Κοινωνία Τρίτη 23/02/2021, 12:12
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Handelsblatt: Το σχέδιο εμβολιασμών στην Ελλάδα «λειτουργεί ρολόι»

Handelsblatt: Το σχέδιο εμβολιασμών στην Ελλάδα «λειτουργεί ρολόι»

Στις «χώρες-πρότυπο» σε ό,τι αφορά τους εμβολιασμούς συγκαταλέγει η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt την Ελλάδα, κάνοντας μία σύγκριση με τη Γερμανία.

«Χάος επικρατεί στη Γερμανία στο κλείσιμο ραντεβού για εμβολιασμό. Διακομιστές καταρρέουν, οι τηλεφωνικές γραμμές επικοινωνίας είναι υπερφορτωμένες. Σε ορισμένες άλλες χώρες η διαδικασία εμβολιασμού λειτουργεί εδώ και καιρό καλύτερα και πιο οργανωμένα. Όποιος αναζητεί χώρες πρότυπα τις βρίσκει στην Ελλάδα, τη Γαλλία, τη Δανία και το Ισραήλ», γράφει σε δημοσίευμά της με τίτλο «Πού λειτουργούν καλύτερα οι εμβολιασμοί». 

Σε ανταπόκρισή της από την Αθήνα η εφημερίδα σημειώνει πως «μέχρι το Σαββατοκύριακο εμβολιάστηκαν στην Ελλάδα συνολικά 700.000 άνθρωποι, που αντιστοιχεί σε ένα ποσοστό πρωτοεμβολιαζόμενων 6,5%. 230.000 άτομα έχουν ήδη λάβει τη δεύτερη δόση. Στόχος μέχρι το καλοκαίρι είναι να έχει εμβολιαστεί το 80% των άνω των 18. Σε αντίθεση στη Γερμανία έχουν λάβει τη πρώτη δόση 3,3 εκατομμύρια πολίτες και περίπου 1,7 εκ. και τη δεύτερη. Το ποσοστό εμβολιασμού βρίσκεται στο 4%».

«Το Εθνικό Επιχειρησιακό Σχέδιο Εμβολιασμών “Ελευθερία” λειτουργεί ρολόι», συνεχίζει η οικονομική εφημερίδα και παρατηρεί: «Οι περισσότεροι πολίτες δεν χρειάζεται να κάνουν τίποτα, μιας και ειδοποιούνται με SMS ή mail. Τα στοιχεία επικοινωνίας προέρχονται από το σύστημα άυλης συνταγογράφησης. Παράλληλα παρέχεται η δυνατότητα στους πολίτες να κλείσουν ραντεβού διαδικτυακά».

«H Ελλάδα ποντάρει σε εμβολιασμένους τουρίστες»

Από την πλευρά της, σε ανταπόκρισή της από την Αθήνα η ιστοσελίδα tagesschau.de αναφέρεται στα σχέδια της Ελλάδας και της Κύπρου για την επανεκκίνηση του τουρισμού κάνοντας ειδική μνεία στη συμφωνία με το Ισραήλ.

Η ειδησεογραφική ιστοσελίδα της ARD παρατηρεί: «Για μια χώρα που ζει από το τουρισμό η μεταφορά του ιού ή ενός μεταλλαγμένου στελέχους από τουρίστες προκαλεί μεγάλη ανησυχία. Η λύση θα μπορούσε να είναι ένα πιστοποιητικό εμβολιασμού. Αρχές του μηνός ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συμφώνησε με τον Ισραηλινό ομόλογό του Μπέντζαμιν Νετανιάχου τη δημιουργία ενός αμφίδρομου “ταξιδιωτικού διαδρόμου” Ελλάδας-Ισραήλ». Ωστόσο, όπως επισημαίνεται, «ακριβώς εδώ έγκειται η δυσκολία: την ώρα που στο Ισραήλ έχουν εμβολιαστεί περισσότεροι από 3 εκατομμύρια άνθρωποι, δηλαδή το ⅓ του πληθυσμού, στην Ελλάδα έχει κάνει τη πρώτη δόση του εμβολίου το 7% και τη δεύτερη το 3% του πληθυσμού».

Όπως αναφέρεται, σε συμφωνία με το Ισραήλ ήρθε ωστόσο και η Λευκωσία που παρουσιάζει παρόμοια ποσοστά εμβολιασμού με την Ελλάδα. «Κύπρος και Ελλάδα ανήκουν επομένως στις χώρες που δημιούργησαν τετελεσμένα, την ώρα που η Ε.Ε. συζητά ακόμα για ένα πιστοποιητικό εμβολιασμού. Στο μεταξύ η Ελλάδα σχεδιάζει συμφωνίες και με άλλες τρίτες χώρες. Σύμφωνα με το υπουργείο Τουρισμού στους στόχος είναι μια συμφωνά με τη Βρετανία ή ακόμα και τις ΗΠΑ» προστίθεται στο δημοσίευμα.

Πηγή: Deutsche Welle

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News