

«Η Swaplanet έχει σχεδιαστεί από γονείς, για γονείς και είναι μια λύση win-win για όλους, γονείς, παιδιά, μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς και τον πλανήτη μας», αναφέρει ο Σερίφ Μπαρακάτ, Διευθύνων Σύμβουλος και συνιδρυτής μας, πατέρας δύο παιδιών (4 ετών και 1 έτους). «Η ομάδα μας είναι κατενθουσιασμένη που λαμβάνει καθημερινά τα εξαιρετικά σχόλια πελατών από την έναρξη των λειτουργιών μας, επικυρώνοντας το όραμά μας και την ανάγκη για ύπαρξη μιας τέτοιας λύσης. Θέλουμε περισσότεροι γονείς να ενημερωθούν για το πώς μπορούμε μαζί να αλλάξουμε τις αγοραστικές τους συνήθειες και είμαστε χαιρόμαστε ιδιαιτέρως που έχουμε την υποστήριξη κορυφαίων επενδυτών και σπουδαίων του κλάδου, ώστε να συστήσουμε την πλατφόρμα Swaplanet σε ακόμη περισσότερες οικογένειες».

Ο κ. Δημήτρης Γεωργακόπουλος, Partner της Zeno Capital, δήλωσε σχετικά: «Είμαστε ενθουσιασμένοι που είμαστε co-lead investors σε αυτόν τον γύρο χρηματοδότησης της Swaplanet, της κορυφαίας πλατφόρμας ανταλλαγής παιδικών ρούχων στην Ελλάδα. Η ιδρυτική ομάδα της Swaplanet έχει ήδη δώσει εντυπωσιακά και πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα. Μείναμε έκπληκτοι από τη φιλικότητα προς το χρήστη της πλατφόρμας, την εξαιρετική ποιότητα των προϊόντων και κυρίως του θετικού αντίκτυπου που δημιουργείται με τη μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα και των απορριμμάτων. Η Swaplanet έχει τοποθετηθεί σε πολύ καλή θέση για να επιτύχει σημαντική ανάπτυξη στον τομέα του ηλεκτρονικού εμπορίου για είδη από δεύτερο χέρι».

Ο κ. Στέργιος Αναστασιάδης, Partner της Genesis Ventures, ανέφερε ότι: «Η ομάδα της Swaplanet είναι μια από τις πιο σκληρά εργαζόμενες και “πεινασμένες” ομάδες που έχουμε δει μέχρι σήμερα. Η Έλενα, ο Σερίφ και ο Τζίμυ, δεν επικεντρώνονται μόνο στην επίλυση ενός δύσκολου προβλήματος, αλλά αντιλαμβάνονται ότι η εμπειρία του τελικού χρήστη πρέπει να είναι εξαιρετική, και για το λόγο αυτό επεξεργάστηκαν ξανά και τις 7 εμπειρίες μέσα σε 3 μήνες, ενώ ταυτόχρονα βελτίωσαν τα οικονομικά της μονάδας τους κατά 30%. Αυτή η προσέγγιση τους που βασίζεται πάνω σε δεδομένα, θα τους προετοιμάσει κατάλληλα και για την γεωγραφική τους επέκταση σε άλλες χώρες.”

Ο κ. Δημήτρης Τσίγκος, συνιδρυτής του Hellenic Business Angels Network (HeBAN) πρόσθεσε: «Είμαστε υπερβολικά ενθουσιασμένοι που η Swaplanet αποτελεί μία από τις πρώτες επενδύσεις που ολοκλήρωσε το γκρουπ μας για τα μέλη του. Στο HeBAN αναζητούμε δυνατές και με ισχυρά κίνητρα ομάδες, με ένα επεκτάσιμο προϊόν σε μια αναπτυσσόμενη αγορά, και πιστεύουμε ότι η Swaplanet έχει τη δυνατότητα να εξυπηρετήσει αποτελεσματικά τις ανάγκες της κοινωνίας για βιώσιμα ρούχα. Ανυπομονούμε να στηρίξουμε την εταιρεία στα σχέδιά της σε συνεργασία με την ισχυρή και ποικιλόμορφη ομάδα συνεπενδυτών της. Για αυτήν την επένδυση, στα μέλη της HeBAN προστέθηκαν επίσης ένας από τους ιδρυτές μιας κορυφαίας νεοφυούς επιχείρησης στον τομέα της υγείας στις ΗΠΑ, και ένας από τους πρωτοπόρους του angel investing».

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Η Σίλικον Βάλεϊ των Ιωαννίνων: Η Ήπειρος μπήκε στον χάρτη της τεχνολογίας

Η Ευρωπαϊκή Ένωση βάζει τέλος στη γρήγορη μόδα μέχρι το 2030

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News