Κοινωνία Τετάρτη 7/04/2021, 07:50
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Self test: Ανοίγει η πλατφόρμα για τη διάθεσή τους σε μαθητές Λυκείου και εκπαιδευτικούς – Η διαδικασία

Self test: Ανοίγει η πλατφόρμα για τη διάθεσή τους σε μαθητές Λυκείου και εκπαιδευτικούς – Η διαδικασία

To απόγευμα αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα καταχώρησης και ενημέρωσης για την χορήγηση των self test ανίχνευσης αντιγόνου Covid-19. Η διάθεσή τους θα ξεκινήσει αποκλειστικά για μαθητές Λυκείου 16-18 ετών και εκπαιδευτικούς της μέσης εκπαίδευσης από την Πέμπτη στα μεγάλα αστικά κέντρα και από την Παρασκευή στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Σημειώνεται ότι η πλατφόρμα θα ανοίγει μόνο με τον ΑΜΚΑ μαθητών και εκπαιδευτικών. Επομένως οι υπόλοιποι δικαιούχοι-πολίτες των παραγωγικών ηλικιών από 18 έως 67 ετών και οι άνω των 67 ετών δεν θα πρέπει να προσέρχονται στα φαρμακεία για την προμήθεια των self test αυτή την εβδομάδα. 

Ο εφοδιασμός των φαρμακείων ξεκίνησε από χθες και στόχος είναι μέχρι την Παρασκευή να έχουν εφοδιαστεί με επαρκείς ποσότητες τα 11.000 φαρμακεία της χώρας. Θα διατεθούν ισόποσα 75 self tests ανά φαρμακείο. Μαζί με κάθε τεστ που θα διατίθεται από τα φαρμακεία, κάθε πολίτης θα λαμβάνει και ένα ενημερωτικό φυλλάδιο που θα αφορά τα self test.

Σε περίπτωση θετικού κρούσματος, η δήλωση θα γίνεται στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr ανάλογα με την ιδιότητα του πολίτη (π.χ. εργαζόμενος ή μαθητής), και θα εκδίδεται βεβαίωση ή θα αποστέλλεται μήνυμα για τη διενέργεια επαναληπτικού τεστ από επαγγελματία υγείας, είτε σε δημόσια δομή οπότε και θα είναι δωρεάν, είτε σε ιδιωτική. Όσοι είναι υποχρεωμένοι να κάνουν self-test και εφόσον είναι αρνητικό θα δηλώνουν ότι το διενήργησαν με υπεύθυνη δήλωση. Οι μεν εργαζόμενοι και εκπαιδευτικοί, για λογαριασμό τους, οι δε γονείς και κηδεμόνες για λογαριασμό των μαθητών-παιδιών τους.

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τους μαθητές, το self-test θα πραγματοποιείται στο σπίτι από 24 έως 48 ώρες πριν την έναρξη των μαθημάτων και το αποτέλεσμα του θα δηλώνεται στην σχετική πλατφόρμα. Στην περίπτωση αρνητικού αποτελέσματος ο γονέας ή κηδεμόνας θα πρέπει να εκτυπώσει και να υπογράψει τη σχετική βεβαίωση, την οποία θα φέρει μαζί του ο μαθητής καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδος και θα την επιδεικνύει στον εκπαιδευτικό της τάξης που είναι επιφορτισμένος με το παρουσιολόγιο, όταν τα σχολεία ανοίξουν. Όσοι μαθητές προκύπτουν θετικοί, θα πρέπει το συντομότερο δυνατόν να κάνουν ένα δεύτερο τεστ αντιγόνου, δωρεάν σε δημόσια δομή – η λίστα των δομών θα αναγράφεται στον σχετικό ιστότοπο – προκειμένου να δικαιολογηθεί η απουσία από το σχολείο. Όσοι μαθητές δεν φέρουν μαζί τους την βεβαίωση, δεν θα μπορούν να παρακολουθήσουν τα μαθήματα τους, ούτε θα υπάρχει δυνατότητα τηλεκπαίδευσης.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News