Κοινωνία Δευτέρα 27/06/2022, 14:58
ΔΙΑΝΕΟΣΙΣ

Έρευνα: Η καταστροφή του περιβάλλοντος στα μεγαλύτερα προβλήματα του πλανήτη κατά τους Έλληνες

Έρευνα: Η καταστροφή του περιβάλλοντος στα μεγαλύτερα προβλήματα του πλανήτη κατά τους Έλληνες

Προς τη «λάθος κατεύθυνση» κινείται η χώρα και ο κόσμος, σύμφωνα με την πλειονότητα των Ελλήνων (άνω του 66%) που συμμετείχαν σε έρευνα της διαΝΕΟσις. Σύμφωνα με την έρευνα αυτή που υλοποιήθηκε από την εταιρεία Metron Analysis για λογαριασμό του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα σήμερα είναι η ακρίβεια (κατά το 25,9% των ερωτηθέντων) και η οικονομία (κατά το 24,3%).

Όταν, όμως, οι συμμετέχοντες ερωτήθηκαν για τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πλανήτης σήμερα, το 17% δήλωσε ότι το σημαντικότερο είναι η καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος, το 13,6% οι περιφερειακές συγκρούσεις/ πόλεμος, το 13,1% η κλιματική αλλαγή, το 11,1% η ακρίβεια, το 8,9% η φτώχεια και οι ανισότητες και το 8,1% η οικονομία.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι στις απαντήσεις εντοπίστηκε διαφορά ανάμεσα στις ηλικίες. Ενδεικτικά, το 38,7% των boomers (ηλικίας 58 έως 67 ετών) επέλεξαν είτε την κλιματική αλλαγή είτε την καταστροφή του περιβάλλοντος ως το σημαντικότερο πρόβλημα του πλανήτη. Απεναντίας, το 24% των Gen Z (ηλικίας 17-25) και το 20% των Millennials (ηλικίας 26,41) επέλεξαν τις απαντήσεις αυτές.

Κλιματική αλλαγή

Όπως προέκυψε από την έρευνα της διαΝΕΟσις, οι εννιά στους δέκα συμφωνούν ότι υπάρχει κλιματική αλλαγή, ενώ το ίδιο ποσοστό θεωρεί ότι οφείλεται ιδίως στην ανθρώπινη δράση. Επίσης, καλούμενοι να βαθμολογήσουν από το 1 μέχρι το 10 την σοβαρότητα του προβλήματος, ο μέσος όρος που προέκυψε ήταν 8,8.

Επίσης, για την πλειονότητα των ερωτηθέντων, οι πιο απειλητικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής είναι οι δασικές πυρκαγιές (85,6%), η ενεργειακή κρίση (79,7%), οι κοινωνικές ανισότητες (63,7%) και η επισιτιστική ασφάλεια (56,3%).

Αντιμετώπιση

Το 53,2% των συμμετεχόντων θεωρεί ότι υπεύθυνες για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής είναι οι εθνικές κυβερνήσεις, ενώ 1 στους 3 θεωρεί ότι υπεύθυνοι είμαστε «εμείς οι πολίτες». Εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι κατά την πλειοψηφία, τόσο η πολιτεία όσο και η Ε.Ε. κάνουν λίγα για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Σε επιμέρους περιβαλλοντικά θέματα, οι ερωτηθέντες ρίχνουν το βάρος της ευθύνης μόνο εν μέρει στο κράτος, αφού το 67,1% παραδέχεται πως είναι ευθύνη των πολιτών ο καθαρισμός των οικοπέδων. Ωστόσο, το 31,5% θεωρεί πως ο καθαρισμός των παραλιών είναι ευθύνη της Πολιτείας, ενώ το 40% απαντά ότι είναι ευθύνη «και των δύο». Επίσης, το 60% δηλώνει ότι θα ήθελε να συμμετάσχει σε περιβαλλοντικές οργανώσεις και το 78% ότι θα ήθελε να συμμετάσχει σε δενδροφυτεύσεις/ αναδασώσεις.

Δράσεις

Από την έρευνα προέκυψε ότι μία μεγάλη μερίδα των Ελλήνων ανακυκλώνει οικιακά απορρίμματα, προχώρησε σε μείωση της κατανάλωσης ενέργειας το τελευταίο διάστημα ή/ και μείωσε την χρήση του αυτοκινήτου. Ειδικότερα:

Έρευνα: Η καταστροφή του περιβάλλοντος στα μεγαλύτερα προβλήματα του πλανήτη κατά τους Έλληνες-1

Επίσης, το 71,1% πιστεύει ότι οικονομικοί πόροι της χώρας και της Ε.Ε. πρέπει να διατεθούν στις ΑΠΕ, ενώ το 26,1% πιστεύει ότι πρέπει να διατεθούν στα ορυκτά καύσιμα.

Τέλος, σε αμφιλεγόμενες απόψεις οι Έλληνες απαντούν τα εξής:

Έρευνα: Η καταστροφή του περιβάλλοντος στα μεγαλύτερα προβλήματα του πλανήτη κατά τους Έλληνες-2

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Έρευνα: Η κλιματική αλλαγή είναι σοβαρός κίνδυνος, αλλά όχι τόσο για τη χώρα λένε οι Έλληνες

«Κοκτέιλ» ανησυχιών για τους καταναλωτές: Ο Έλληνας στρέφεται στις προσφορές και σε φθηνές λύσεις

Καύσωνας: 3 τρόποι με τους οποίους επηρεάζει το σώμα και το νου

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News