Κοινωνία Τρίτη 3/08/2021, 20:35
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εθνικό Αστεροσκοπείο: Γιατί πήρε μεγάλες διαστάσεις η φωτιά

«Η διαθέσιμη καύσιμη ύλη είναι ακραία ξηρή»

 Φωτ. intimenews

Ανακοίνωση με την οποία εξηγεί τους λόγους για τους οποίους πήρε τεράστιες διαστάσεις η πυρκαγιά που βρίσκεται σε εξέλιξη στην περιοχή της Βαρυμπόμπης, στους πρόποδες της Πάρνηθας από το μεσημέρι της Τρίτης, εξέδωσε το Εθνικό Αστεροσκοπείο. 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση η πυρκαγιά εκδηλώθηκε παράλληλα με τη σημαντική επιδείνωση των πυρομετεωρολογικών συνθηκών (θερμοκρασία, υγρασία, άνεμος), γεγονός που έδρασε καταλυτικά ώστε η πυρκαγιά να αποκτήσει διαστάσεις και ο έλεγχος της να καταστεί δύσκολος. 

Η διαθέσιμη καύσιμη ύλη είναι ακραία ξηρή, συμβάλλοντας στην εξάπλωση των πύρινων μετώπων και την ανάπτυξη υψηλού θερμικού φορτίου. 

Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία, αναμένεται μικρή βελτίωση των συνθηκών από αργά το απόγευμα (19:00-20:00). 

Η βελτίωση αυτή συνδέεται με την ανάκαμψη της υγρασίας της καύσιμης ύλης καθώς θα υποχωρούν οι μέγιστες θερμοκρασίες και η υγρασία θα αυξάνεται. 

Ωστόσο, όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση η ευφλεκτότητα θα παραμείνει σε πολύ υψηλά επίπεδα, γεγονός που θα συνεχίσει να ευνοεί την εξάπλωση της πυρκαγιάς.

Ο καπνός από τη δασική πυρκαγιά είναι ορατός και από τις κάμερες του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr στην Πεντέλη, οδηγώντας μάλιστα σε πρόσκαιρη πτώση της θερμοκρασίας 2,5 βαθμών Κελσίου στον μετεωρολογικό σταθμό της Πεντέλης.

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News