Κοινωνία Τρίτη 11/05/2021, 11:02
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πενήντα νέα πρότυπα και πειραματικά σχολεία – Ενισχύεται ο θεσμός

Ο συνολικός αριθμός των πειραματικών και πρότυπων σχολείων τη νέα σχολική χρονιά θα ανέρχεται σε 112

Φωτ. Intime

Με πενήντα ακόμη σχολεία ενισχύεται η λίστα των πρότυπων και πειραματικών σχολείων που λειτουργούν στη χώρα, όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Παιδείας. Πρόκειται ειδικότερα για 41 πειραματικά και εννέα πρότυπα σχολεία που θα προστεθούν στο υπάρχον δίκτυο με στόχο την ενίσχυση του θεσμού και την διασπορά του σε όλη τη χώρα.

Ο συνολικός αριθμός των πειραματικών και πρότυπων σχολείων τη νέα σχολική χρονιά θα ανέρχεται πλέον σε 112. Από το σχολικό έτος 2021-2022 θα λειτουργούν και στις 13 Περιφερειακές Διευθύνσεις πειραματικά σχολεία, και στις 10 από τις 13 και πρότυπα.
 
Όπως επισημαίνεται από το υπουργείο Παιδείας, επιδιώχθηκε κατά το δυνατόν τα πρότυπα και πειραματικά σχολεία να αναπτυχθούν σε όλες τις βαθμίδες ως συνδεδεμένα σχολεία, καθώς και σε πόλεις όπου υπήρχαν Τμήματα Επιστημών και Αγωγής της Εκπαίδευσης, ώστε να συνδεθούν λειτουργικά με αυτά και να υπάρξει η δυνατότητα στενής παρακολούθησής τους.
 
Η κλήρωση για τα πειραματικά σχολεία θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 24 Ιουνίου και οι εξετάσεις για τα πρότυπα τη Δευτέρα 28 Ιουνίου 2021.
 
Τα πρότυπα σχολεία είναι σχολικές μονάδες της δευτεροβάθμιας δημόσιας εκπαίδευσης, οι οποίες στοχεύουν στην καλλιέργεια και τη διάχυση της ιδέας και των πρακτικών της αριστείας στο εκπαιδευτικό σύστημα, καθώς και στην ανάδειξη και ενθάρρυνση μαθητών με ταλέντα και ιδιαίτερες μαθησιακές δυνατότητες.
  
Τα πειραματικά σχολεία είναι σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας δημόσιας εκπαίδευσης, οι οποίες στοχεύουν στην υποστήριξη του πειραματισμού και της πιλοτικής εφαρμογής εκπαιδευτικών καινοτομιών στο εκπαιδευτικό σύστημα, σε τυχαίο δείγμα του μαθητικού πληθυσμού ΠΕΙ.Σ. που εισάγεται σε αυτά με κλήρωση. Επιπλέον, επιδιώκεται η εξοικείωση των προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών με τη διδασκαλία των επιμέρους γνωστικών αντικειμένων, σε συνεργασία με τμήματα και σχολές Α.Ε.Ι. και το Ι.Ε.Π..

Όπως σημειώνει το υπουργείο, στόχος είναι τα πρότυπα και τα πειραματικά σχολεία να συμβάλουν στον καλύτερο εκπαιδευτικό σχεδιασμό και την πιλοτική εφαρμογή της εκπαιδευτικής πολιτικής, ώστε να καλλιεργηθούν και διαχυθούν οι βέλτιστες εκπαιδευτικές μέθοδοι, πρακτικές και εργαλεία σε ολόκληρο το εκπαιδευτικό σύστημα. 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News