Start Ups Πέμπτη 25/02/2021, 22:18
START UPS

Στα ύψη οι χρηματοδοτήσεις σε startups, παρά την πανδημία

Δεν ανακόπηκε η πορεία των κεφαλαίων επιχειρηματικών συμμετοχών σε ευρωπαϊκό επίπεδο

Στα ύψη οι χρηματοδοτήσεις σε startups, παρά την πανδημία

Η ανάπτυξη της ευρωπαϊκής VC σκηνής ήταν συνεχής τη δεκαετία 2010-2019 και, αν λάβουμε ως ένδειξη την περσινή χρονιά ως πρώτη της δεκαετίας που διανύουμε, η ανοδική πορεία φαίνεται ότι θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια. Το European Venture Report του Pitchbook για το 2020 περιγράφει αναλυτικά ό,τι αφορά τα κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών (VCs) στην Ευρώπη τη χρονιά που πέρασε, διεξάγοντας πολλά ενδιαφέροντα συμπεράσματα. 

Μέσα στο 2020, η αξία των συμφωνιών των VCs στην Ευρώπη σκαρφάλωσε στα 42,8 δισ. ευρώ, αποτελώντας νέο ρεκόρ χρονιάς και παρουσιάζοντας ετήσια αύξηση 14,8% σε σύγκριση με το 2019. Η συμμετοχή, μάλιστα, των Corporate Venture Capitals στις επενδύσεις έφτασε τα 19,4 δισ. ευρώ, αποτελώντας και σ’ αυτή την περίπτωση νέο ρεκόρ. Πώς, όμως, παρά τα εμπόδια που έφερε η πανδημία, η αγορά κατάφερε να επιδείξει αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα και να ακμάσει μέσα σε μία δύσκολη χρονιά; 

Η πανδημία δημιούργησε ευνοϊκές συνθήκες για εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε τομείς όπως η βιοτεχνολογία και η φαρμακευτική, αλλά και υπηρεσίες και εργαλεία που διευκολύνουν την τηλεργασία και την εφοδιαστική αλυσίδα. Εταιρείες που το αντικείμενο και το μοντέλο εργασίας τους δεν φαίνεται να επηρεάζεται από τις επιπτώσεις του κορωνοϊού αποτελούν ελκυστικές επιλογές για τους επενδυτές, οι οποίοι εξακολουθούν να διαθέτουν κεφάλαια προς επένδυση και βρίσκονται διαρκώς σε αναζήτηση ευκαιριών – πολλές από τις οποίες σχετίζονται και με την παρούσα κρίση.

Αρχικά, το σίγουρο είναι ότι κλάδοι που εστιάζουν στην υγεία επωφελήθηκαν από την κατάσταση που επικράτησε, με τις επενδύσεις σ’ αυτούς να παρουσιάζουν δυναμική ανάπτυξη μέσα στη χρονιά που πέρασε. Συνολικά, οι επενδύσεις σε επιχειρήσεις βιοτεχνολογίας και φαρμακευτικών προϊόντων αυξήθηκαν κατά περισσότερο από 40% σε σχέση με το 2019, ενώ ανάμεσά τους διακρίθηκε η εταιρεία CureVac, με έδρα τη Γερμανία, που έκλεισε τη μεγαλύτερη συμφωνία του 2020 εξασφαλίζοντας χρηματοδότηση ύψους 560 εκατομμυρίων ευρώ. 

Το μεγαλύτερο ποσό, βέβαια, επενδύθηκε σε έναν άλλο κλάδο και συγκεκριμένα στις εταιρείες λογισμικού, με ποσό-ρεκόρ 14,5 δισ. ευρώ, το 1/3 της συνολικής αξίας των συμφωνιών των VCs στην Ευρώπη. Οι εταιρείες ψηφιακής τραπεζικής είδαν, επίσης, σημαντική ανάπτυξη μέσα στο 2020, καθώς συμμετείχαν σε μεγάλους γύρους χρηματοδότησης των VCs στην Ευρώπη. Έτσι, οι Revolut, N26 και Klarna έκλεισαν deals άνω των 500 εκατ. ευρώ, με την τελευταία να γίνεται ο μεγαλύτερος «fintech unicorn» της Ευρώπης. Επιπρόσθετα, η παγκόσμια μετάβαση σε καθεστώς remote working και η ανάπτυξη των virtual events είχε ως αποτέλεσμα να επωφεληθούν και εταιρείες που δραστηριοποιούνται στους εν λόγω τομείς. Για παράδειγμα, η πλατφόρμα εκδηλώσεων Hopin με έδρα το Λονδίνο παρουσίασε εκρηκτική ανάπτυξη το 2020, ολοκληρώνοντας τρεις γύρους χρηματοδότησης.

Η συμμετοχή επενδυτών από τις Ηνωμένες Πολιτείες σε ευρωπαϊκές συμφωνίες VCs παρέμεινε επίσης σε υψηλά επίπεδα, με τη συνολική αξία των σχετικών συμφωνιών να αυξάνεται σχεδόν κατά 20% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Επιπλέον, παρά το Brexit, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ιρλανδία παρέμειναν στην κορυφή των συμφωνιών, με συνολική αξία 14,3 δισ. ευρώ το 2020, αντιπροσωπεύοντας το ένα τρίτο του συνόλου στην Ευρώπη. Με βάση, μάλιστα, την ισχύ των συμφωνιών, οι συντάκτες του report προβλέπουν ότι το Brexit δεν θα επηρεάσει σημαντικά την αξία των συμφωνιών των VCs στο Ηνωμένο Βασίλειο, ωστόσο, κάποιες αλλαγές σε επίπεδο ρυθμιστικών αρχών είναι πιθανό να επηρεάσουν τον τρόπο με τον οποίο αλληλεπιδρά με την ΕΕ – κάτι που με τη σειρά του θα μπορούσε να επηρεάσει τον τρόπο δράσης των επιχειρήσεων και των επενδυτών στην περιοχή.

Τέλος, παρά την υποτονική αρχή του 2020, η συνολική αξία των exits παρουσίασε άνοδο 13,9% σε σχέση με πέρυσι, φτάνοντας τα 18,6 δισ. ευρώ σε ένα σύνολο 697 συμφωνιών, και παρουσιάζοντας ένα εκρηκτικό 4ο τρίμηνο.

Στο παραπάνω πλαίσιο, δεν είναι περίεργο που και το ελληνικό οικοσύστημα ακολουθεί παρόμοια πορεία, με το ποσό των επενδύσεων σε ελληνικές startups να εξακολουθεί να είναι υψηλό, τον τομέα της υγείας να πρωτοστατεί, και τις ξαγορές να σημειώνουν σημαντικά ρεκόρ μέσα στο 2020, όπως έχουν καταγραφεί στη μελέτη Startups in Greece 2020/2021 των Found.ation, EIT Digital και Velocity.Partners VC. 

Το found.ation γράφει για το MoneyReview

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News
TAGS