Κοινωνία Πέμπτη 17/12/2020, 21:23
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Προβληματισμένοι οι πολίτες για τον κορωνοϊό, θετικοί στον εμβολιασμό

Φωτ. Intimenews

Σε υψηλό επίπεδο διατηρείται ο προβληματισμός των πολιτών αναφορικά με την εξέλιξη του κορωνοϊού, σύμφωνα με τα ευρύματα έρευνας της Pulse την οποία διηνήργησε για λογαριασμό της τηλεόραση του ΣΚΑΪ. Μικρή άνοδο σημείωσε το ποσοστό όσων προτίθενται να εμβολιασθούν, σε ερώτηση για το αν η Τουρκία θα συνεχίσει τις προκλήσεις η πλειοψηφία απάντησε θετικά, ενώ σταθερά ο Κυριακός Μητσοτάκης θεωρείται ως κατάλληλος για πρωθυπουργός, διατηρώντας μεγάλη διαφορά από τον Αλέξη Τσίπρα. 

Ειδικότερα, αναφορικά με την ανησυχία των πολιτών για την επιδημία στη χώρα, το 76% ανησυχεί πολύ (51%) και αρκετά (25%), ενώ το ποσοστό στα τέλη Νοεμβρίου ήταν στο 78% και τον Οκτώβριο στο 70%. Μέτρια ανησυχεί το 12%, λίγο το 5% και ελάχιστα έως καθόλου επίσης το 5%. 

provlimatismenoi-oi-polites-gia-ton-koronoio-thetikoi-ston-emvoliasmo0

 

Στην ερώτηση «θα κάνετε το εμβόλιο για τον νέο κορωνοϊό, όταν αυτό εγκριθεί και είναι διαθέσιμο, δωρεάν για εσάς;» το 67% είναι θετικό. «Σίγουρα ναι» απαντά το 40% και «μάλλον ναι» το 27%. Διστακτικό, ωστόσο, εμφανίζεται το 29% των πολιτών. Στην προηγούμενη έρευνα το 65% δήλωνε θετικό για τον εμβολιασμό.

provlimatismenoi-oi-polites-gia-ton-koronoio-thetikoi-ston-emvoliasmo1

Τους πρώτους μήνες απαντά ότι θα κάνει το εμβόλιο το 57%. Πιο συγκεκριμένα, εφόσον δοθεί η έγκριση και είναι δωρεάν, το 36% απαντά πως θα μεταβεί στα εμβολιαστικά κέντρα το συντομότερο δυνατόν και το 21% ύστερα από 2-3 μήνες. Αρκετά αργότερα δηλώνει πως θα κάνει το εμβόλιο το 24% και ποτέ το 15%.

provlimatismenoi-oi-polites-gia-ton-koronoio-thetikoi-ston-emvoliasmo2

Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία click away και αν οι πολίτες επιθυμούν να πραγματοποιήσουν κατ’ αυτό τον τρόπο τις αγορές τους, η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών εμφανίζεται αρνητική (63%) έναντι (34%) που δηλώνουν θετικοί.

 

provlimatismenoi-oi-polites-gia-ton-koronoio-thetikoi-ston-emvoliasmo3

Στα ελληνοτουρκικά, με βάση τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής, η πλειοψηφία των πολιτών (95%) δηλώνει πως η Τουρκία θα συνεχίσει τις προκλητικές ενέργειες απέναντι στη χώρα μας.

provlimatismenoi-oi-polites-gia-ton-koronoio-thetikoi-ston-emvoliasmo4

Η κυβέρνηση, παρά την κρίση του κορωνοϊού, εξακολουθεί να διατηρεί μεγάλο προβάδισμα από τον ΣΥΡΙΖΑ, της τάξης των 16 μονάδων (17% τον Νοέμβριο).

Ειδικότερα, η Ν.Δ. με αναγωγή επί των εγκύρων συγκεντρώνει 40% (ίδιο ποσοστό πριν από ένα μήνα) και ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί με 24% κερδίζοντας μίαμονάδα. Σταθερά παραμένουν το ΚΙΝΑΛ και το ΚΚΕ με 7% και 6% αντίστοιχα, 4,5% η Ελληνική Λύση (έναντι 4%) και 3% το ΜέΡΑ25 (ίδιο ποσοστό). Η ζώνη των αναποφάσιστων αποτυπώνεται στο 8,5%.provlimatismenoi-oi-polites-gia-ton-koronoio-thetikoi-ston-emvoliasmo5

Τέλος, στην ερώτηση ποιον «από τους δύο θεωρείτε καταλληλότερο ως πρωθυπουργό, τον Κυριάκο Μητσοτάκη ή τον Αλέξη Τσίπρα», το 45% απαντά τον Κυριάκο Μητσοτάκη και το 25% τον Αλέξη Τσίπρα. Το 27% τάσσεται υπέρ της επιλογής «κανένας από τους δύο».

provlimatismenoi-oi-polites-gia-ton-koronoio-thetikoi-ston-emvoliasmo6

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News