Start Ups Σάββατο 1/05/2021, 17:00
ΠΡΩΤΟ ΤΡΙΜΗΝΟ

Στα 17,6 δισ.ευρώ οι επενδύσεις venture capital σε ευρωπαϊκές startups

Στα 17,6 δισ.ευρώ οι επενδύσεις venture capital σε ευρωπαϊκές startups

Εκρηκτική αύξηση παρουσιάζουν οι νεοειφυείς επιχειρήσεις στην Ευρώπη, καθώς οι επενδύσεις venture capital σε ευρωπαϊκές startups στη διάρκεια του 2021 τείνουν να ξεπεράσει το περυσινό ρεκόρ των 45,3 δισ.ευρώ. 

Στο πρώτο τρίμηνο, οι επενδύσεις έφθασαν στο υψηλό των 17,6 δισ.ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας ερευνών Pitchbook. Μέχρι τώρα, το προβάδισμα σε επενδύσεις επιχειρηματικού μετοχικού κεφαλαίου είχαν οι ΗΠΑ, έχοντας επενδύσει κεφάλαια της τάξης των 156 δισ.δολαρίων σε αμερικανικές νεοσύστατες επιχειρήσεις μόνο στη διάρκεια του 2020, σύμφωνα με τα στοιχεία της Αμερικανικής Ενωσης Venture Capital.

Τώρα όμως, η όρεξη των επενδυτών startups επεκτείνεται και στην Ευρώπη. Ενδεικτικό το γεγονός ότι πέρυσι αντλήθηκαν περί τα 45,3 δισ.ευρώ από 7.825 συμφωνίες σε ολόκληρη την Ευρώπη, ποσό εντυπωσιακά αυξημένο σε σχέση με τα 7,5 δισ.ευρώ του 2011. 

Ο Ναλίν Πατέλ, αναλυτής της Pitchbook, αναφέρει ότι οι περιορισμοί λόγω του Covid-19 δεν έκαμψαν την όρεξη των επενδυτών να αντλήσουν κεφάλαια με το venture capital να εισρέει κυρίως σε startups στον χώρο της υγείας και της βιώσιμης ανάπτυξης. Από τις νεοσύστατες επιχειρήσεις, ξεχώρισε η γερμανική εταιρεία στον χώρο του ηλεκτρονικού εμπορίου Branded, η οποία άντλησε σε επίπεδο χρηματοδότησης κεφάλαιο περί τα 123,9 εκατ.ευρώ, καθώς και η εταιρεία παροχής υπηρεσιών σε κρυπτονομίσματα Blockchain.com, η οποία εξασφάλισε 50,3 εκατ.ευρώ.

Αντίστοιχα, οι startups σε Βρετανία και Ιρλανδία άντλησαν 6,1 δισ.ευρώ στο πρώτο τρίμηνο, ποσό που δείχνει ότι εφέτος θα καταφέρουν να ξεπεράσουν το περυσινό ρεκόρ των 15,4 δισ.ευρώ. 

Επίσης, οι υψηλού προφίλ εισαγωγές στο χρηματιστήριο όπως της εφαρμογής διανομής φαγητού Deliveroo, της πλατφόρμας πώλησης μεταχειρισμένων αυτοκινήτων Auto1 και του site TrustPilot προσείλκυσαν μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Business Insider

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News