Κοινωνία Παρασκευή 9/07/2021, 09:59
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ν. Τζανάκης: «Καμπανάκι» για τους ανεμβολίαστους – «Θα φτάσουμε σε 3.000 ημερήσια κρούσματα»

Φωτ. ΑΠΕ-ΜΠΕ

Την ανησυχία του για τη διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα εξέφρασε ο καθηγητής πνευμονολογίας Νικόλαος Τζανάκης προειδοποιώντας πως το νέο κύμα «θα χτυπήσει τους ανεμβολίαστους». «Όλοι οι ανεμβολίαστοι θα νοσήσουν» ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ.

Εκτίμησε ακόμη πως σύντομα θα αυξηθούν τα κρούσματα. «Την επόμενη εβδομάδα θα έχουμε ημέρες με πάνω από 2.000 κρούσματα , ενώ δεν αποκλείεται σύντομα να φτάσουμε και τις 3.000» είπε.

«Η μετάλλαξη Δέλτα καλπάζει. Αν τώρα ήταν χειμώνας θα επιβαλλόταν lockdown» πρόσθεσε, εκφράζοντας την προσδοκία πάντως πως «τα εμβόλια θα προστατέψουν το σύστημα υγείας από την πίεση».

Σημείωσε ακόμη πως τα περισσότερα κρούσματα πλέον αφορούν μικρές ηλικίες «Δεν βλέπουμε πλέον κρούσματα σε ηλικίες άνω των 30. Τις τελευταίες μέρες μόνο βλέπουμε κάποια κρούσματα και σε 50αρηδες και 60αρηδες» ανέφερε και πρόσθεσε πως «είναι πιθανό κάποιος νέος να εμφανίσει σοβαρές επιπλοκές, ενώ αν φέρει τον ιό στο σπίτι, όσοι οικείοι του είναι ανεμβολίαστοι θα εκτεθούν στον ιό και θα νοσήσουν. Τότε θα γίνει ορατή η σοβαρότητα της μετάλλαξης Δέλτα.

Ο κ. Τζανάκης τάχθηκε υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού σε συγκεκριμένα επαγγέλματα που αφορούν το δημόσιο συμφέρον και στενούς κρατικούς φορείς όπως οι υγειονομικοί, στρατιωτικοί, εκπαιδευτικοί, σώματα ασφαλείας και στη συνέχεια υπάλληλοι μέσων μεταφοράς και υπάλληλοι σε μονάδες φροντίδας βρεφών και ηλικιωμένων. Σε μεταγενέστερο στάδιο, όπως είπε, ο εμβολιασμός θα πρέπει να επεκταθεί στον κλάδο της εστίασης και του τουρισμού.

Money Review