Start Ups Τρίτη 16/11/2021, 17:05
START UPS

Jack Naglieri (Panther Labs): Η ασφάλεια στην εποχή των cyberwars περνά από την Αθήνα

Jack Naglieri (Panther Labs): Η ασφάλεια στην εποχή των cyberwars περνά από την Αθήνα

Φανταστείτε μία κυβερνοεπίθεση με την οποία χάκερς θα αποκτήσουν πρόσβαση στα στοιχεία της πιστωτικής σας κάρτας ή στα άπειρα προσωπικά δεδομένα που κρατούν για εσάς το Facebook ή το Google. Ακόμα χειρότερα, φανταστείτε μία επίθεση ransomware σε κάποιο νοσοκομείο που οδηγεί στον θάνατο ασθενών του ή ένα σενάριο όπου χάκερς καταφέρνουν να παραβιάσουν τα συστήματα μίας ολόκληρης πόλης και να κλείσουν υποδομές όπως το νερό ή το ρεύμα. Αυτή τη μορφή έχει σήμερα ο πόλεμος, εξηγεί ο Jack Naglieri, ιδρυτής και CEO της Panther Labs. Στην εποχή του cloud, ο πόλεμος μεταφέρεται από τα πεδία της μάχης στους υπολογιστές.

Για αυτό και η Panther, μία startup με έδρα το Σαν Φρανσίσκο, που διατηρεί και ομάδα μηχανικών στην Αθήνα, βοηθά τις ομάδες ασφαλείας των επιχειρήσεων να εντοπίζουν και να αποτρέπουν τέτοιες κυβερνοεπιθέσεις.

Από τη Yahoo και το Airbnb

Ο ίδιος ο Jack Naglieri ασχολιόταν με την ασφάλεια ήδη από το 2012, όταν δούλευε για ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα της Silicon Valley την εποχή εκείνη, τη Yahoo, όπως είπε στο Outliers, το podcast της Endeavor Greece με media partner το MoneyReview. Από τότε ακόμα, δουλειά του ήταν να χτίζει συστήματα που συγκεντρώνουν δεδομένα και μετά να προσπαθεί να καταλάβει εάν κάποιοι παραβιάζουν τα συστήματα αυτά.

Έπειτα από 3,5 χρόνια στη Yahoo, ο ιταλικής καταγωγής Αμερικανός Naglieri μεταφέρθηκε στην Airbnb, όπου και γεννήθηκε η ιδέα για ένα σύστημα ασφαλείας για εταιρείες της εποχής του cloud.

Κάπως έτσι δημιουργήθηκε το Streamalert, το οποίο ήταν open source. Όμως, όταν ο Naglieri είδε τα ονόματα που το χρησιμοποιούσαν και δέχθηκε την προσέγγιση ενός επενδυτή, αποφάσισε να κάνει πραγματικότητα το όραμα που είχε από νεαρή ηλικία, δηλαδή να φτιάξει τη δική του εταιρεία.

Το «ελληνικό αίμα» της Panther

Η Panther Labs ιδρύθηκε τον Αύγουστο του 2018 και μία από τις πρώτες προσλήψεις της ήταν ο Κώστας  Παπαγεωργίου, ένας Έλληνας μηχανικός που είχε περάσει πολλά χρόνια στην Amazon και κατάφερε να εντυπωσιάσει τον Naglieri.

Ο Κ. Παπαγεωργίου είχε σημαντικό ρόλο στη δημιουργία της τεχνολογίας της Panther Labs, ενώ μέσω του δικού του δικτύου, η εταιρεία έκανε και άλλες προσλήψεις στην Ελλάδα. Άλλωστε, ο Naglieri τονίζει ότι η εταιρεία του βρήκε εκπληκτικά ταλέντα στην Αθήνα. Και με δεδομένο ότι η startup λειτουργεί σε «remote first» βάση, αυτό της επιτρέπει να χτίσει διάφορες ομάδες σε μέρη μακριά από την έδρα της στο Σαν Φρανσίσκο. Κάπως έτσι, οι 1-2 πρώτες προσλήψεις στην Αθήνα εξελίχθηκαν σε μία ομάδα 10 ατόμων, με τον Naglieri να δηλώνει ότι η  παρουσία της εταιρείας στην Ελλάδα μπορεί να διευρυνθεί. Πρώτα από όλα, φαίνεται να αναζητά έναν επικεφαλής που θα καταλαβαίνει την τοπική κουλτούρα και θα επιτρέψει στην ομάδα της Panther στην Αθήνα να μεγαλώσει και άλλο.  

Τα πρώτα δύσκολα βήματα

Η Panther Labs έχει αντλήσει χρηματοδότηση 20 εκατ. δολαρίων, όμως ο Jack Naglieri ομολογεί ότι τα πρώτα βήματα δεν ήταν καθόλου εύκολα.

Η εταιρεία έκανε την τεχνολογία της open source τον Ιανουάριο του 2020, απέκτησε τους πρώτους χρήστες της και τον Ιούνιο του ίδιου έτους είχε τον πρώτο της πελάτη. Όμως ήταν η εποχή που χτύπησε η πανδημία, με τον Naglieri να ομολογεί πως πέρασε μία πολύ τρομακτική περίοδο. Είχε ρίξει όλα όσα είχε στην εταιρεία, χωρίς να γνωρίζει εάν αυτή θα επιβίωνε, λέει.

Είναι ενδεικτικό πως όταν ξεκίνησε για την άντληση seed χρηματοδότησης, εισέπραξε 18 αρνητικές απαντήσεις. Είχε αρχίσει να πιστεύει ότι δεν θα κατάφερνε να βρει επενδυτές και η Panther Labs θα «πέθαινε». Όμως, όταν ήρθε το πρώτο «ναι», ακολούθησαν και άλλα, με αποτέλεσμα το 2019 να αντλήσει 4,5 εκατ. δολάρια.

Στον series A γύρο, ο Naglieri δεν επεδίωκε καν να αντλήσει κεφάλαια, εξήγησε. Απλά οι συνομιλίες που είχε με επενδυτές κατέληξαν στην άντληση χρηματοδότησης.

Outlier

Όσο για το τι κάνει έναν επιχειρηματία outlier; Ο Jack Naglieri πιστεύει ότι αυτό είναι το «γιατί», δηλαδή το κίνητρο για το οποίο ένας επιχειρηματίας κάνει ό,τι κάνει.

Διαβάστε επίσης: 

Think Silicon: Από την Πάτρα έως την εξαγορά από την Applied Materials

Α. Σταυράκης (Safesize): Η εταιρεία που θα αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο αγοράζουμε παπούτσια

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News