Κοινωνία Δευτέρα 18/10/2021, 19:38
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Διαβατήριο: Νέες προϋποθέσεις για την έκδοσή του

Φωτ. Shutterstock

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατατέθηκε το σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος με το οποίο καθορίζονται οι νέες προϋποθέσεις για τη χορήγηση διαβατηρίων, καθώς και η χρονική διάρκεια της ισχύος τους.

Πιο συγκεκριμένα, στις περιπτώσεις που δεν χορηγείται το έγγραφο λόγω καταδικαστικών αποφάσεων, προστίθενται νέες περιπτώσεις αδικημάτων, τα οποία είναι τα εξής: Υφαρπαγή ψευδούς βεβαίωσης, ψευδής κατάθεση, παράνομη χρήση ή κατοχή γνησίου διαβατηρίου και παράνομη διακίνηση πολιτών τρίτων χωρών.

Διαβάστε επίσης: Τα ισχυρότερα διαβατήρια του κόσμου – Η θέση του ελληνικού

Ακόμη, στις περιπτώσεις που δεν χορηγείται διαβατήριο -πλέον αυτών που προστέθηκαν- περιλαμβάνεται, μεταξύ των άλλων, οι περιπτώσεις τελεσίδικης καταδίκης για τα αδικήματα της πλαστογραφίας, της πλαστογραφίας πιστοποιητικών, της υπεξαγωγής εγγράφων ή έχει επιβληθεί απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, έχει κηρυχθεί πολίτης ανυπότακτος ή λιποτάκτης, έχει επιβληθεί προσωρινή κράτησης, είναι υπόδικος, εκκρεμεί τελεσίδικη καταδικαστική απόφαση η οποία δεν έχει εκτελεστεί, κ.λπ.

Από τον κατάλογο, αντίθετα, αφαιρέθηκαν τα αδικήματα της ψευδούς ανωμοτής κατάθεσης, της εμπορίας δούλων, της ακούσιας απαγωγής, κ.λπ.

Παράλληλα, κατ΄ εξαίρεση επιτρέπεται η χορήγηση διαβατηρίου για νοσήλια στο εξωτερικό του ίδιου του εμπλεκόμενου σε δικαστικές διενέξεις ή του/της συζύγου ή συμβίου ή συγγενούς (εξ αίματος και εξ αγχιστείας) μέχρι β΄ βαθμού, θανάτου ή σοβαρής ασθένειας στην αλλοδαπή του/της συζύγου ή συμβίου ή συγγενούς (εξ αίματος και εξ αγχιστείας) μέχρι β΄ βαθμού, κ.λπ.

Τέλος, το σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος προβλέπει ότι η χρονική διάρκεια της ισχύος των διαβατηρίων καθορίζεται σε πέντε έτη για τους ενήλικες.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News