Κοινωνία Δευτέρα 9/11/2020, 17:00
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πόσο κοντά είμαστε στο εμβόλιο Covid-19;

Πόσο κοντά είμαστε στο εμβόλιο Covid-19;

Οι Pfizer και BioNTech είναι οι πρώτες φαρμακοβιομηχανίες, που έχουν παρουσιάσει επιτυχή αποτελέσματα από μία ευρείας κλίμακας δοκιμή, σε ένα ορόσημο για τη μάχη κατά της Covid-19. Δεν είναι ωστόσο οι μόνες, που «τρέχουν» με υψηλές ταχύτητες στην κούρσα για το εμβόλιο, προσφέροντας ελπίδα στον πλανήτη. Η AstraZeneca σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και η Moderna έχουν επίσης προχωρήσει πολύ, ενώ συνολικά 47 εμβόλια δοκιμάζονται αυτή την περίοδο σε ανθρώπους. Αξίζει να δούμε σε ποια φάση βρίσκεται το καθένα. 

Pfizer/BioNTech: Το εμβόλιο εμφάνισε αποτελεσματικότητα άνω του 90% σε μεγάλη κλινική δοκιμή. Την τρίτη εβδομάδα του Νοεμβρίου αναμένονται σημαντικά δεδομένα και για την ασφάλειά του. 

AstraZeneca: Οι κλινικές μελέτες συνεχίζονται κανονικά ύστερα από διακοπή, που είχε αποφασιστεί όταν ένας από τους εθελοντές εμφάνισε σπάνια νόσο. Δεν υπήρξαν στοιχεία που να συνδέουν τη νόσο με το εμβόλιο. Ανοσία τόσο σε νέους όσο και σε ηλικιωμένους. 

Moderna: Δοκιμή με 30.000 εθελοντές άρχισε στις 27 Ιουλίου. Τα ενδιάμεσα αποτελέσματα αναμένονται μέσα στο Νοέμβριο. 

CureVac: Άρχισε η τελική φάση της δοκιμής με 25.000 εθελοντές. Σήμερα, 10 Νοεμβρίου, η γερμανική εταιρεία ανακοίνωσε ότι βρίσκεται στα πρόθυρα «σημαντικής ανακάλυψης». Οι πρώτες μελέτες δείχνουν «δυναμική και πολύ αποτελεσματική ανοσοαπόκριση». 

Sinopharm:Τα προκαταρκτικά στοιχεία από δοκιμή τελικού σταδίου στη Βραζιλία έδειξαν ότι είναι ασφαλές. 

Sinovac Biotech: Το CoronoVac έλαβε άδεια επείγουσας χρήσης στην Κίνα για τον εμβολιασμό ομάδων υψηλού κινδύνου. Η δοκιμή που ήταν σε εξέλιξη στη Βραζιλία διεκόπη σήμερα εξαιτίας «σοβαρού συμβάντος» κατά το οποίο διαπιστώθηκαν «δυσμενείς επιπτώσεις» στην υγεία εθελοντή. Δεν δόθηκαν περισσότερα στοιχεία στη δημοσιότητα. Οι δοκιμές συνεχίζονται σε Ινδονησία και Τουρκία. Το εμβόλιο της Sinovac είναι ένα από τα τρία πειραματικά σκευάσματα που χρησιμοποιεί η Κίνα για την ανοσοποίηση χιλιάδων πολιτών. 

CanSino Biologics: Προκαταρκτικά αποτελέσματα έδειξαν ότι εμβόλιο είναι ασφαλές. Έχει εγκριθεί για χρήση στον κινεζικό στρατό. 

Inovio Pharma: Οι αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές έχουν παγώσει τα σχέδια της εταιρείας να αρχίσει δοκιμές, ζητώντας περισσότερες πληροφορίες. 

Ινστιτούτο Ερευνών Gamaleya: To πρώτο ρωσικό εμβόλιο που έλαβε έγκριση από τις ρωσικές αρχές και παρήγαγε αντιστώματα σε όλους τους συμμετέχοντες στις πρώτες φάσεις των δοκιμών. Η Ρωσία έχει προσωρινά σταματήσει τον εμβολιασμό νέων εθελοντών. 

Ινστιτούτο Vector: Το δεύτερο ρωσικό εμβόλιο έλαβε έγκριση των ρυθμιστικών αρχών στις 14 Οκτωβρίου. 

Chongqing Zhifei: Δοκιμές μεσαίου σταδίου σε ανθρώπους.  

Bharat Biotech: Στις δοκιμές πρώτου και μεσαίου σταδίου δεν υπήρξαν ανησυχίες για την ασφάλειά του. Η εταιρεία θέλει να συγκεντρώσει 25.000 με 26.000 εθελοντές στο τελικό στάδιο των δοκιμών με στόχο να κυκλοφορήσει το εμβόλιο το δεύτερο τρίμηνο του 2021. 

Johnson & Johnson: Μεγάλη κλινική δοκιμή που είχε διακοπεί στις ΗΠΑ ύστερα από ασθένεια εθελοντή αναμένεται να αρχίσει και πάλι. Η Βραζιλία έχει ήδη δώσει σχετική έγκριση. Τα αποτελέσματα της δοκιμής αναμένονται στα τέλη του 2020 ή τις αρχές του 2021. 

Novavax: H αρμόδια αμερικανική αρχή (FDA) έδωσε την έγκριση ώστε το εμβόλιο να εισέλθει στην Τρίτη και τελική φάση των κλινικών δοκιμών. Σε εξέλιξη μεγάλη δοκιμή σε Μεξικό και Βρετανία. 

GlaxoSmithKline- Sanofi: Τα πρώτα αποτελέσματα του εμβολίου τους αναμένονται έως τα τέλη του έτους. 

Clover Biompharmaceuticals: Σχεδιάζει να μπει στην τελική φάση των δοκιμών στις Φιλιππίνες. 

Genexine: Η νοτιοκορεατική εταιρεία έχει αρχίσει δοκιμές σε ανθρώπους, αλλά αυτές βρίσκονται σε αρχική φάση. 

Walvax Biotechnology: Δοκιμές σε συνεργασία με ινστιτούτο ερευνών του κινεζικού στρατού βρίσκονται σε εξέλιξη. Στο Μεξικό η δοκιμή θα εισέλθει στην τελική φάση της. 

Σε αρχική φάση βρίσκονται οι δοκιμές των ακόλουθων οργανισμών/ εταιρειών: 

Medicago, Cadila Healthcare, Arcturus, Osaka University/AnGes/Takara Bio, Kentucky Bio, Vaxine Pty/Medytox, Medigen Vaccine, Merck & Co, ReiThera/Leukocare/Univercells, Instituto Finlay de Vacunas, Mercks’s unit/Institute Pasteur/University of Pittsburg, Research Institute for Biological Safety Problems (Kazakhstan), West China Hospital, Sichuan University, Wantai Biological/Xiamen, COVAXX, University Hospital Tuebingen, Institute of Biotechnology/PLA of China, IDT Biologika, Vaxart, Imperial College London, SpyBiotech/Serum Institute of India. 

Πηγή: Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News