Κοινωνία Δευτέρα 14/12/2020, 22:51
ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ

Αυστηρή αλλά δίκαιη μεταταναστευτική πολιτική το 2021

Αυστηρή αλλά δίκαιη μεταταναστευτική πολιτική το 2021

Για εφαρμογή μίας αυστηρής, αλλά δίκαιης μεταναστευτικής πολιτικής έκανε λόγο ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, κατά τη συζήτηση του Προϋπολογισμού, με οδηγό την προστασία της χώρας μας και της ελληνικής κοινωνίας.

Βασικές προτεραιότητες του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου, το 2021, είναι σύμφωνα με τον υπουργό:

   -Η διατήρηση ιδιαίτερα χαμηλών ροών, «καθώς δεν θέλουμε να είμαστε η πύλη εισόδου της Ευρώπης για τους λαθροδιακινητές».

    – Ο δραστικός περιορισμός των επιπτώσεων της κρίσης στις τοπικές κοινωνίες.

    – Οι απελάσεις όσων δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας.

    – Η λειτουργία των κλειστών/ελεγχόμενων δομών και στα νησιά και στην ηπειρωτική Ελλάδα, ξεκινώντας από τουλάχιστον 12 κέντρα το 2021.

    – Η ολοκλήρωση του Εθνικού Συστήματος Υποδοχής στα σημεία εισόδου.

    – Ο ψηφιακός μετασχηματισμός και της διαδικασίας ασύλου και της διαδικασίας νόμιμης μετανάστευσης.

    – Η ομαλή προσαρμογή όσων δικαιούνται διεθνούς προστασίας, με έμφαση στην εργασία και όχι στα επιδόματα.

    – Η ενίσχυση της νόμιμης μετανάστευσης προς όφελος αναγκών της χώρας μας.

Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, στόχος είπε ο Νότης Μηταράκης, είναι η επιτυχής ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για το Νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου, ένα Σύμφωνο που «θα διασφαλίζει την ασφάλεια των συνόρων μας, την καλύτερη επίτευξη απελάσεων και επιστροφών και θα αποτυπώνει την έμπρακτη αλληλεγγύη για τον διαμοιρασμών των προσφύγων σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Επίσης, το 2021 ο Προϋπολογισμός κατανέμει στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου το ποσό των 96 εκ. ευρώ, εκ των οποίων “τα 50 εκατομμύρια θα διατεθούν προς δήμους και Περιφέρειες της χώρας, είτε ως δημοτικά τέλη, είτε για έργα υποδομών, είτε για αποζημιώσεις κατοίκων”, είπε ο Νότης Μηταράκης.

Αναφερόμενος σε όσα έγιναν μέχρι σήμερα, ο υπουργός είπε ότι το 2020 ήταν μια χρονιά σταθμός στο μεταναστευτικό. «Το 2020 είναι η χρονιά με τις χαμηλότερες ροές εδώ και πολλά χρόνια», είπε ο κ. Μηταράκης επικαλούμενος τα στοιχεία που δείχνουν ότι φέτος η μείωση των ροών φτάνει το 78%, με τα 2/3 των ροών το πρώτο τρίμηνο. Ειδικά δε στα νησιά, όπως επισήμανε, το τελευταίο εννεάμηνο οι ροές έχουν μειωθεί κατά 94%, με 3 χιλιάδες αφίξεις αντί 49 χιλιάδες πέρυσι.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News