Κοινωνία Σάββατο 8/01/2022, 12:46
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δωρεάν self test: 3 στους 4 τα έχουν πάρει – Θα δοθούν σήμερα 1 εκατ.

Δωρεάν self test: 3 στους 4 τα έχουν πάρει – Θα δοθούν σήμερα 1 εκατ.

Περισσότερα από 6 εκατ. δωρεάν self test σε 1.287.000 δικαιούχους είχαν διατεθεί μέχρι το βράδυ της Παρασκευής στο πλαίσιο της διάθεσής τους σε μαθητές και εκπαιδευτικούς, εν όψει του ανοίγματος των σχολείων τη Δευτέρα. 

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, 3 στους 4 δικαιούχους μαθητές και εκπαιδευτικούς έχουν πάρει τα τέστ που τους αναλογούν.

Λόγω της υψηλής ζήτησης σημειώθηκαν κενά σε φαρμακεία και έως αργά το βράδυ και νωρίς σήμερα το πρωί έγιναν οι αναγκαίες ενέργειες ανεφοδιασμού των φαρμακείων από τις φαμακαποθήκες αλλά και από το απόθεμα της πολιτικής προστασίας προκειμένου να καλυφθούν οι όποιες ελλείψεις, αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

Τα φαρμακεία, σήμερα, τρίτη ημέρα διάθεσης των τεστ στους δικαιούχους παραμένουν ανοιχτά έως τις 5-6μμ και συνεχίζουν τη δωρεάν διανομή σε όσους πολίτες δεν έχουν λάβει.

Εκτιμάται ότι σήμερα θα μπορέσουν να διατεθούν πάνω από 1 εκατ.  τεστ.

Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, υπάρχει το αναγκαίο απόθεμα για την εξυπηρέτηση όλων των δικαιούχων. 

Σημειώνεται ότι νωρίτερα, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης έκανε γνωστό ότι η κατακόρυφη αύξηση της ζήτησης εν όψει του ανοίγματος των σχολείων είχε ως αποτέλεσμα να εξαντληθούν τα αποθέματα που υπήρχαν και να αδειάσουν τα ράφια των φαρμακείων.

«Η ζήτηση των δωρεάν self tests εκτοξεύτηκε τις τελευταίες ημέρες από γονείς και μαθητές που έσπευσαν να τα προμηθευτούν μετά τις εξαγγελίες των υπουργείων Υγείας και Παιδείας. Μεσολάβησε και η αργία των Φώτων και αυτό είχε ως αποτέλεσμα τα περισσότερα φαρμακεία της πόλης να διαθέσουν όλο το απόθεμά τους και πλέον να μην μπορούν να εξυπηρετήσουν άλλους συμπολίτες μας», δήλωσε ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Διονύσιος Ευγενίδης.

Από την πλευρά του, ο Γραμματέας του Συλλόγου Γιώργος Κιοσές επισήμανε ότι «η ζήτηση ήταν τόσο αυξημένη που εκτιμάται ότι σε κάποια φαρμακεία μπορεί να διατέθηκαν μέσα σε μόνο μία μέρα έως και χίλια self tests. Ταυτόχρονα, τονίζει ότι έγιναν κάποιες νέες προμήθειες, αλλά οι συσκευασίες που εστάλησαν στα φαρμακεία ήταν 200άδες αντί 500άδες, δηλαδή μειωμένες ποσότητες σε σύγκριση με τις προηγούμενες φορές».

Σύμφωνα με τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης «για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί ευθύνεται το μικρό περιθώριο που δόθηκε από την Πολιτεία, μόλις δύο ημερών, για την εξυπηρέτηση των δικαιούχων, χρονικό διάστημα μη επαρκές. Επιπλέον, κύρια αιτία για την έλλειψη self tests είναι και η δυσλειτουργία του συστήματος καταχώρισής τους, το οποίο, όπως είχε καταγγείλει ο ΦΣΘ, δεν ανανεώνεται όπως πρέπει, με αποτέλεσμα να φαίνεται ότι τα φαρμακεία ακόμη έχουν απόθεμα σε τεστ αυτοδιάγνωσης, ενώ στην πραγματικότητα το έχουν εξαντλήσει αλλά αδυνατούν να κάνουν νέα παραγγελία από την φαρμακαποθήκη τους».

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News