Κοινωνία Τετάρτη 4/08/2021, 06:33
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πύρινος εφιάλτης: Μαίνονται οι πυρκαγιές σε Βαρυμπόμπη, Εύβοια

Πύρινος εφιάλτης: Μαίνονται οι πυρκαγιές σε Βαρυμπόμπη, Εύβοια

Ολονύχτιο αγώνα έδιναν οι δυνάμεις της πυροσβεστικής σε Βαρυμπόμπη, Λίμνη Ευβοίας και Μεσσηνία με τις φλόγες να μαίνονται ανεξέλεγκτες και τις αναζωπυρώσεις να είναι συνεχείς. Χιλιάδες στρέμματα δασικής έκτασης έγιναν στάχτη, κάηκαν σπίτια, επιχειρήσεις και ζώα. Αρκετοί οικισμοί εκκενώθηκαν προληπτικά αφού απόλυτη προτεραιότητα είναι οι ανθρώπινες ζωές. 

Στο μέτωπο της Βαρυμπόμπης οι πάνω από 500 πυροσβέστες με τη βοήθεια και δεκάδων εθελοντών πάλευαν όλη τη νύχτα να αποτρέψουν το να ξεφύγει η πυρκαγιά ειδικά προς την Πάρνηθα. Τώρα το πρωί είναι έτοιμα και πάλι τα εναέρια μέσα να συνδράμουν στον αγώνα.

Η πυρκαγιά είναι σε μια πολύ μεγάλη περίμετρο που εκτείνεται στο τρίγωνο του οικισμού Αδάμες, Βαρυμπόμπη και Θρακομακεδόνες. Σπίτια και επιχειρήσεις έχουν καεί. Οι φλόγες πέρασαν ακόμα και το ρέμα της Χελιδονούς και υπάρχουν καμένες περιοχές μέχρι το ύψος της Λυκόβρυσης. Μήνυμα για εκκένωση έλαβαν στις 03:40 τα ξημερώματα οι κάτοικοι της οδού Ανοίξεως Κρυονερίου. Το μήνυμα ανέφερε: «Αν βρίσκεστε στην Οδό #Ανοίξεως πλησίον της δασικής έκτασης #Κρυονερίου εκκενώστε τώρα προς την Ε.Ο. #Αθηνών -Λαμίας μέσω Λεωφόρου Κρυονερίου. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας».

Πύρινος εφιάλτης: Μαίνονται οι πυρκαγιές σε Βαρυμπόμπη, Εύβοια-1

Σημειώνεται ότι η κυκλοφορία που είχε διακοπεί στην εθνική οδό Αθηνών- Λαμίας αποκαταστάθηκε και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, αλλά παραμένουν κλειστοί από την Τροχαία όλοι οι δρόμοι που οδηγούν στην περιοχή της πυρκαγιάς, για λόγους ασφαλείας, αλλά και για να μπορούν να κινούνται ανεμπόδιστα τα πυροσβεστικά οχήματα.

Πύρινη λαίλαπα και στην Εύβοια

Μαίνεται η πυρκαγιά το πρωί της Τετάρτης και στη Λίμνη Ευβοία, όπου συνεδριάζει αυτή την ώρα το Συντονιστικό Όργανο. Δύο αεροπλάνα και ένα ελικόπτερο αναμένονται στην περιοχή της φωτιάς, ωστόσο ο καπνός και η έλλειψη ορατότητας ακόμη δεν επιτρέπουν στους χειριστές να εκτελέσουν πτήσεις πάνω από τα καμένα.

«Πρέπει να ενισχυθούν τα εναέρια μέσα. Δεν πρόκειται να σταματήσει η φωτιά με δύο αεροπλάνα και ένα ελικόπτερο», ανέφεραν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ο πειφερειάρχης και ο δήμαρχος.

Χθες το βράδυ μήνυμα για εκκένωση των οικισμών Κουρκουλοί και Σκεπαστή εστάλη μέσω του ειδικού τηλεφωνικού αριθμού 112. Συνολικά έχουν εκκενωθεί από χθες το απόγευμα 8 χωριά και οικισμοί. 

Στη θάλασσα σταμάτησαν οι φλόγες στον οικισμό Σηπιάδα Δυτικά της Λίμνης στην Εύβοια αφού στην πορεία τους μέχρι εκεί, έκαψαν ό,τι βρήκαν μπροστά τους, είτε πρόκειται για σπίτια, είτε πρόκειται για τουριστικές εγκαταστάσεις, είτε πρόκειται για δάσος.

Η φωτιά κατέβηκε με μεγάλη δύναμη από το βουνό και μπόρεσε να ξεπεράσει και την τελευταία «ζώνη άμυνας» που είχαν στήσει οι πυροσβέστες κατά μήκος του παραλιακού δρόμου που οδηγεί από τη Λίμνη στις Ροβιές.

Η εικόνα στη Μεσσηνία

Σε ύφεση είναι η φωτιά στην περιοχή Βασιλίτσι της Μεσσηνίας. Υπάρχουν αναφορές για μεγάλες ζημιές σε τουλάχιστον 10 σπίτια, αλλά και σε καλλιέργειες».

Νέες πιέσεις στο σύστημα ηλεκτροδότησης

Σε νέα δοκιμασία μπαίνει το σύστημα ηλεκτροδότησης, λόγω της πυρκαγιάς που είναι σε εξέλιξη στη Βόρεια Αττική με συνεχείς αναζωπυρώσεις και εκρήξεις. Η εν λόγω εξέλιξη δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο την κατάσταση στο σύστημα της ΔΕΗ, το οποίο είναι αρκετά βεβαρημένο ως απόρροια της παρατεταμένης ζέστης και της υψηλής ζήτησης.

Τώρα, έχουν αποκοπεί οι κύριες γραμμές μεταφοράς υψηλής αλλά και μέσης τάσης του δικτύου, που ξεκινούν από το Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης του ΑΔΜΗΕ στο Κρυονέρι, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΑΔΜΗΕ, που έγινε μετά την έκτακτη σύσκεψη της Ομάδας Διαχείρισης Κρίσης από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα.

Οι γραμμές αυτές τροφοδοτούν τις περιοχές Μαρούσι, Νέα Ιωνία, Βριλήσσια και Κηφισιά, οι οποίες πλέον τροφοδοτούνται από εναλλακτικές διαδρομές από τα Κέντρα Υπερυψηλής Τάσης (ΚΥΤ) Παλλήνης και Αχαρνών. Οι βλάβες αυτές προκαλούν διαταραχές στο δίκτυο μεταφοράς και σύντομες περικοπές ηλεκτροδότησης.

Οι κύριες γραμμές ηλεκτροδότησης θα επανέλθουν αφού ολοκληρωθεί η κατάσβεση της πυρκαγιάς. Στην έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας του ΑΔΜΗΕ υπό τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, αποφασίστηκε η ενεργοποίηση εναλλακτικών σχεδίων προκειμένου να διασφαλιστεί η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος κατά τη διάρκεια των επόμενων κρίσιμων ωρών.

Η Ομάδα Διαχείρισης Κρίσης και το προσωπικό όλων των αρμόδιων φορέων είναι σε επιφυλακή και δίνει μάχη υπό εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες.

Το μεσημέρι είχε τεθεί εκτός λειτουργίας το κύκλωμα υπερυψηλής τάσης (400 κιλοβόλτ) Αχαρνών – Αγίου Στεφάνου. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι αυτή την στιγμή παρατηρούνται βυθίσεις τάσης σε αρκετές περιοχές της Αττικής.

Οι υπεύθυνοι του ΑΔΜΗΕ βρίσκονται σε διαρκή συνεννόηση με την πολιτική προστασία, προκειμένου να διαφυλαχθεί η ακεραιότητα των εγκαταστάσεων και των δικτύων ηλεκτρισμού, τα οποία απειλούνται από τις φλόγες.

Προβλήματα σε πέντε περιοχές 

Tο βράδυ της Τρίτης προβλήματα ηλεκτροδότησης εντοπίζονταν σε πέντε περιοχής της Αττικής, παρά το γεγονός ότι η πυρκαγιά έχει θέσει εκτός λειτουργίας σημαντικά τμήματα του συστήματος μεταφοράς ρεύματος στην υψηλή και την υπερυψηλή τάση. Συγκεκριμένα, τα προβλήματα εντοπίζονται σε τμήματα των περιοχών Βαρυμπόμπη-Θρακομακεδόνες, Κρυονέρι, Ίλιον-Πετρούπολη και Περιστέρι, όπου νωρίτερα τέθηκαν εκτός λειτουργίας δύο γραμμές Μέσης Τάσης.

Διακοπές ρεύματος σημειώνονταν και στα νησιά Κω-Κάλυμνο, όπου για σήμερα, Τετάρτη,θα έχουμε και προγραμματισμένες περικοπές στην ηλεκτροδότηση, διάρκειας έως 1,5 ώρα ανά περιοχή, στο διάστημα από τις 8 το πρωί ως τις 3 το μεσημέρι. Τα προβλήματα οφείλονται στον περιορισμό της απόδοσης των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής λόγω των παρατεταμένων υψηλών θερμοκρασιών.

Για σήμερα αναμένεται και πάλι σημαντικά αυξημένη ζήτηση στα επίπεδα των 10.000 μεγαβάτ και περαιτέρω αύξηση της τιμής χονδρικής ηλεκτρικής ενέργειας (σύμφωνα με το δελτίο του Χρηματιστηρίου Ενέργειας για την προημερήσια αγορά) στα 185,59 ευρώ ανά μεγαβατώρα κατά μέσο όρο, ενώ η μέγιστη τιμή διαμορφώνεται στα 205 ευρώ. 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News