Κοινωνία Δευτέρα 12/04/2021, 06:42
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επιστροφή στις τάξεις για τους μαθητές των Λυκείων: Τα τεστ και οι απουσίες

Επιστροφή στις τάξεις για τους μαθητές των Λυκείων: Τα τεστ και οι απουσίες

Έχοντας στα χέρια τους βεβαίωση αρνητικού αποτελέσματος από τη διενέργεια του πρώτου self test, οι μαθητές των λυκείων και οι καθηγητές τους επιστρέφουν στα θρανία από σήμερα, ύστερα από πέντε μήνες τηλεκπαίδευσης. Εξακολουθούν βεβαίως να ισχύουν και οι άλλοι κανόνες προστασίας από τον νέο κορωνοϊό, όπως η υποχρεωτική χρήση μάσκας, η τήρηση των αποστάσεων και η χρήση αντισηπτικών. 

Πέρα από εκπαιδευτικό προσωπικό και μαθητές, υποχρέωση για self test δύο φορές την εβδομάδα έχουν διοικητικό και λοιπό προσωπικό των Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων, καθώς επίσης και το Ειδικό Εκπαιδευτικό και Βοηθητικό Προσωπικό (ΕΕΠ και ΕΒΠ) των σχολείων Ειδικής Αγωγής. Το ίδιο ισχύει ακόμη και για όσους έχουν εμβολιαστεί. Οι μαθητές θα πρέπει να επιδεικνύουν την κάρτα με το αρνητικό αποτέλεσμα κάθε Δευτέρα και Πέμπτη. 

Τι θα γίνει με τις απουσίες 

Σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος στο self test, οι απουσίες 1-2 ημερών μέχρι να γίνει το επαναληπτικό test δεν θα προσμετρώνται. Τα επαναληπτικά tests πρέπει να γίνονται εντός 24 ωρών, εξ ου και η λειτουργία των δημόσιων δομών και τις Κυριακές.

Στην περίπτωση που κάποιος μαθητής δεν επιδείξει την σχολική κάρτα κατά την είσοδό του στην τάξη, δεν θα γίνεται δεκτός, θα λαμβάνει απουσία και θα αποχωρεί από το σχολείο. Εάν ο μαθητής είναι ανήλικος, θα παραμένει στον ειδικό χώρο που έχει διαμορφωθεί στο σχολείο για την αποφυγή περαιτέρω μετάδοσης του κορονοϊού COVID-19, μέχρις ότου οι κηδεμόνες του τον παραλάβουν, τηρουμένων όλων των ισχυόντων υγειονομικών μέτρων προστασίας.

Ποιοι μπορούν να συνεχίσουν την τηλεκπαίδευση

Για τους μαθητές των οποίων το επιβεβαιωτικό τεστ βγει θετικό παρέχεται η δυνατότητα ταυτόχρονης τηλεκπαίδευσης ή συμμετοχής σε διαδικτυακό τμήμα, χωρίς η παρακολούθηση να είναι υποχρεωτική. Το ίδιο ισχύει και για τους μαθητές που νοσούν.

Εξ αποστάσεως μπορούν να συνεχίσουν τα μαθήματά τους και όσοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες ή συνοικούν με άτομα τα οποία ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες: έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε διαδικτυακά τμήματα, εφόσον το επιθυμούν.

Στο 0,27% η θετικότητα 

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Παιδείας, από τις δηλώσεις των αποτελεσμάτων των self tests μεταξύ της εκπαιδευτικής κοινότητας η θετικότητα καταγράφεται μέχρι στιγμής στο 0,27% και εντοπίστηκαν 408 δυνητικά νοσούντες.

Ειδικότερα, 236 μαθητές δήλωσαν θετικό τεστ και 98.965 αρνητικό, ενώ από το εκπαιδευτικό και λοιπό προσωπικό 172 τεστ ήταν θετικά και 50.887 αρνητικά. 

Αναλυτικές οδηγίες για τα self test μπορείτε να δείτε εδώ. 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News