Κοινωνία Σάββατο 13/02/2021, 19:46
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κυρ. Μητσοτάκης: Τη Δευτέρα οι πρώτοι εμβολιασμοί στο κέντρο «Προμηθέας»

Κυρ. Μητσοτάκης: Τη Δευτέρα οι πρώτοι εμβολιασμοί στο κέντρο «Προμηθέας»

Στην επίσκεψή του στο Mega Εμβολιαστικό Κέντρο (Helexpo) στο κτίριο «Προμηθέας», στο Μαρούσι, αναφέρθηκε o πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με ανάρτησή του στο Twitter, ενώ παράλληλα αποκάλυψε ότι από την ερχόμενη Δευτέρα, θα αρχίσουν οι πρώτοι εμβολιασμοί. 

«Δεσμευτήκαμε να εμβολιάζουμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και με τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια τους συμπολίτες μας που θέλουν να εμβολιαστούν, ανάλογα με τη ροή εμβολίων που λαμβάνουμε» σημείωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Από Δευτέρα θα υποδεχτούμε τους πρώτους Αθηναίους στο εμβολιαστικό κέντρο “Προμηθέας” στο Μαρούσι» πρόσθεσε.

Κυρ. Μητσοτάκης: Τη Δευτέρα οι πρώτοι εμβολιασμοί στο κέντρο «Προμηθέας»-1

Ο σταθμός, οι χώροι, το προσωπικό

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο εμβολιαστικός σταθμός στεγάζεται στο εκθεσιακό κέντρο Helexpo στο Μαρούσι και σε πλήρη ανάπτυξη θα λειτουργήσουν σε αυτόν, 96 εμβολιαστικά κέντρα. Η δυναμικότητα του μέγα σταθμού στη Helexpo για το Φεβρουάριο είναι 2.400 εμβολιασμοί την ημέρα και σε πλήρη ανάπτυξη είναι 5.760 εμβολιασμοί τη μέρα και 150.000 το μήνα.

Η έναρξη του σταθμού θα γίνει τη Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2021 με ενεργοποίηση τμήματος του σταθμού 48 εμβολιαστικών κέντρων. Το ωράριο λειτουργίας του θα είναι από Δευτέρα έως και Σάββατο 08:00 έως 20:00 με δυνατότητα επέκτασης του ωραρίου. Στην πρώτη φάση τα ραντεβού προγραμματίζονται ανά 15 λεπτά.

Τα 96 εμβολιαστικά κέντρα εκτείνονται σε δύο επίπεδα των 3.000 τ.μ. και στοιχίζονται σε έξι τομείς των οκτώ κυψελών. Υπάρχει διαφορετική είσοδος και διαφορετική έξοδος ενώ για Άτομα με Ειδικές Ανάγκες υπάρχει διάδρομος για τη μετακίνηση τους στο χώρο. Επίσης, διατίθεται ιατρείο για κλινική εξέταση και χώρος βραχείας νοσηλείας με monitor, καρδιογράφο, μηχάνημα παροχής οξυγόνου και δύο φορεία για περιπτώσεις που χρήζουν άμεσης παρακολούθησης των ζωτικών σημείων ή εμφάνισης ανεπιθύμητων ενεργειών. Στο χώρο έχουν τοποθετηθεί, επίσης, ειδικές σημάνσεις για την καθοδήγηση των πολιτών στους ειδικούς χώρους (αναμονής, εμβολιασμού, γραμματείας) και για τη διατήρηση των προβλεπόμενων αποστάσεων.

Σε λειτουργία και το εμβολιαστικό κέντρο της Θεσσαλονίκης

Την Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2021 εκτός από την ενεργοποίηση τμήματος του σταθμού στο Μαρούσι (48 εμβολιαστικά κέντρα) ενεργοποιείται και στη Θεσσαλονίκη στη ΔΕΘ (24 εμβολιαστικά κέντρα). Η δυναμικότητα εμβολιασμού στη Θεσσαλονίκη για το Φεβρουάριο είναι 1.000 εμβολιασμοί τη μέρα και σε πλήρη ανάπτυξη είναι 6.480 εμβολιασμοί τη μέρα και 160.000 το μήνα.

Στην παρούσα φάση το προσωπικό του μεγάλου εμβολιαστικού κέντρου στο Μαρούσι αποτελείται από περίπου 136 άτομα συνολικά και πιο συγκεκριμένα από ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ) ενώ σημειώνεται πως διάρκεια του ωραρίου θα εναλλάσσεται σε δύο βάρδιες. Τονίζεται δε πως κάθε οκτώ εμβολιαστικά κέντρα στελεχώνονται από έναν ιατρό, οκτώ νοσηλευτές και δύο διοικητικούς.

Για την άμεση αντιμετώπιση εκτάκτων περιστατικών υπάρχει προσωπικό και ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ που θα καλύπτει την εμβολιαστική δράση και στις δυο βάρδιες ενώ το προσωπικό του εμβολιαστικού κέντρου έχει εκπαιδευτεί σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες διαχείρισης εμβολιασμού και αποθήκευσης στις μονάδες εμβολιασμού, καθώς και για το χειρισμό των tablets και τη λειτουργία της εφαρμογής «COVID-19 – Vaccination».

Με χθεσινή του ανάρτηση, ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την ικανοποίηση της κυβέρνησης για την υπέρβαση του ορόσημου των 500.000 εμβολιασμών στη χώρα. «Η Ελλάδα σήμερα έσπασε το φράγμα των 500.000 εμβολιασμών, ενώ οι ρυθμοί εμβολιασμού αυξάνονται διαρκώς. Συνεχίζουμε» έγραψε στην ανάρτησή του.

Πηγή: kathimerini.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News