Κοινωνία Τετάρτη 10/03/2021, 11:30
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ν. Θωμαΐδης: Πιθανό να χρειαστούν μέτρα για έναν ακόμη μήνα

Φωτ. Intime

Tα δεδομένα στο δίκτυο επιδημιολογίας λυμάτων που ίδρυσε ο ΕΟΔΥ δείχνουν πως τα μέτρα δεν φαίνεται να «δουλεύουν», ανέφερε ο καθηγητής αναλυτικής χημείας του ΕΚΠΑ Νίκος Θωμαΐδης και εκτίμησε ότι μπορεί να χρειαστεί μέχρι και ένας ακόμη μήνας έως ότου ξεκινήσει η αποκλιμάκωση.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ ο κ. Θωμαΐδης παρατήρησε ότι ακόμα παρατηρείται αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου οπότε αν θεωρηθεί ότι τώρα βρισκόμαστε στην κορύφωση, είναι πολύ πιθανό να μιλάμε για τέσσερις ακόμη εβδομάδες με περιοριστικά μέτρα. Με βάση την εμπειρία από το προηγούμενο κύμα της πανδημίας, εξήγησε ότι υπάρχει διαφορά περίπου μιας εβδομάδας από τη μείωση του ιικού φορτίου στα λύματα με την πτώση κρουσμάτων και φυσικά ακόμη περισσότερο θα χρειαστεί για να φανεί η αποκλιμάκωση της πίεσης στα νοσοκομεία.

Ερωτηθείς αν η εκτίμηση αυτή ανατρέπει τον σχεδιασμό για άνοιγμα δραστηριοτήτων, απάντησε ότι είναι σωστό να υπάρχει σχεδιασμός και να εξετάζονται «έξυπνες» λύσεις και παρεμβάσεις καθώς η οικονομική κατάσταση είναι ευθραυστή, ωστόσο η υγειονομική κατάσταση είναι επιβαρυμένη. «Χρειάζεται επαγρύπνηση δεν είναι η ώρα να συζητάμε για ανοίγματα και για άρση περιοριστικών μέτρων», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News