Κοινωνία Σάββατο 23/10/2021, 22:05
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Καταδίωξη στο Πέραμα: Πειθαρχικό έλεγχο κατεπειγόντως ζήτησε ο Τ. Θεοδωρικάκος

Καταδίωξη στο Πέραμα: Πειθαρχικό έλεγχο κατεπειγόντως ζήτησε  ο Τ. Θεοδωρικάκος

Να προχωρήσει κατεπειγόντως πειθαρχικός έλεγχος και πλήρης επιχειρησιακή αξιολόγηση της δράσης της ΕΛ.ΑΣ. σε ό,τι αφορά την αιματηρή καταδίωξη στο Πέραμα ζήτησε από τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Παναγιώτης Θεοδωρικάκος.

Όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση του υπουργείου, η επιχειρησιακή αξιολόγηση θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέσα στις επόμενες πέντε ημέρες.

Κατά την αιματηρή καταδίωξη που σημειώθηκε τα ξημερώματα σκοτώθηκε ένας 20χρονος οδηγός κλεμμένου Ι.Χ. και τραυματίστηκαν οκτώ άτομα, επτά εκ των οποίων αστυνομικοί. 

Από τους αστυνομικούς που ενεπλάκησαν στην καταδίωξη, επτά που – όπως προέκυψε – έκαναν χρήση των όπλων τους, συνελήφθησαν στο πλαίσιο του αυτοφώρου για ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο και οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα που θα αποφασίσει εάν θα παραμείνουν κρατούμενοι μέχρι την απολογία τους στον ανακριτή ή εάν θα αφεθούν ελεύθεροι. Πρόκειται για έξι αστυφύλακες και ενας αξιωματικό.

Η καταδίωξη ξεκίνησε όταν αστυνομικοί της ΔΙΑΣ έκαναν νόημα σε όχημα – που θεωρήθηκε ύποπτο και στο οποίο επέβαιναν τρία άτομα – να σταματήσει για έλεγχο, αλλά ο οδηγός ανέπτυξε ταχύτητα και έφυγε. Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, αργότερα το όχημα εμβόλισε μηχανές της ΔΙΑΣ και τότε αστυνομικοί πυροβόλησαν με αποτέλεσμα να τραυματίσουν θανάσιμα τον οδηγό. Παράλληλα, τραυματίστηκαν ένα ακόμη άτομο που επέβαινε στο όχημα και επτά αστυνομικοί.

ΣΥΡΙΖΑ: Να δώσουν εξηγήσεις ο υπ. Προστασίας του Πολίτη και η ηγεσία της ΕΛΑΣ

Εξηγήσεις από την ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και την ΕΛΑΣ για την αιματηρή καταδίωξη στο Πέραμα ζήτησε νωρίτερα ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

«Τα όσα συνέβησαν χθες στο Πέραμα υπογραμμίζουν την ανασφάλεια που σκιάζει την ελληνική κοινωνία. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη και η ηγεσία της αστυνομίας οφείλουν να δώσουν εξηγήσεις και να διασφαλίσουν ότι η ΕΛΑΣ δεν θα μετατραπεί σε σώμα αυτόκλητων τιμωρών» ανέφερε η αξιωματική αντιπολίτευση σε ανακοίνωσή της.

«Οφείλουν να εξηγήσουν πώς καταλήξαμε στο τραγικό αποτέλεσμα αντί για σύλληψη να έχουμε ένα νεκρό και επτά τραυματίες» σημείωσε ο ΣΥΡΙΖΑ προσθέτοντας: «Δεν μας προκαλεί έκπληξη ότι ο κ. Γεωργιάδης έσπευσε να βγάλει πόρισμα ότι όλα έγιναν καλώς και ότι δουλειά της αστυνομίας είναι η μετατροπή της Αθήνας σε άγρια Δύση. Ελπίζουμε ειλικρινά η κυβέρνηση να μην καλύψει αυτόν τον ανεύθυνο λαϊκισμό. Η ασφάλεια των πολιτών της χώρας απαιτεί σχέδιο, ψυχραιμία και επιχειρησιακή σοβαρότητα».

Απαντήσεις ζητεί και το ΚΚΕ

Ανακοίνωση για το θέμα εξέδωσε και το ΚΚΕ, τονίζοντας πως «τα γεγονότα στο Πέραμα, που είχαν ως αποτέλεσμα ένα νεκρό και τραυματίες, μετά μάλιστα από καταδίωξη και καταιγισμό πυροβολισμών μέσα σε κατοικημένη περιοχή, προκαλούν δικαιολογημένα μεγάλη ανησυχία κι ανασφάλεια».

«Η κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο θα πρέπει να δώσουν σαφείς και συγκεκριμένες απαντήσεις για τις συνθήκες που εξελίχθηκε το όλο περιστατικό και κυρίως για τη χρήση των όπλων, χωρίς να προκαταλαμβάνεται το αποτέλεσμα της έρευνας» επισήμανε το κόμμα.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News