Κοινωνία Τρίτη 11/01/2022, 10:25
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θ. Πλεύρης: Ακόμη 9.700 θετικά self test σε μαθητές και εκπαιδευτικούς

Θ. Πλεύρης:  Ακόμη 9.700 θετικά self test σε μαθητές και εκπαιδευτικούς

Επιπλέον 9.700 self test μαθητών και εκπαιδευτικών είναι θετικά όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας. Από τα 9.700 περίπου τα χίλια αφορούν σε καθηγητές και τα υπόλοιπα σε μαθητές.

Είχαμε 15.000 θετικά self test και κοντά στα 10.000 σήμερα που σημαίνει ότι αυτός ο κόσμος θα κυκλοφορούσε στην κοινότητα και δεν θα γνώριζε ότι νοσεί», τόνισε ο Θάνος Πλεύρης μιλώντας στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή Σήμερα, σημειώνοντας ότι χάρη στη λειτουργία των σχολείων γίνεται ο μεγαλύτερος δυνατός έλεγχος του πληθυσμού, καθώς από την Κυριακή έχουν γίνει 1,6 εκατ. τεστ.

Τα θετικά αυτά αποτελέσματα των self test θα προσμετρηθούν μόλις επιβεβαιωθούν «πιθανολογώ μέσα στις επόμενες 2 με 3 ημέρες», είπε ο κ. Πλεύρης.

Εκτίμησε επικαλούμενος και τον καθηγητή Νίκο Τζανάκη, ότι αυτή την εβδομάδα και ενδεχομένως την επόμενη, ο αριθμός των κρουσμάτων θα είναι μεγάλος.

Από Δευτέρα τα πρόστιμα στους ανεμβολίαστους άνω των 60 – Καμία παράταση

Ο υπουργός Υγείας διεμήνυσε ότι δεν θα δοθεί καμία παράταση κα θα επιβληθούν από την πρώτη ημέρα το πρόστιμο των 100 ευρώ στους άνω των 60 που δεν έχουν εμβολιαστεί.

Διευκρίνισε ωστόσο ότι πρώτα θα έχουν εξεταστεί οι αιτήσεις εξαίρεσης από τον εμβολιασμό και τα αιτήματα για κατ’ οίκον εμβολιασμούς.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο επιβολής υποχρεωτικότητας εμβολιασμούς από τα 50 έτη, απάντησε ότι το μείζον αυτή τη στιγμή είναι πως όλοι οι άνω των 18 από την 1η Φεβρουαρίου θα λογίζονται ως ανεμβολίαστοι εάν έχουν περάσει 7 μήνες από την δεύτερη δόση και δεν έχουν προχωρήσει στην τρίτη.

«Παράθυρο» για επαναφορά της μουσικής – Αύριο η εισήγηση της επιτροπής

Ο κ. Πλεύρης επιβεβαίωσε πως στο τραπέζι των συζητήσεων βρίσκεται πλέον η επαναφορά της μουσικής και η αύξηση της χωρητικότητας στα γήπεδα.

«Αρχικά εξετάζουμε όλα τα ενδεχόμενα» είπε ο υπουργός εξηγώντας ότι η μεταδοτικότητα της Όμικρον είναι κυκλική και τα πάρα πολύ περιοριστικά μέτρα δεν έχουν απόδοση. Επιπλέον, σύμφωνα με τον κ. Πλεύρη, ορισμένα από τα μέτρα ελήφθησαν με γνώμονα την εορταστική περίοδο «όπως λόγου χάρη η μουσική» και ενδεχομένως δεν υπάρχει πλέον λόγος να ισχύουν.

Εξήγησε ότι η φιλοσοφία των μέτρων παραμένει, ωστόσο μια αποκλιμάκωση μπορεί να υπάρξει ώστε να μην υπάρχει ο περιορισμός των 1.000 ατόμων στις αθλητικές δραστηριότητες ή η κατάσταση στην εστίαση να είναι πιο κανονική.

Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση αναμένει την εισήγηση της επιτροπής που θα συνεδριάσει αύριο, καθώς η ισχύς των μέτρων λήγει την προσεχή Κυριακή.

Τι θα γίνει με τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς

Για τους υγειονομικούς, ο υπουργός Υγείας ανέφερε ότι εξετάζεται να καταστεί υποχρεωτικός ο εμβολιασμός τους έναντι της Covid ασχέτως της πορείας της πανδημίας και εάν τελικά αποφασιστεί «τότε προφανέστατα όποιος επιλέξει να μην εμβολιαστεί θέτει εαυτόν εκτός συστήματος Υγείας».

Προς το παρόν οι ανεμβολίαστοι βρίσκονται σε αναστολή έως ότου εμβολιαστούν. Οι αποφάσεις θα ληφθούν έως τις 31 Μαρτίου.

Για 3 εβδομάδες εκτός εφημεριών το Παίδων Πεντέλης

Για τη δημιουργία μεγα εμβολιαστικού κέντρου για παιδιά 5έως 11 στο Παίδων Πεντέλης, ο κ. Πλεύρης εξήγησε ότι για ένα χρονικό διάστημα τριών εβδομάδων θα μείνει εκτός εφημεριών ωστόσο «θα δουλέψει κανονικά για νοσηλείες».

Διαβεβαίωσε κατηγορηματικά ότι δεν κλείνει το Παίδων Πεντέλης και πρόσθεσε ότι καθώς θα ξεκινήσει να λειτουργεί το μεγα εμβολιαστικό θα ανοίξουν ραντεβού για τους γονείς που δυσκολεύονται να βρουν νωρίς ραντεβού εμβολιασμού για τα παιδιά τους.

Πηγή: skai.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News