Κοινωνία Τρίτη 23/03/2021, 14:01
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Έκληση από ΕΟΔΥ για τήρηση των μέτρων – Δύσκολες οι τελευταίες εβδομάδες

«Θα συνεχίσουμε να βλέπουμε αύξηση κρουσμάτων»

Φωτ. Intimenews

Έκκληση για τήρηση των μέτρων κατά του κορωνοϊού απηύθυνε ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), Παναγιώτης Αρκουμανέας, ο οποίος επανέλαβε την υψηλή πίεση που δέχεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) λόγω της βεβαρυμένης επιδημιολογικής κατάστασης.

«Οι τελευταίες εβδομάδες είναι πολύ δύσκολες» υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδας, Ιερώνυμο.

Εκτίμησε δε, ότι «θα συνεχίσουμε και τις επόμενες εβδομάδες να βλέπουμε αύξηση κρουσμάτων» και επομένως «χρειάζεται υπομονή και τήρηση των μέτρων». Ευχαρίστησε, επίσης, την Εκκλησία «για την συμπαράσταση και την υποστήριξη που έχει δείξει σ’ όλη αυτήν την δύσκολη μάχη ενάντια στον κορωνοϊό».

«Τη δύσκολη περίοδο της πανδημίας καλούμαστε να αγωνιστούμε όλοι μαζί και θα ξεπεραστεί και αυτή η δυσκολία» τόνισε, από την πλευρά του, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, εκφράζοντας την ελπίδα ότι «φέτος θα κάνουμε Πάσχα καλύτερο από πέρυσι και λίγο μετά θα ξεπεραστούν οι δυσκολίες»

Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής», ο σημερινός αριθμός των νέων κρουσμάτων εκτιμάται ότι θα κινηθεί και πάλι πάνω από τις 3.000, ξεπερνώντας πιθανώς και τις 3.500.

Υπό πίεση το ΕΣΥ

Την ίδια ώρα, αποτελεί κοινή ομολογία ότι το ΕΣΥ τελεί υπό κατάρρευση, καθώς τα νοσοκομεία είναι κάτι παραπάνω από ασφυκτικά γεμάτα, με περισσότερα από 680 άτομα να νοσηλεύονται διασωληνωμένα. Μάλιστα, δεν λείπουν και οι καταγγελίες για διασωληνώσεις ασθενών ακόμη και εκτός Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), λόγω της έλλειψης διαθέσιμων κλινών.

Χαρακτηριστική είναι η σημερινή τοποθέτηση της Ματίνας Παγώνη, προέδρου της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών – Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ), η οποία κάλεσε την κυβέρνηση να επιτάξει κι άλλα ιδιωτικά θεραπευτήρια. «Τόσα ιδιωτικά θεραπευτήρια έχουμε, δεν μπορούμε να πάρουμε άλλο ένα» διερωτήθηκε, ενδεικτικά, μιλώντας στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του ΣΚΑΪ.

Άφησε δε, ανοιχτό το ενδεχόμενο αύξησης των διασωληνωμένων ακόμη και σε πάνω από 1.000, εξηγώντας ότι όταν έχουμε 3.500 νοσηλευόμενους ασθενείς είναι απίθανο να μην διασωληνωθεί τουλάχιστον το 10%. Εκτίμησε βέβαια, ότι θα δούμε μια πρώτη μείωση μετά από 15 – 20 ημέρες.

Από την πλευρά της, η Σοφία Πουρίκη, πνευμονολόγος – εντατικολόγος στο Νοσοκομείο «Η Σωτηρία», έκανε λόγο για γεμάτες μονάδες ΜΕΘ και κλίνες, οι οποίες όταν αδειάζουν αμέσως ξαναγεμίζουν.

Σημείωσε, επίσης, ότι υπάρχουν περιπτώσεις διασωληνωμένων ασθενών, ηλικίας 50 έως 68 ετών, οι οποίοι δεν είχαν υποκείμενα νοσήματα. Πάντως, διαπίστωσε ότι υπάρχει μια σταθεροποίση του αριθμού των νέων εισαγωγών τις τελευαίες ημέρες.

«Χρειαζόμαστε χέρια. Είμαστε στο “κόκκινο”. Δουλεύουμε τουλάχιστον 36 ώρες στις εφημερίες» σχολίασε τέλος, ερωτηθείσα για την επιστράτευση των ιδιωτών γιατρών.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση προχώρησε χθες στην επιστράτευση 206 ιδιωτών (σ.σ. παθολόγων, πνευμονολόγων και γενικών γιατρών), εκ των οποίων οι 78 στον τομέα Αθηνών, οι 36 στον Πειραιά, οι 30 στη νοτιανατολική Αττική, οι 36 στη βορειανατολική Αττική και οι 26 στη Δυτική Αττική.

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News