Κοινωνία Τρίτη 14/06/2022, 18:43
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ευλογιά των πιθήκων: Συμφωνία ΕΕ – Bavarian Nordic για την προμήθεια 109.090 δόσεων εμβολίων 

Η HERA εξασφαλίζει εμβόλια για τα κράτη μέλη της ΕΕ, προκειμένου να αντιμετωπίσουν την επιδημία της ευλογιάς των πιθήκων

Ευλογιά των πιθήκων: Συμφωνία ΕΕ – Bavarian Nordic για την προμήθεια 109.090 δόσεων εμβολίων 

Η Αρχή Ετοιμότητας και Αντιμετώπισης Καταστάσεων Έκτακτης Υγειονομικής Ανάγκης (HERA) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, συνήψε σύμβαση με την εταιρεία Bavarian Nordic για την αγορά 109.090 δόσεων εμβολίων τρίτης γενιάς για την αντιμετώπιση της τρέχουσας επιδημίας της ευλογιάς των πιθήκων.

Καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων συνεχίζει να αυξάνεται, η συμφωνία θα καταστήσει τα εν λόγω εμβόλια άμεσα διαθέσιμα σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, τη Νορβηγία και την Ισλανδία. Ο Εκτελεστικός Οργανισμός της Επιτροπής για την Υγεία και τον Ψηφιακό τομέα (HaDEA) αγόρασε το εμβόλιο τρίτης γενιάς για λογαριασμό της Αρχής Ετοιμότητας και Αντιμετώπισης Καταστάσεων Έκτακτης Υγειονομικής Ανάγκης (HERA).

Στη συνέχεια, η HERA θα διαθέσει τα εμβόλια στα κράτη μέλη της ΕΕ σε αναλογική βάση, αρχής γενομένης από τα άτομα που τα χρειάζονται περισσότερο. Είναι η πρώτη φορά που ο προϋπολογισμός της ΕΕ χρησιμοποιείται μέσω του προγράμματος EU4Health για την απευθείας αγορά εμβολίων για τα κράτη μέλη. Με βάση τον αριθμό των κρουσμάτων, θα αρχίσουν άμεσα και έως το τέλος του μήνα οι παραδόσεις προς τα κράτη μέλη προτεραιότητας, τα οποία έχουν χορηγήσει εθνικές εξαιρέσεις για το εμβόλιο.

Από τις 18 Μαΐου έχουν αναφερθεί περίπου 900 κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων σε 19 κράτη μέλη της ΕΕ, καθώς και στη Νορβηγία και την Ισλανδία. Η HERA αποτελεί βασικό πυλώνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης Υγείας και θεμελιώδες εργαλείο για την ενίσχυση της αντίδρασης και της ετοιμότητας της ΕΕ σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης στον τομέα της υγείας. Στην εκτίμηση κινδύνου που εκπόνησε, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) συνέστησε στις πληγείσες χώρες να εξετάσουν το ενδεχόμενο έγκαιρου εμβολιασμού μετά την έκθεση στη νόσο, για την πρόληψή της ή τη μείωση της σοβαρότητας των κρουσμάτων της. Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες στο σχετικό δελτίο Τύπου.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Δεύτερο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων εντοπίστηκε στη χώρα μας

Ισπανία: Αρχίζουν οι εμβολιασμοί για την ευλογιά των πιθήκων – Για όσους ήρθαν σε επαφή με κρούσματα

Τα άσχημα νέα συνεχίζονται: Πόσα ακόμα μπορεί να αντέξει η Ευρώπη;

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News