Κοινωνία Δευτέρα 21/02/2022, 13:45
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θ. Πλεύρης: Από τον Σεπτέμβριο ο κορωνοϊός μπορεί να επανέλθει με άλλα χαρακτηριστικά

Θ. Πλεύρης: Από τον Σεπτέμβριο ο κορωνοϊός μπορεί να επανέλθει με άλλα χαρακτηριστικά

Η «Όμικρον» είναι μία μετάλλαξη η οποία είναι επικίνδυνη, σοβαρή, δεν πρόκειται για απλή γρίπη, όμως δεν έχει τη νοσηρότητα που είχαν οι προηγούμενες παραλλαγές. Αυτό δίνει ένα παράθυρο αισιοδοξίας σε συνδυασμό με την αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης και με τη διάθεση αντιικών φαρμάκων. 

Τις δηλώσεις αυτές έκανε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης μιλώντας στην τηλεόραση του ΑΝΤ1, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει εφησυχασμός, αλλά γίνεται μία συνολική προετοιμασία, καθώς ο κορωνοϊός, από το Σεπτέμβριο και μετά, μπορεί να επανέλθει με άλλα χαρακτηριστικά.

Όπως ανέφερε, στις συζητήσεις που έγιναν στο Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Υγείας που πραγματοποιήθηκε στη Grenoble της Γαλλίας, η αίσθηση είναι ότι για το επόμενο εξάμηνο η Ευρώπη θα είναι σε καλύτερη κατάσταση, πολύ κοντά στην κανονικότητα, αυτό δείχνουν τα στοιχεία.

Παραμένουν τα μέτρα για τους ανεμβολίαστους, αίρονται οι περισσότεροι περιορισμοί για τους εμβολιασμένους

«Αυτή τη στιγμή δεν γίνεται συζήτηση για άρση μέτρων στους ανεμβολίαστους, προφανέστατα θα παραμείνουν τα μέτρα. Οι ανεμβολίαστοι έχουν κάνει μια επιλογή, εξαιτίας της οποίας κινδυνεύουν οι ίδιοι, ενώ είναι κίνδυνος και για την κοινωνία. Ως εκ τούτου δεν μπορούν να έχουν την κανονικότητα που έχουν οι εμβολιασμένοι.

Θεωρώ ότι μέχρι τα τέλη Μαρτίου, τα περισσότερα από τα μέτρα που ισχύουν για τους εμβολιασμένους, θα έχουν αρθεί. Προφανώς κάποια θα παραμείνουν, όπως η μάσκα και κάποια μέτρα αποστάσεων, τα οποία, όμως, δεν επηρεάζουν την κανονικότητα», όπως τόνισε.

Δεν επιστρέφουν οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί στο ΕΣΥ

Παράλληλα, ξεκαθάρισε, ότι οι υγειονομικοί δεν πρόκειται να επιστρέψουν στο ΕΣΥ την 1η Απριλίου. «Δύο είναι τα σενάρια: Ή ότι ο εμβολιασμός θα αποτελεί τυπικό προσόν, επομένως όποιος δεν έχει εμβολιαστεί θα φύγει από το Εθνικό Σύστημα Υγείας, ή θα παραταθεί η αναστολή για όσο διαρκεί η πανδημία, δηλαδή τουλάχιστον μέχρι το τέλος του έτους».

Η εισήγηση που έχει κάνει ως υπουργός Υγείας στην Κυβέρνηση- γιατί όπως ξεκαθάρισε θέλει να είναι απόλυτα ειλικρινής- είναι ότι ασχέτως της πανδημίας, ο εμβολιασμός για τους υγειονομικούς θα πρέπει να είναι τυπικό προσόν και όποιος δεν εμβολιάζεται να μη μπορεί να παρέχει υπηρεσίες στο ΕΣΥ.

Επανεξετάζουμε τις εργασιακές σχέσεις στο ΕΣΥ με στόχο την κάλυψη κενών και την παροχή επιπλέον δυνατοτήτων στους γιατρούς

«Στο πλαίσιο του νέου Χάρτη Υγείας, με την Αναπληρώτρια Υπουργό Μίνα Γκάγκα, επανεξετάζουμε συνολικά τις εργασιακές σχέσεις που θα ισχύουν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και στους ιδιώτες ιατρούς», συμπλήρωσε.

Δυο θέματα θα τύχουν συζήτησης με τους Ιατρικούς Συλλόγους και με τα συνδικαλιστικά όργανα των Νοσοκομειακών Ιατρών:

Το πρώτο είναι ότι θέλουμε, πλέον θεσμοθετημένα, να δώσουμε τη δυνατότητα σε ιδιώτες γιατρούς να παρέχουν υπηρεσίες στο Εθνικό Σύστημα Υγείας με τη μορφή part-time. Δηλαδή, όπου το ΕΣΥ έχει κενά τα οποία δεν καλύπτονται, παρά το γεγονός ότι προκηρύσσονται οι θέσεις, να δίνεται η δυνατότητα σε ιδιώτες ιατρούς να συνάπτουν συμβάσεις με τα νοσοκομεία.

Το δεύτερο θέμα είναι κατά πόσο οι γιατροί του ΕΣΥ μπορούν να έχουν και ιδιωτική ενασχόληση. Σε πρώτη φάση, αυτό που εξετάζουμε δεν είναι η απελευθέρωση των σχέσεων. Αυτό που εξετάζουμε είναι τα απογευματινά χειρουργεία, που έχουν θεσμοθετηθεί και δεν λειτουργούν, να λειτουργούν με γιατρούς και νοσηλευτές του ΕΣΥ, οι οποίοι θα αμείβονται. Δεν θα επιτρέπουμε στο γιατρό να πηγαίνει σε ιδιωτικό ιατρείο, σε ιδιωτική κλινική. Όλα αυτά θα συζητηθούν. Δεν πρόκειται να υπάρξει κανένας αιφνιδιασμός, ανέφερε κλείνοντας ο υπουργός Υγείας. 

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News