Start Ups Τρίτη 9/11/2021, 15:05
START UPS

Think Silicon: Από την Πάτρα έως την εξαγορά από την Applied Materials

Η ιστορία της εταιρείας του Γιώργου Σιδηρόπουλου και του Ιάκωβου Σταμούλη

Think Silicon: Από την Πάτρα έως την εξαγορά από την Applied Materials

Όταν κάποιος αγοράζει ένα smartwatch, είναι πολύ πιθανό ότι μέσα του κρύβεται μία κάρτα γραφικών την οποία έχει σχεδιάσει η ελληνική startup Think Silicon. Όμως όταν ο Γιώργος Σιδηρόπουλος και ο Ιάκωβος Σταμούλης ίδρυσαν την εταιρεία τους, ουσιαστικά δημιούργησαν μια νέα αγορά από το μηδέν. Η Think Silicon ειδικεύεται στη σχεδίαση μονάδων επεξεργασίας γραφικών υψηλής απόδοσης και πολύ χαμηλής κατανάλωσης ενέργειας για φορητές συσκευές, όπως είναι τα έξυπνα ρολόγια. Και πλέον έχει εξαγοραστεί από την αμερικανική πολυεθνική Applied Materials, έναν παγκόσμιο ηγέτη στην αγορά τεχνολογίας υλικών.

Ο Γιώργος Σιδηρόπουλος και ο Ιάκωβος Σταμούλης γνωρίστηκαν το 2007 στην Πάτρα, όταν και οι δύο δούλευαν για την Atmel, σχεδιάζοντας τσιπ για συσκευές Bluetooth και wi-fi.

Όπως αποκάλυψαν στο Outliers, το podcast της Endeavor Greece με media partner το MoneyReview, ο Ιάκωβος είχε κατοχυρώσει το όνομα Think Silicon ήδη από το 2000, πιστεύοντας ότι κάποια στιγμή θα έφτιαχνε μια εταιρεία στον τομέα των ηλεκτρονικών.

Τελικά, η Think Silicon δημιουργήθηκε το 2007 και το 2009 άρχισε να ασχολείται με τα γραφικά.

Σήμερα, η Think Silicon σχεδιάζει επεξεργαστές γραφικών για συσκευές που έχουν πολύ μικρή κατανάλωση ενέργειας, όπως ένα ρολόι, ένα fitness band, ένα ψυγείο, ένα πλυντήριο ή ένας θερμοστάτης.

Όμως, όταν ξεκίνησε τη δραστηριοποίησή της, η εταιρεία αποφάσισε να εστιάσει σε ένα κομμάτι της αγοράς στο οποίο κανένας από τους –έτσι και αλλιώς λιγοστούς- «παίκτες» των γραφικών δεν έδινε βάση.

Το πρώτο smartwatch 

Ένας από τους πρώτους πελάτες της Think Silicon ήταν μία πολύ μεγάλη εταιρεία και αυτό που την εποχή εκείνη ήταν ίσως το πρώτο smartwatch που φτιάχτηκε ποτέ. Σιδηρόπουλος και Σταμούλης κατάλαβαν τότε ότι εφόσον τόσο μεγάλες επιχειρήσεις κοιτάζουν προς αυτόν τον τομέα, τότε υπάρχει πράγματι μία αγορά για αυτούς.

Σήμερα, ο Γιώργος Σιδηρόπουλος φοράει ρολόι που έχει μέσα του δική τους κάρτα γραφικών. «Είναι πολύ ικανοποιητικό για τους μηχανικούς να πηγαίνουν στο κατάστημα της γωνίας για να αγοράσουν κάτι που ξέρουν ότι έχουν σχεδιάσει οι ίδιοι», εξηγεί.

Όμως, τα πράγματα δεν ήταν πάντα εύκολα για την Think Silicon.

Funding 

Η εταιρεία άντλησε την πρώτη της χρηματοδότηση το 2019, δηλαδή σχεδόν 13 χρόνια μετά την ίδρυσή της. Πώς λειτουργούσε έως τότε; Όπως εξηγούν οι δύο founders, όταν το 2007 άρχισαν να ψάχνουν για χρηματοδότηση από venture capitals, η έννοια των startups δεν υπήρχε καν. Έτσι, το πρώτο κεφάλαιο της εταιρείας προήλθε από μία αποζημίωση απόλυσης. Η Think Silicon αναπτύχθηκε οργανικά αλλά και με τη βοήθεια ερευνητικών προγραμμάτων, από τα οποία έχει «σηκώσει» 3 εκατ. ευρώ.

Όμως για μία δεκαετία δεν έβγαζε χρήματα. Όπως ομολογούν οι Σιδηρόπουλος και Σταμούλης, η επιχείρηση κατάφερε να επιβιώσει λόγω της καλής διαχείρισης που έκανε στον τομέα των εξόδων, έστω και εάν αυτό της κόστισε σε ό,τι αφορά το development, αφού κρατώντας τους μισθούς σε χαμηλά επίπεδα, ουσιαστικά αδυνατούσε να προσελκύσει έμπειρους μηχανικούς.

Το 2018, η Think Silicon έφτασε σε οριακό σημείο, όμως οι συνιδρυτές της αποφάσισαν να μην κατεβάσουν ρολά. Απέλυσαν τους μισούς μηχανικούς και έριξαν τα έξοδα, εξασφαλίζοντας στην εταιρεία λίγους μήνες ζωής. Μέσα στο διάστημα αυτό, κατάφεραν να κλείσουν πελάτες και να λάβουν την πρώτη τους χρηματοδότηση seed από το ελληνικό fund Metavallon και δύο ιδιώτες επενδυτές. Ακολούθησε η συμφωνία για την εξαγορά της Think Silicon από την Applied Materials.

Το deal με την Applied Materials 

«Αυτό που κάναμε ταίριαξε με αυτό που έψαχνε η Applied Materials», λένε οι ιδρυτές της Think Silicon. Στην επίτευξη του deal, βέβαια, συνέβαλε ένας Έλληνας. Ο Κώστας Μάλλιος, που είχε διατελέσει επί σειρά ετών στέλεχος της Microsoft, είχε μόλις «μετακομίσει» στην Applied Materials. Όταν η εταιρεία άρχισε να ψάχνει σε αυτόν τον τομέα, ήταν εκείνος που κοίταξε προς την Ελλάδα.

Σήμερα, η Think Silicon λειτουργεί σαν αυτόνομη μονάδα μέσα στην Applied Materials, όπου σχεδιάζει και αναπτύσσει τα δικά της προϊόντα, διατηρώντας το δικό της δίκτυο πωλήσεων.

Το τελευταίο διάστημα, μάλιστα, έχει ανοίξει ένα καινούργιο γραφείο στην Αθήνα, το οποίο αυτή τη στιγμή απασχολεί μία μικρή ομάδα 10 μηχανικών, την οποία όμως έχει σκοπό να αναπτύξει, ξεπερνώντας τα 30 άτομα.

Διαβάστε επίσης: 

Α. Σταυράκης (Safesize): Η εταιρεία που θα αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο αγοράζουμε παπούτσια

Ελ. Διακομιχάλης (Radicle): O μουσικός από την ΑΣΟΕΕ που τα έβαλε με τη Microsoft 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News