Κοινωνία Τρίτη 10/01/2023, 13:24
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τι πραγματικά συμβαίνει με την κίνηση στην Αθήνα: Τι δείχνουν οι αριθμοί

Τι πραγματικά συμβαίνει με την κίνηση στην Αθήνα: Τι δείχνουν οι αριθμοί

Περίπου 78 ώρες τον χρόνο (δηλαδή περισσότερες από 3 ημέρες από τη ζωή του), χάνει ο μέσος οδηγός της Αθήνας εξαιτίας της κίνησης στους δρόμους, καθώς τα στοιχεία της INRIX για το 2022 δείχνουν ότι η συμφόρηση στους δρόμους της ελληνικής πρωτεύουσας επιδεινώθηκε κατά 11% σε σχέση με το 2021.

Το αποτέλεσμα ήταν ότι ενώ η κίνηση παραμένει μειωμένη κατά 27% σε σχέση με τα προ-πανδημίας επίπεδα, η Αθήνα ανεβαίνει στη λίστα με τις πόλεις που εμφανίζουν τη χειρότερη κυκλοφοριακή συμφόρηση. Για το 2022, βρέθηκε στην 15η θέση της λίστας, από την 23η όπου ήταν το 2021. Σύμφωνα με την INRIX, η μέση ταχύτητα με την οποία κινούνται τα αυτοκίνητα στο κέντρο της πόλης είναι μόλις 22,5 χιλιόμετρα την ώρα.

Τι πραγματικά συμβαίνει με την κίνηση στην Αθήνα: Τι δείχνουν οι αριθμοί-1

Πάντως, τον τίτλο της πόλης με τη χειρότερη κίνηση στον κόσμο διατηρεί, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, το Λονδίνο.  Ο μέσος οδηγός στη βρετανική πρωτεύουσα έχασε το 2022 περίπου 156 ώρες λόγω της κίνησης, με το Σικάγο να ακολουθεί στη δεύτερη θέση, με 155 χαμένες ώρες. Στην τρίτη θέση βρίσκεται το Παρίσι, με 138 χαμένες ώρες.

Οι καθυστερήσεις στην κίνηση έχουν ξεπεράσει τα προ-πανδημίας επίπεδα στο 39% των μεγάλων πόλεων στις ΗΠΑ και στο 42% στην Ευρώπη.

Οι υψηλές τιμές των καυσίμων είχαν μικρή μόνο επίδραση στις διαδρομές που κάνουν οι οδηγοί, όμως έχουν αυξήσει το οικονομικό βάρος για αυτούς. Ο τυπικός οδηγός στο Λος Άντζελες πλήρωσε πέρυσι 315 δολάρια περισσότερα για καύσιμα, στο Λονδίνο 188 λίρες και στη Γερμανία 38 ευρώ (η επιβάρυνση είναι μικρότερη, λόγω των μέτρων στήριξης).  

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Κυκλοφοριακό έμφραγμα στις πόλεις – Πόσες ώρες χάνουμε πίσω από το τιμόνι

Carmageddon: Ο δημοφιλής τουριστικός προορισμός που βάζει «δακτύλιο»

Έρευνα: 3,5 μέρες τον χρόνο χάνουν στο δρόμο οι Θεσσαλονικείς

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News