Start Ups Πέμπτη 28/10/2021, 13:19
START UPS

Αυλαία στο σκάνδαλο της Akazoo: Η απάτη της ελληνικής startup και η απόφαση της SEC

Ηταν εισηγμένη στο Nasdaq

Αυλαία στο σκάνδαλο της Akazoo: Η απάτη της ελληνικής startup και η απόφαση της SEC

Πρόστιμο 38,8 εκατ. δολαρίων επέβαλε η αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC) στην ελληνική εταιρεία Akazoo, στο πλαίσιο του συμβιβασμού για την υπόθεση απάτης ύψους δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων σε βάρος των επενδυτών. 

Η Akazoo εισήλθε στο χρηματιστήριο Nasdaq το 2019 μέσω εταιρείας εξαγορών ειδικού σκοπού (SPAC) και σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, παρουσιάστηκε στους επενδυτές σαν μια ταχύτατα αναπτυσσόμενη εταιρεία streaming μουσικής. Η ελληνική startup ισχυριζόταν ότι εστιάζει στις αναδυόμενες αγορές, όπου έλεγε ότι έχει 38,2 εκατ. χρήστες και 120 εκατ. δολάρια σε ετήσια έσοδα. Στην πραγματικότητα, δεν είχε καθόλου χρήστες που να πληρώνουν συνδρομή, ενώ τα έσοδά της ήταν αμελητέα. 

Η απάτη της Akazoo ξεσκεπάστηκε από τον Γκάμπριελ Γκρέγκο, διαχειριστή της Quintessential Capital Management, ο οποίος είναι ιδιαίτερα γνωστός στην ελληνική αγορά για το ρόλο του στις αποκαλύψεις και άλλων επιχειρηματικών σκανδάλων, όπως της Globo αλλά και της Folli Follie

Αφότου ο Γκρέγκο αμφισβήτησε τα νούμερα της Akazoo, η αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς «πάγωσε» τα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας, στο πλαίσιο των ερευνών. 

Τον Απρίλιο, η Akazoo αποδέχθηκε την απόφαση της Επ. Κεφαλαιγοράς και διεγράφη από το χρηματιστήριο Nasdaq. Ο συμβιβασμός που ανακοινώθηκε χθες στις ΗΠΑ προβλέπει ότι η εταιρεία θα πρέπει να πληρώσει 38,8 εκατ. δολάρια από κέρδη που έβγαλε μέσω της απάτης. 

Η Akazoo δεν αποδέχθηκε ούτε αρνήθηκε τα όσα βρήκε η έρευνα των αμερικανικών αρχών, ενώ δικηγόρος της με τον οποίο επικοινώνησε το Reuters αρνήθηκε να σχολιάσει. 

Όπως ανακοίνωσε η Επ. Κεφαλαιαγοράς, το πρόστιμο των 38,8 εκατ. δολαρίων θα καλυφθεί με τα 35 εκατ. δολάρια που καλείται να πληρώσει η Akazoo σε επενδυτές που υπήρξαν θύματα της απάτης της, και οι οποίοι έχουν κινηθεί νομικά κατά της εταιρείας. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News