Start Ups Κυριακή 17/10/2021, 20:00
START UPS

Insurtech: Πώς η τεχνολογία αλλάζει τον ασφαλιστικό κλάδο

H σημαντική ανάπτυξη της ευρωπαϊκής σκηνής έχει ελληνικό «χρώμα»

Insurtech: Πώς η τεχνολογία αλλάζει τον ασφαλιστικό κλάδο

Ο ασφαλιστικός κλάδος ήταν ανέκαθεν καινοτόμος και συμβάδιζε με τις τεχνολογικές εξελίξεις της εκάστοτε εποχής. Ωστόσο, με την εμφάνιση της πανδημίας του COVID-19, έπρεπε να επιταχυνθεί η ευκινησία του και να εντατικοποιηθεί ο ψηφιακός μετασχηματισμός των ασφαλιστικών εταιρειών.

Σε αυτό συνέβαλε σημαντικά η νέα τεχνολογική τάση του Insurtech (Insurance Technology), που έχει γνωρίσει σημαντική άνοδο το τελευταίο διάστημα. Ουσιαστικά, κάθε τεχνολογία που μπορεί να χρησιμοποιηθεί από μια ασφαλιστική εταιρεία για να αυξήσει την αποτελεσματικότητα των δραστηριοτήτων της μπορεί να μπει κάτω από την ομπρέλα του Insurtech αντικατοπτρίζοντας έτσι τη σταδιακή στροφή του ασφαλιστικού κλάδου από ένα μοντέλο βασισμένο στα προϊόντα σε πελατοκεντρικό.

Η αλλαγή οφείλεται φυσικά στις μεταβαλλόμενες προσδοκίες των καταναλωτών, αλλά και στις αντίστοιχες συνθήκες της αγοράς, ωστόσο πρέπει να σημειωθεί ότι η γρήγορη υιοθέτηση της βιομηχανίας αυτών των νέων τεχνολογιών έχει επιταχύνει σημαντικά τις εξελίξεις τον τελευταίο καιρό. Παράλληλα, οι δυσμενείς μακροοικονομικοί παράγοντες μαζί με τις πιο αυστηρές ρυθμιστικές απαιτήσεις κεφαλαίων έχουν οδηγήσει τους ασφαλιστές στην αναζήτηση λύσεων Insurtech ώστε να παραμείνουν ανταγωνιστικοί και ενημερωμένοι με τις νέες τάσεις της αγοράς.

Σημαντική ανάπτυξη για την ευρωπαϊκή Insurtech σκηνή με… ελληνικό χρώμα

Το πρώτο εξάμηνο του 2021 υπήρξε αρκετά δυναμικό για την ευρωπαϊκή σκηνή Insurtech, καθώς επενδύθηκαν πάνω από 1,7 δισεκατομμύρια ευρώ σε 52 διαφορετικές συμφωνίες, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζονται σε έρευνα της astorya.io. Πρόκειται για ένα ποσό μεγαλύτερο από τα αντίστοιχα ποσά των 2019 και 2020 μαζί, με το οικοσύστημα να ωριμάζει σημαντικά, καθώς το μέσο μέγεθος συμφωνίας ανέρχεται σε 5,7 εκατομμύρια ευρώ έναντι 3 εκατομμυρίων ευρώ πέρυσι.

Αναφορικά με τον αριθμό των επενδύσεων που έλαβαν χώρα, τα πράγματα είναι αρκετά ισορροπημένα, καθώς παρατηρούμε πως το 30% των γύρων χρηματοδότησης εκείνη την περίοδο προέρχονται από χώρες εκτός των τριών βασικών (Η. Βασίλειο, Γαλλία, Γερμανία) – ανάμεσά τους, μάλιστα, συμπεριλαμβάνεται και η συμφωνία της ελληνικής Hellas Direct. Η εταιρεία πρόσφατα ανακοίνωσε νέο γύρο χρηματοδότησης ύψους 32 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ προχώρησε και σε στρατηγική εξαγορά του υποκαταστήματος της Mapfre Asistencia στην Ελλάδα, δείχνοντας την επέκταση της τεχνολογίας και των advanced analytics και στον κλάδο της παροχής υπηρεσιών βοήθειας.

Μία νέα εποχή έχει ανατείλει για τον ασφαλιστικό κλάδο

Όπως γίνεται αντιληπτό, οι καινοτομίες που συνοδεύουν το Insurtech έχουν τη δυνατότητα να αλλάξουν συνολικά τον τρόπο λειτουργίας της ασφαλιστικής βιομηχανίας αλλά και των σχέσεων μεταξύ πελατών και ασφαλιστών, με αποτέλεσμα τα προϊόντα να είναι πιο στενά ευθυγραμμισμένα με τις ατομικές προτιμήσεις των ασφαλιζόμενων.

Πέραν των δυνατοτήτων εξατομίκευσης, η χρήση τεχνητής νοημοσύνης σε νέες ψηφιακές πλατφόρμες θα μπορεί να μετασχηματίσει σημαντικά τον τρόπο με τον οποίο κάποιος θα αγοράζει την ασφάλισή του και να οδηγήσει σε αποδιαμεσολάβηση ορισμένων τμημάτων της αγοράς.

Μετά από ένα έντονο εξάμηνο με αρκετή δραστηριότητα και εξελίξεις, το ερώτημα είναι εάν ο ρυθμός ανάπτυξης που έχει επιτευχθεί στην αγορά είναι βιώσιμος και θα εξακολουθήσει να εντείνεται και αν, εν τέλει, ήρθε η ώρα να βιώσουμε τις πρώτες εξόδους και IPOs στην ευρωπαϊκή Insurtech σκηνή.

Το Found.ation γράφει για το moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News