Κοινωνία Παρασκευή 14/05/2021, 19:40
ΕΜΒΟΛΙΟ COVID-19

Άλμπερτ Μπουρλά: Θα χρειαστεί και 3η δόση σε 9 -12 μήνες, τι γίνεται με το φάρμακο

Η εκτίμηση για την άρση της πατέντας

Άλμπερτ Μπουρλά: Θα χρειαστεί και 3η δόση σε 9 -12 μήνες, τι γίνεται με το φάρμακο

Για τα εμβόλια, τα φάρμακα, αλλά και τις πατέντες μίλησε ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά, ο οποίος έδωσε το «παρών» στο 6ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Μεταξύ άλλων, ο Έλληνας επικεφαλής της αμερικανικής φαρμακοβιομηχανίας εκτίμησε ότι δεν πρόκειται να γίνει άρση της πατέντας των εμβολίων, ενώ ακόμη και σ’ αυτό το ενδεχόμενο (σ.σ. άρση της πατέντας), προειδοποίησε για έλλειψη επάρκειας υλικών στην παραγωγή.

«Με την απελευθέρωση της πατέντας- που δεν το πιστεύω ότι θα συμβεί- μία φαρμακοβιομηχανία θα χρειαστεί 2 με 3 χρόνια για να στήσει από το μηδέν υποδομή για την παραγωγή εμβολίων» τόνισε, χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς για την πολιτική των τιμών, διαβεβαίωσε ότι στις χώρες που έχουν μικρότερο εισόδημα, τα εμβόλια πωλούνται σε τιμή κόστους, ώστε να έχουν όλοι πρόσβαση σε αυτά.

Σ’ άλλο σημείο της ομιλίας του, ο κ. Μπουρλά επεσήμανε ότι στόχος της Pfizer είναι να φτάσει τα 3 δισ. δόσεις εμβολίων το 2021 και τα 4 δισ. δόσεις το 2022, δηλαδή σχεδόν το 50% των δόσεων που επαρκούν για τον εμβολιασμό του παγκόσμιου πληθυσμού (σ.σ. 10 δισεκατομμύρια δόσεις).

Διαβεβαίωσε δε, ότι τα υπάρχοντα εμβόλια καλύπτουν όλες τις γνωστές μεταλλάξεις, ενώ σημείωσε ότι η ανοσία διαρκεί έως τουλάχιστον έξι μήνες μετά τον εμβολιασμό. «Πιστεύω ότι θα χρειαστεί μία τρίτη δόση -του υπάρχοντος εμβολίου- στους 9 έως 12 μήνες, αλλά και ότι κατά πάσα περίπτωση μετά την τρίτη δόση θα πάμε σε ετήσιους εμβολιασμούς» συνέχισε.

Τέλος, για το νέο φάρμακο κατά της Covid-19, το οποίο μελετά η Pfizer, o κ. Μπουρλά εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι θα είναι σύντομα διαθέσιμο.  Ωστόσο, τόνισε ότι «η επιστήμη είναι σαν τον έρωτα: μπορεί να σου προσφέρει τη μεγαλύτερη απόλαυση και τη μεγαλύτερη αποτυχία», οπότε -συμπέρανε- πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί μέχρι το τέλος των κλινικών ερευνών.

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News