Κοινωνία Παρασκευή 8/10/2021, 07:57
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Α. Μπουρλά: Φέτος θα κυκλοφορήσει το φάρμακο του κορωνοϊού

Α. Μπουρλά: Φέτος θα κυκλοφορήσει το φάρμακο του κορωνοϊού

Την εκτίμηση ότι μέχρι το τέλος του έτους θα είναι έτοιμο το φάρμακο κατά του κορωνοϊού, εξέφρασε ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά.

«Είμαι από τη φύση μου αισιόδοξος γιατί είμαι Έλληνας, αλλά και γιατί πιστεύω στη δύναμη της επιστήμης» τόνισε ο Άλμπερτ Μπουρλά μιλώντας  στην ΕΡΤ.

Σημειώνεται ότι στις αρχές Σεπτεμβρίου, η Pfizer είχε ανακοινώσει ότι ξεκινά τη δεύτερη φάση δοκιμών για το πειραματικό φάρμακο PF-07321332/ριτοναβίρη. Όπως ανέφερε η ανακοίνωση της φαρμακευτικής, το σκεύασμα αυτό έχει τη δυνατότητα να καλύψει μια σημαντική ιατρική ανάγκη, παρέχοντας στους ασθενείς μια νέα διά στόματος θεραπεία που θα μπορούσε να συνταγογραφηθεί από το πρώτο σημάδι μόλυνσης χωρίς να απαιτείται νοσηλεία, τονίζει στην ανακοίνωσή της η Pfizer. 

Ερωτηθείς αν ο εμβολιασμός των παιδιών 5 -11 ετών είναι ασφαλής, σημείωσε: «Εμείς για να υποβάλλουμε αίτηση έγκρισης στον FDA σημαίνει ότι αισθανόμαστε πολύ δυνατά ότι είναι αποτελεσματικό, ότι είναι ασφαλές και ότι χρειάζεται. Φυσικά θα πρέπει πρώτα να μιλήσουν οι αρχές κι εφόσον το εγκρίνουν όπως και περιμένω τότε συμβουλεύω όλους να το κάνουν».

Για την τρίτη δόση είπε ότι «διάφορες χώρες και διάφορες αρχές την έχουν συστήσει. Μερικοί πολύ πιο ευρέως από ότι άλλες χώρες κι ότι θα αποφασίσει η ΕΕ νομίζω θα πρέπει να ακολουθηθεί κι εδώ».

Σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας και το αν θα μιλάμε σε λίγο καιρό για εποχική γρίπη είπε ότι «τα εμβόλια που έχουμε είναι πολύ αποτελεσματικά και εμείς όπως και άλλοι εργάζονται αυτή τη στιγμή και στην εύρεση θεραπείας. Το πρόβλημα είναι ότι η πανδημία είναι πολύ διαδεδομένη κι ότι ο ιός αυτός μεταλλάσσεται, επομένως θα πρέπει να είμαστε πάντα ένα βήμα μπροστά από τον ιό. Έχω την εντύπωση ότι θα το καταφέρουμε και θα είμαστε συνεχώς ένα βήμα μπροστά έτσι ώστε όταν παρουσιάζεται κάποια μετάλλαξη και συνεχίζουμε να είμαστε αποτελεσματικοί έχει καλώς, αν όμως δεν συνεχίζουμε θα μπορέσουμε να έχουμε μέσα σε 100 μέρες ένα καινούριο εμβόλιο για το στέλεχος που θα έχει πρόβλημα».

Μέχρι τώρα δεν έχει υπάρξει κανένα στέλεχος που δεν καλύπτεται από το εμβόλιο της Pfizer είπε ο κ. Μπουρλά. 

Τέλος αναφερόμενος στην ετοιμασία ενός νέου αντιικού φαρμάκου είπε ότι εργάζονται σε ένα φάρμακο από το στόμα και η διαφορά σε σχέση με τα ενέσιμα είναι ότι μπορεί να δίνεται στο σπίτι. «Οι μελέτες γίνονται αυτή τη στιγμή κι έτσι είμαστε αισιόδοξοι αλλά ποτέ δεν ξέρουμε πριν οι μελέτες αποκαλύψουν τα αποτελέσματα. Έχουμε πολλούς λόγους να πιστεύουμε ότι η μελέτη θα είναι επιτυχής, ελπίζω ότι θα είναι καλά τα νέα και θα ξέρουμε πριν το τέλος του χρόνου».

Πηγή: ert.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News