Κοινωνία Πέμπτη 25/03/2021, 09:55
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

«Να αντλήσουμε ιστορικά διδάγματα από την ημέρα»

AP Photo

Ο εορτασμός των 200 ετών από την Επανάσταση του 1821 δίνει την ευκαιρία να αντλήσουμε χρήσιμα ιστορικά διδάγματα για το παρόν και να ενισχύσουμε την εθνική μας αυτοσυνειδησία επισημαίνει σε μήνυμά του για την ημέρα ο Δήμαρχος Θηβαίων, Γιώργος Αναστασίου. Σημειώνει δε πως η Ελληνική Επανάσταση συνιστά ένα ορόσημο όχι μόνο για τον Ελληνισμό, αλλά συνολικά για τον ευρωπαϊκό χώρο. 

Ακολουθεί ολόκληρο το μήνυμα του δημάρχου Θηβαίων: 

«Η ζωή του αληθινού πολίτη πρέπει να τελειώνει ή για την ελευθερία ή με την ελευθερία» Ρήγας Φεραίος

Η Ελληνική Επανάσταση του 1821 συνιστά ένα κοσμοϊστορικό γεγονός, όχι μόνο για τον υπόδουλο Ελληνισμό αλλά και συνολικά για τον Ευρωπαϊκό χώρο, τα Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή της Εγγύς Ανατολής.

  • Για τον Ελληνισμό, γιατί οδηγεί στην απαλλαγή από τον τουρκικό ζυγό, στη δημιουργία κρατικής οντότητας και στην προσπάθεια συγκρότησης μιας Νεοελληνικής Εθνικής Ταυτότητας
  • Γενικότερα, γιατί προκαλεί ριζικές γεωπολιτικές ανακατατάξεις με τη διάλυση και τη διανομή των ιματίων, της πάλαι ποτέ κραταιάς αλλά τότε καταρρέουσας Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Του «Μεγάλου Ασθενούς», όπως προσφυώς αποκαλείτο.

Ο εορτασμός των 200 χρόνων, το κομβικό αυτό γεγονός δεν πρέπει να περιορισθεί σε επιφανειακού χαρακτήρα φιέστες, χαρές και πανηγύρια αλλά να αποτελέσει την ευκαιρία, ώστε να εμβαθύνουμε σ’ αυτό, να αντλήσουμε χρήσιμα ιστορικά διδάγματα για το παρόν και να ενισχύσουμε την εθνική μας αυτοσυνειδησία.

Θα ολοκληρώσω το σύντομο χαιρετισμό μου με το σαλπιγκτήριο κάλεσμα, του μεγάλου μας ποιητή Κωστή Παλαμά προς τον αγωνιζόμενο Ελληνικό λαό, λίγο μετά την ιταμή εισβολή των Ιταλών στη χώρα μας στις 28 Οκτωβρίου 1940 (1 Νοε. 1940):

«Αυτό κρατάει ανάλαφρο μεσ’ την ανεμοζάλη

το από του κόσμου τη βοή πρεσβυτικό κεφάλι,

αυτό το λόγο θα σας πω, δεν έχω άλλον κανένα.

Μεθύστε με το αθάνατο κρασί του Εικοσιένα!»

Money Review