Κοινωνία Τρίτη 22/06/2021, 12:53
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στ. Κυριακίδου: Όλα τα κράτη-μέλη θα έχουν πρόσβαση σε θεραπείες για τον κορωνοϊό

φωτ.: Γ.Τ. Πρωθυπουργού/ Δημήτρης Παπαμήτσος

Κατόπιν του προγράμματος για την κοινή προμήθεια των εμβολίων, η Ευρωπαϊκή Ένωση προχωρά σε αντίστοιχο πρόγραμμα και για θεραπείες κατά του κορωνοϊού, όπως ανέφερε η Ευρωπαία Επίτροπος για θέματα Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου, στην έναρξη της συνάντησής της με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Έχουμε ήδη ανακοινώσει και μία στρατηγική για θεραπευτικά προγράμματα, ώστε να υπάρξει πρόσβαση σε θεραπευτικά σχήματα και για όλα τα κράτη-μέλη ανεξαρτήτως μεγέθους», δήλωσε η κα Κυριακίδου. «Όπως και με τα εμβόλια, έχουμε ήδη υπογράψει συμφωνία με μία εταιρεία για το 2022 -2023 και έχει ολοκληρωθεί χθες το βράδυ και δεύτερη συμφωνία με ακόμα μία εταιρία για εμβόλια για το 2022 – 2023 και θα προχωρήσουμε ξανά με ένα χαρτοφυλάκιο που θα μας εξασφαλίζει ιδιαίτερα όσον αφορά και τις μεταλλάξεις», σημείωσε.

Η κα Κυριακίδου  εκτίμησε ότι «βρισκόμαστε σε μία εύθραυστη φάση της πανδημίας όπου έχουμε πολλούς λόγους να είμαστε αισιόδοξοι με τα εμβόλια που έχουμε, αλλά σίγουρα δεν μπορεί να υπάρχει εφησυχασμός». Σε όλα τα κράτη – μέλη  υπάρχει μία καθοδική πορεία στον αριθμό των κρουσμάτων του κορωνοϊού και στις νοσηλείες, σημείωσε η επίτροπος, αλλά τόνισε  ότι η Ευρώπη παρακολουθεί πολύ στενά την εξέλιξη των μεταλλάξεων, ιδιαίτερα της μετάλλαξης Δέλτα.

«Είναι φανερό ότι θα πρέπει να προχωρήσουμε και με δομικές αλλαγές, ώστε να μπορούμε να αντιμετωπίσουμε μελλοντικά κρίσεις που μπορεί να έχουμε μπροστά μας. Για εμάς πρωταρχικός στόχος είναι να συνεχίσουμε όλοι μαζί με τον ίδιο τρόπο όπως είχαμε μέχρι τώρα με τη στρατηγική για τα εμβόλια», σημείωσε η κα Κυριακίδου.

Από την πλευρά του, ο κ. Μητσοτάκης εκτίμησε ότι φτάνουμε πια στο τέλος αυτής της πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης, τονίζοντας ότι η πρόοδος στο μέτωπο της πανδημίας θα εξαρτηθεί απόλυτα από την πρόοδο στους ρυθμούς των εμβολιασμών. «Εμείς στην Ελλάδα έχουμε ξεπεράσει αισίως τα 7,5 εκατομμύρια εμβόλια τα οποία έχουν χορηγηθεί πια σε συμπολίτες μας. Αλλά από δω και στο εξής ειδικά καθώς θα μπαίνουμε στον Ιούλιο το πρόβλημα δεν θα είναι η διαθεσιμότητα τόσο των εμβολίων όσο η προθυμία των υπολοίπων συμπολιτών μας πια να εμβολιαστούν. Νεότερες ηλικίες, οι οποίες πρέπει να πειστούν και αυτές να συμμετέχουν στη διαδικασία του εμβολιασμού, είναι κάτι στο οποίο αποδίδω πολύ μεγάλη σημασία. Και, βέβαια, να κλείσουμε κάποια κενά σε εμβολιασμούς συμπολιτών μας μεγαλύτερης ηλικίας οι οποίοι ενδεχομένως να αντιμετώπισαν τη διαδικασία με μεγάλη επιφυλακτικότητα, τώρα όμως δεν έχουν κανένα λόγο πια να είναι επιφυλακτικοί καθώς τα εμβόλια έχουν αποδειχθεί ότι είναι εξαιρετικά αποτελεσματικά», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης και τόνισε ότι όλα τα εμβόλια είναι απολύτως ασφαλή.

«Πολύ σημαντικότερο, όμως, είναι ότι έχουμε επαρκή εμβόλια πια και για τον χειμώνα, για το επόμενο έτος, σε περίπτωση που φαίνεται αρκετά πιθανό να χρειαστεί μία επιπλέον ενισχυτική δόση για όλο τον πληθυσμό μας», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

 

 

 

Money Review