Κοινωνία Πέμπτη 8/04/2021, 12:15
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ηλ. Μόσιαλος: Οι διαφορετικές γραμμές στο εμβόλιο της AstraZeneca και τι πρέπει να γίνει

Ηλ. Μόσιαλος: Οι διαφορετικές γραμμές στο εμβόλιο της AstraZeneca και τι πρέπει να γίνει

Την περίπλοκη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί μετά τις ανακοινώσεις της βρετανικής ρυθμιστικής αρχής και των αξιωματούχων του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων που έχουν δημιουργήσει σύγχυση στους πολίτες σχετικά με το εμβόλιο της AstraZeneca κατά του κορωνοϊού αναλύει ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο London School of Economics (LSE) Ηλίας Μόσιαλος, καταθέτοντας προτάσεις για το τι πρέπει να γίνει από εδώ και πέρα.

Σε άρθρο του στην kathimerini.gr κ. Μόσιαλος επισημαίνει τα αντιφατικά μηνύματα από τους Άγγλους και τον ΕΜΑ που έχουν σημαντικό αντίκτυπο στα εμβολιαστικά σχήματα. Όπως επισημαίνει, ο ΕΜΑ δεν αλλάζει τις ηλικιακές συστάσεις για τη λήψη του εμβολίου ενώ η βρετανική ρυθμιστική αρχή δίνει στους πολίτες κάτω των 30 ετών την δυνατότητα επιλογής άλλου εμβολίου. 

Σημειώνει ακόμη πως μετά από τις τελευταίες εξελίξεις διαμορφώνονται πέντε κατηγορίες όσον αφορά τη στάση των κρατών σε σχέση με τη χορήγηση του εμβολίου: 

1) Οι χώρες που ακολουθούν τις συστάσεις του ΕΜΑ  

2) Ορισμένες σκανδιναβικές χώρες που επιμένουν στην αναστολή χορήγησης του εμβολίου  

3) Οι χώρες που περιορίζουν τη χρήση του εμβολίου στους άνω των 60 ετών. 

4) Οι χώρες που περιορίζουν τη χρήση του εμβολίου στους άνω των 55 ετών, και  

5) Η Αγγλία που δίνει από σήμερα την δυνατότητα επιλογής εμβολίου στους κάτω των 30. 

«Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί είναι ιδιαίτερα περίπλοκη καθότι οι αποφάσεις των κρατών μελών αντανακλούν την αποδοχή ή μη έστω και πολύ μικρών κινδύνων θρόμβωσης είτε για όλο τον πληθυσμό ή για συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες. Ανεξάρτητα όμως από το ποια είναι η σωστή προσέγγιση η σύγχυση που δημιουργείται στους πολίτες των χωρών της Ε.Ε. και όχι μόνο είναι τεράστια» παρατηρεί.

Ο κ. Μόσιαλος εκτιμά πως το ζήτημα δεν αφορά «πολιτικά παίγνια» καθώς αν ίσχυε αυτό η βρετανική κυβέρνηση δεν θα έδινε την επιλογή εμβολίου στους κάτω των 30 αλλά θα ακολουθούσε τις οδηγίες του ΕΜΑ. 

Εξηγεί παράλληλα τι πρέπει να γίνει:

  1. Πρέπει άμεσα να δημοσιευθούν αναλυτικά, τα στοιχεία και τα κλινικά χαρακτηριστικά όσων παρουσίασαν θρόμβωση, με τρόπο βέβαια που να προστατεύει την ταυτότητά τους και τα προσωπικά τους δεδομένα. Από πληροφορίες γνωρίζω πως τις επόμενες εβδομάδες θα δημοσιευθεί σχετική μελέτη με βάση τα Βρετανικά δεδομένα σε σημαντικό ιατρικό περιοδικό. 
  2. Η βρετανική κυβέρνηση θα πρέπει να δημοσιοποιήσει τα στοιχεία αναφορικά με τις δεύτερες δόσεις. Αναφέρουν ότι όλες οι περιπτώσεις που καταγράφηκαν αφορούσαν τις πρώτες δώσεις αλλά χρειάζονται απόλυτη αποσαφήνιση. 
  3. Ο ΕΜΑ οφείλει να συλλέξει συστηματικά στοιχεία για το εμβόλιο της Johnson & Johnson και να συντονίσει τη συλλογή με τη ρυθμιστική αρχή των ΗΠΑ. Αντίστοιχα στοιχεία χρειαζόμαστε και για το ρωσικό Sputnik-V, αλλά θα είναι πιο δύσκολο να συλλεχθούν. 

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα ο καθηγητής του LSE σημειώνει ότι η χώρα μας πρέπει:

  1. Να ζητήσει να δημοσιοποιηθούν όλα τα κλινικά στοιχεία των περιπτώσεων που ανέλυσαν οι ρυθμιστικές αρχές.
  2. Να ζητήσει επίσημα από την κυβέρνηση της Μεγάλης Βρετανίας που έχει τα περισσότερα δεδομένα για το εμβόλιο, να δημοσιοποιήσει τα στοιχεία που αφορούν στη δεύτερη δόση. Θεωρώ πως χρειάζεται αυτή η αποσαφήνιση της έλλειψης περιστατικών μετά τη δεύτερη δόση, εφόσον εκατομμύρια Βρετανοί έχουν κάνει πλέον και τις δύο δόσεις. 
  3. Να εφαρμόσει προς το παρόν την πολιτική της Μεγάλης Βρετανίας αναφορικά με τον εμβολιασμό για τους πολίτες κάτω των 30 ετών. Αυτό βέβαια, θα είναι -πιθανότατα- συμβολική διευκρίνιση, καθώς οι κάτω των 30 δεν θα εμβολιαστούν τους επόμενους μήνες. Στην ουσία όμως θα είναι μια σύγκλιση με την πολιτική των Βρετανών και την εκτίμηση του υψηλότερου ρίσκου για αυτή την ηλικιακή κατηγορία 

Δηλώνει τέλος πως ο ίδιος εξακολουθεί να πιστεύει ότι η πιθανότητα θρόμβωσης είναι εξαιρετικά μικρή και πως το εμβόλιο είναι ασφαλές και προσθέτει πως θα λάβει τη δεύτερη δόση του εμβολίου της AstraZeneca τον Μάιο.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News