The New York Times Τετάρτη 1/06/2022, 07:02
THE NEW YORK TIMES

Τα άσχημα νέα συνεχίζονται: Πόσα ακόμα μπορεί να αντέξει η Ευρώπη;

Τα άσχημα νέα συνεχίζονται: Πόσα ακόμα μπορεί να αντέξει η Ευρώπη;

Με το κόστος ζωής να εκτινάσσεται, έναν τραγικό πόλεμο να μαίνεται στην Ουκρανία και τον κορωνοϊό να συνεχίζει να κυκλοφορεί, πολλοί Ευρωπαίοι αισθάνονταν ήδη νευρικοί και εξουθενωμένοι.

Μετά από αυτά όμως ήρθαν και άλλα κακά νέα: Η ευλογιά των πιθήκων, μία σπάνια ιογενής ασθένεια που προκαλεί εξανθήματα με πύον, εμφανίστηκε σε τουλάχιστον 6 χώρες της Ευρώπης.

«Η πρώτη μου αντίδραση ήταν: Μία ακόμη επιδημία μάς ήρθε; Τι θα είναι το επόμενο;» δήλωσε ο 38χρονος Adrián Sanjosé από την Ισπανία, καθώς περίμενε στο αεροδρόμιο της Ρώμης για να πετάξει προς το σπίτι του στο Λονδίνο. «Έχουμε μία πανδημία, έναν πόλεμο, τι άλλο;»

Ωστόσο, για ορισμένους ο κορωνοϊός είχε ήδη ξεπεράσει το πλαφόν της ανησυχίας και επομένως η αρχική σύγχυση που προκλήθηκε για μία ασθένεια που λίγοι είχαν ξανακούσει στο παρελθόν ξεθύμανε γρήγορα και χάθηκε σε ένα κύμα μοιρολατρίας.

«Προσπαθώ ναι είμαι θετική και να μην το σκέφτομαι», δήλωσε η Sourena Naji, 27χρονη μπαργούμαν στο ανατολικό Λονδίνο. «Σκεφτόμουν: Όχι ξανά».

Οι υγειονομικοί λένε ότι δεν είναι πιθανό η ευλογιά των πιθήκων να προκαλέσει την ίδια αναστάτωση με τον κορωνοϊό, που έχει σκοτώσει εκατομμύρια, έχει κολλήσει τουλάχιστον μισό δισεκατομμύριο άτομα και έχει σαρώσει την παγκόσμια οικονομία.

Η μετάδοση της ευλογιάς των πιθήκων από άνθρωπο σε άνθρωπο, η οποία είναι ενδημική στην Δυτική και Κεντρική Αφρική και συνήθως κολλάει μέσω στενής επαφής με ζώα, είναι σπάνια αλλά μπορεί να συμβεί με σωματική επαφή, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Στα συμπτώματα περιλαμβάνεται πυρετός, πονόλαιμος, βήχας, ζάλη, πόνοι στο σώμα και ένα διακριτό εξάνθημα.

Με τουλάχιστον 200 επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Ευρώπη και δεκάδες ακόμη με παρόμοια συμπτώματα, οι υγειονομικοί λένε ότι αναμένουν αύξηση των κρουσμάτων και προσπαθούν να περιορίσουν την επέκταση.

Παρότι όμως εδώ και δύο χρόνια έχουμε πλήρη επίγνωση πόσο μεγάλη επιρροή μπορεί να ασκήσει ένας ιός στην καθημερινή μας ζωή, πολλοί είναι όσοι δυσκολεύονται να ανησυχήσουν ιδιαίτερα για τον νέο ιό.

«Δεν θέλουμε να πιστέψουμε ότι ξανασυμβαίνει», δήλωσε η Maria Revilla, 34χρονη Ισπανίδα αρχιτέκτονας.

Παρότι τα κρούσματα φαίνεται να αυξάνονται γρήγορα, δεν είναι σαφές εάν αυτό είναι η ημερήσια αύξηση ή ο εντοπισμός ενός ιού που κυκλοφορεί ήδη εδώ και μερικές εβδομάδες, δήλωσε ο καθηγητής Francois Balloux, διευθυντής του Ινστιτούτου Γενετικής στο UCL.

Τα άσχημα νέα συνεχίζονται: Πόσα ακόμα μπορεί να αντέξει η Ευρώπη;-1

φωτ. Charles Bouessel/Agence France-Presse – Getty Images

«Ό,τι και να συμβεί είναι ξεκάθαρο ότι δεν είναι επανάληψη της πανδημίας του κορωνοϊού», δήλωσε, λέγοντας ότι τα έθνη έχουν ήδη αποθέματα εμβολίων για την ευλογιά, τα οποία προκαλούν κάποιες παρενέργειες, αλλά γενικά είναι αποδοτικά έναντι της – συνήθως πολύ πιο ήπιας – ευλογιάς των πιθήκων. «Σε αυτή τη φάση, σίγουρα δεν αναμένουμε μία εντελώς ανεξέλεγκτη έξαρση».

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θεωρεί ότι η ευλογιά των πιθήκων είναι ενδημική σε μία σειρά αφρικανικών χωρών και έχει καταγράψει εξάρσεις από πέρυσι στη Νιγηρία, το Καμερούν, την Κεντρικοαφρικανική Δημοκρατία και τη Δημοκρατία του Κονγκό.

Οι υγειονομικές αρχές της Ευρώπης λένε ότι μία μεγάλη μερίδα των κρουσμάτων εντοπίστηκε σε ομοφυλόφιλους ή αμφιφυλόφιλους άνδρες και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων συμβουλεύει να υπάρξει κατάλληλη ενημέρωση «ιδίως μεταξύ ανδρών που έχουν σεξουαλικές επαφές με άλλους άνδρες, οι οποίοι έχουν περιστασιακές σχέσεις ή πολλούς σεξουαλικούς συντρόφους».

Ομάδες LGBTQ έχουν ασκήσει πίεση στις αρχές να ξεκαθαρίσουν ότι ο ιός δεν έχει καμία σχέση με την σεξουαλικότητα του καθενός.

Οι αρχές εξετάζουν μία διοργάνωση του Pride στις Κανάριες Νήσους και άλλες διοργανώσεις στην Ευρώπη ως πιθανές πηγές της μετάδοσης του ιού. Ωστόσο, οι ειδικοί τονίζουν ότι η μετάδοση ενδέχεται να σχετίζεται με το μέγεθος του κοινού που παρευρέθηκε σε τέτοιου είδους εκδηλώσεις και όχι με τον σεξουαλικό προσανατολισμό των ανθρώπων που πηγαίνουν σε αυτές.

«Είναι εντελώς τυχαίο ότι μεταδίδεται σε άνδρες που έχουν σεξουαλικές επαφές με άνδρες», δήλωσε ο Massimo Galli, επικεφαλής ιολόγος στο Μιλάνο. «Δεν είναι προτίμηση του ιού».

Copyright:
2022 The New York Times

Διαβάστε επίσης:

Eυλογιά των πιθήκων: Μπορεί να εξελιχτεί σε νέα πανδημία;

Δύο χρόνια πανδημίας: Τα δέκα μαθήματα που πήραμε

Δημιουργός εμβολίου AstraZeneca:Η επόμενη πανδημία μπορεί να είναι χειρότερη

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News