Κοινωνία Κυριακή 20/12/2020, 07:11
ΣΧΕΔΙΟ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥ

Οι αριθμοί πίσω από την επιχείρηση «Ελευθερία»

Οι αριθμοί πίσω από την επιχείρηση «Ελευθερία»

Πυρετώδεις είναι οι ετοιμασίες για την υποδοχή, την αποθήκευση και τη διάθεση των πρώτων εμβολίων κατά του κορωνοϊού στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της εθνικής εκστρατείας εμβολιασμού με την ονομασία επιχείρηση «Ελευθερία», τη «μεγαλύτερη και κρισιμότερη υγειονομική επιχείρηση στην ιστορία της χώρας» σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας.

Ενδεικτικό του σύνθετου χαρακτήρα της επιχείρησης είναι το φάσμα των εμπλεκόμενων φορέων, καθώς σε όλα τα στάδιά της, από την μεταφορά, μέχρι την συντήρηση και από τη διανομή των εμβολίων, μέχρι τον προγραμματισμό και την προτεραιοποίηση των εμβολιασμών, απαιτείται η συνεργασία διάφορων υπουργείων, των υγειονομικών αρχών της χώρας, αλλά και του στρατού και της Αστυνομίας.

Η γραμμή εκκίνησης

Η Ελλάδα όπως και οι υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης περιμένουν το «πράσινο φως» που αναμένεται να δοθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) στο εμβόλιο της Pfizer στις 22 Δεκεμβρίου. Αμέσως μετά θα ξεκινήσει η διανομή του εμβολίου σε όλα τα κράτη μέλη. Οι πρώτες παρτίδες του εμβολίου αναμένονται στην Ελλάδα στις 26 Δεκεμβρίου και από την επόμενη, από τις 27 Δεκεμβρίου, θα γίνουν οι πρώτοι εμβολιασμοί σε πέντε νοσοκομεία αναφοράς στην Αθήνα και αμέσως μετά και στη Θεσσαλονίκη.

Ο εμβολιασμός θα γίνει σε δύο δόσεις. Σύμφωνα με όσα έχει αναφέρει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, συνολικά 150.000 πολίτες θα εμβολιαστούν στην Ελλάδα τον Ιανουάριο, καθώς η χώρα αναμένεται να λάβει 300.000 δόσεις του εμβολίου τον πρώτο μήνα του έτους.

Τον δρόμο της έγκρισης από τον EMA αναμένεται να πάρουν στη συνέχεια και τα εμβόλια άλλων εταιρειών. Υπενθυμίζεται ότι – πέραν των Pfizer- BioNTech – η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει διαπραγματευθεί με πέντε εταιρείες: την AstraZeneca, την Johnson & Johnson, την Sanofi-GSK, την CureVac και τη Moderna.

Έτσι, σύμφωνα με τον σχεδιασμό, μεγαλύτερες ποσότητες εμβολίων αναμένεται να φτάσουν στην Ελλάδα τον Φεβρουάριο και ακόμα περισσότερες το Μάρτιο, οπότε και εκτιμάται θα υπάρχει δυνατότητα εμβολιασμού υπερπολλαπλάσιου αριθμού Ελλήνων. Το υπουργείο Υγείας υπολογίζει ότι μέχρι τον Ιούνιο του 2021 θα υπάρξει η δυνατότητα να εμβολιαστεί το μεγαλύτερο ποσοστό των πολιτών που το επιθυμούν.

Το ταξίδι του εμβολίου

Από τα εργοστάσια παραγωγής εμβολίων σε όλο τον κόσμο, τα εμβόλια θα φτάσουν στις κεντρικές αποθήκες των κρατών-μελών και έπειτα θα μοιραστούν στα εμβολιαστικά κέντρα.

Σύμφωνα με το εθνικό σχέδιο εμβολιασμού που έχει παρουσιάσει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, τα εμβολιαστικά κέντρα στην Ελλάδα θα είναι 1.018. Εκεί εκτιμάται ότι μπορούν να εμβολιάζονται 2.117.440 πολίτες τον μήνα. Θα υπάρχουν δύο βάρδιες, πρωινή και απογευματινή, έξι μέρες την εβδομάδα εργασία. Ο κάθε εμβολιασμός θα διαρκεί περίπου 10 λεπτά.

Ο εμβολιασμός θα γίνεται με ραντεβού. Τα ραντεβού θα προγραμματίζονται είτε με sms, είτε διαδικτυακά, είτε μέσω τηλεφωνικών κέντρων για τους μεγαλύτερους σε ηλικία και για όσους δεν είναι εξοικειωμένοι με τις νέες τεχνολογίες. Υπεύθυνο για το ψηφιακό σκέλος της εκστρατείας θα είναι το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Οι ομάδες προτεραιότητας

Όπως έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση,  κατά προτεραιότητα θε εμβολιαστούν οι υγειονομικοί και το προσωπικό των νοσοκομείων. Ο εμβολιασμός των υγειονομικών θα γίνει σε νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και υγειονομικές δομές στις επτά Υγειονομικές Περιφέρειες. Σειρά θα έχουν οι ευπαθείς ομάδες και οι μεγαλύτεροι σε ηλικία, ενώ θα ακολουθήσει ο γενικός πληθυσμός.

Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τους τους οίκους ευγηρίας 65 κινητές ομάδες του υπουργείου Υγείας και του ΕΟΔΥ, εντός 10 εργάσιμων ημερών, θα εμβολιάσουν και τους εργαζόμενους στους οίκους ευγηρίας και τους ωφελούμενους.

Επίσης ιατρονοσηλευτικό προσωπικό του ΕΟΔΥ θα εμβολιάσει πρόσφυγες και μετανάστες στα 34 κέντρα φιλοξενίας προσφύγων-μεταναστών, στα έξι κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης και στα οκτώ προαναχωρησιακά κέντρα.

Για τα 35 σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας θα ληφθεί ειδική μέριμνα, έτσι ώστε υγειονομικό προσωπικό των μονάδων υγείας που είναι κοντά σε κάθε σωφρονιστικό κατάστημα να μπορέσει να εμβολιάσει και το προσωπικό, αλλά και τους κρατούμενους.

Συμβολή του στρατού και της ΕΛ.ΑΣ.

Συμμετοχή στο σκέλος της μεταφοράς και της φύλαξης του εμβολίου στα κέντρα αποθήκευσης θα έχουν επίσης ο στρατός και η Ελληνική Αστυνομία. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού Open περίπου 3.000 αστυνομικοί θα διατεθούν στο πλαίσιο των αναγκών του σχεδίου, ενώ εναέρια μέσα της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής αναμένεται να συνδράμουν – όπου είναι απαραίτητο – για τη μεταφορά εμβολίων σε απομακρυσμένες και νησιωτικές περιοχές.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News