Κοινωνία Τρίτη 17/08/2021, 22:04
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μαίνεται η πυρκαγιά στα Βίλια – Οριοθετημένη η φωτιά σε Λαύριο και Αντιφιλίππους

Απαντήσεις Μ. Χρυσοχοΐδη στα επικριτικά δημοσιεύματα

Μαίνεται η πυρκαγιά στα Βίλια – Οριοθετημένη η φωτιά σε Λαύριο και Αντιφιλίππους

Μαίνεται για δεύτερη ημέρα η πυρκαγιά στα Βίλια, όπου η φωτιά εκτείνεται σε μήκος χιλιομέτρων. Οι τελευταίες ρίψεις από τα εναέρια μέσα έγιναν πριν το τελευταίο φως, ωστόσο επίγειες δυνάμεις της πυροσβεστικής συνεχίζουν την κατάσβεση μαζί με τη βοήθεια εθελοντών και κατοίκων της περιοχής. Ομάδα ατόμων έχει αναλάβει να κόβει με αλυσοπρίονα θάμνους, δέντρα και κλαδιά, προκειμένου να δημιουργήσει αντιπυρικές ζώνες. Αντιθέτως, οριοθετημένη φαίνεται η φωτιά στο Λαύριο, όπου οι πυροσβεστικές δυνάμεις παραμένουν σε επιφυλακή για τυχόν αναζοπυρώσεις. Υπό έλεγχο τέθηκε και η πυρκαγιά σε δασική έκταση της δημοτικής ενότητας Αντιφιλίππων του δήμου Παγγαίου.

Όσον αφορά τα Βίλια, πυκνοί καπνοί καλύπτουν την περιοχή, ωστόσο θετικό είναι το γεγονός ότι στο σημείο δεν πνέουν ισχυροί άνεμοι. Την αγωνία τους εξέφρασαν κάτοικοι της περιοχής, μιλώντας στον ΣΚΑΪ: «Αν περάσει τον δρόμο, τότε η φωτιά θα μπει μέσα στον οικισμό και θα καεί όλος», σημείωσε ένας εξ αυτών.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Πυροσβεστικής, συνολικά στα Βίλια επιχειρούν 370 πυροσβέστες και 130 οχήματα, συμπεριλαμβανομένων των δυνάμεων από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας και συγκεκριμένα από την Πολωνία, η οποία έχει διαθέσει 143 πυροσβέστες με 46 οχήματα. Στις επιχειρήσεις κατάσβεσης συνδρομή παρέχουν οι Ένοπλες Δυνάμεις, υδροφόρες και μηχανήματα έργου Ο.Τ.Α.

Μέχρι και το τελευταίο φως 20 ελικόπτερα και 10 αεροσκάφη, μεταξύ των οποίων τα δύο ρωσικά «Ιλιούσιν» και το Beriev-200, πραγματοποιούσαν ρίψεις νερού.

Η πυρκαγιά στο Λαύριο είναι οριοθετημένη, ενώ στην περιοχή παραμένουν πυροσβέστες και οχήματα για την άμεση αντιμετώπιση πιθανών αναζωπυρώσεων. Τις πυροσβεστικές δυνάμεις συντονίζει ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης.

Υπό έλεγχο έχει τεθεί η πυρκαγιά που ξέσπασε το μεσημέρι σε ορεινή δασική έκταση της δημοτικής κοινότητας Αντιφιλίππων του δήμου Παγγαίου. Στην περιοχή επιχειρούν 67 πυροσβέστες με 20 οχήματα και 4 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων. Δυο ελικόπτερα και τρία αεροπλάνα επιχειρούσαν από αέρος, ανακόπτοντας την επέκτασης της φωτιάς. Προβληματισμό προκαλούν οι συνεχείς αναζωπυρώσεις. Κλιμάκια του Δήμου Παγγαίου και της Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Καβάλας, αλλά και πολλοί εθελοντές, βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή στο μέτωπο της φωτιάς.

Να σημειωθεί ότι το τελευταίο 24ωρο εκδηλώθηκαν 50 δασικές πυρκαγιές. Στις επιχειρήσεις κατάσβεσης συνδρομή παρέχουν οι δυνάμεις που διατέθηκαν μέσω του Ευρωπαϊκού μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, οι Ένοπλες Δυνάμεις, εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου Ο.Τ.Α. Τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών.

Ενημέρωση Μ. Χρυσοχοΐδη

Κατά την ενημέρωση που έκανε απόψε για τις πυρκαγιές, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης  δήλωσε πως «η κινητοποίηση των πυροσβεστικών δυνάμεων ήταν άμεση», απαντώντας σε επικριτικά δημοσιεύματα που αναφέρονται σε καθυστέρηση στην επέμβαση. Ο υπουργός έδωσε ειδικά απαντήσεις και για το γεγονός ότι δεν επιχείρησε από την πρώτη στιγμή το ρωσικό αεροσκάφος Beriev-200, στις χτεσινές πυρκαγιές, λέγοντας ότι ήταν σε προγραμματισμένη συντήρηση, η οποία ήταν πιο ενδελεχής, λόγω της πτώσης του ιδίου τύπου αεροσκάφους στην Τουρκία, που παρέσυρε στο θάνατο οκτώ άτομα.

Για τις επικρίσεις που δέχτηκε το υπουργείο και η Πολιτική Προστασία σε σχέση με την κινητοποίηση, ο κ. Χρυσοχοΐδης δήλωσε ότι «ις τελευταίες ημέρες παρακολουθούμε διάφορα δημοσιεύματα. Θα πρέπει λοιπόν να διευκρινίσουμε ότι, σύμφωνα με τα τηρούμενα στοιχεία, η κινητοποίηση όλων των δυνάμεων που χρειάστηκε να επέμβουν για την αντιμετώπιση των δύο πυρκαγιών ήταν άμεση. Αναφορικά με τη συμμετοχή των εναερίων μέσων στις 2 χθεσινές πυρκαγιές, σας γνωρίζουμε ότι, στο Λαύριο επιχείρησαν 19 εναέρια μέσα και στα Βίλια 21 εναέρια μέσα. Όσο αφορά τη συμμετοχή του Beriev-200 στις χθεσινές πυρκαγιές, το συγκεκριμένο αεροσκάφος λόγω συμπλήρωσης 50 ωρών πτήσης, βρισκόταν σε προγραμματισμένη συντήρηση από τις 13 Αυγούστου και ώρα 06:08 και μάλιστα, αυτή η συντήρηση έγινε πιο ενδελεχής, λόγω του ατυχήματος που προηγήθηκε στην Τουρκία σε ιδίου τύπου αεροσκάφος».

Πηγές: kathimerini.gr, skai.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News