Κοινωνία Τρίτη 20/02/2024, 13:45
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αγρότες: Εφτασαν τα πρώτα τρακτέρ στην Αθήνα – Ξεκινούν οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Αγρότες: Εφτασαν τα πρώτα τρακτέρ στην Αθήνα – Ξεκινούν οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Στο Σύνταγμα βρίσκονται τα πρώτα τρακτέρ για το μεγάλο αγροτικό συλλαλητήριο, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 18:30 το απόγευμα στο Σύνταγμα.

Τα πρώτα τρακτέρ ανέβηκαν από την πλατεία Καραϊσκάκη και πρόκειται να ακολουθήσουν κι άλλοι αγρότες, οι οποίοι βρίσκονται ακόμη καθ’ οδόν.

Αγρότες: Εφτασαν τα πρώτα τρακτέρ στην Αθήνα – Ξεκινούν οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις-1
φωτ. ΕΡΤ

Σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής, λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι το κονβόι των πάνω από 120 τρακτέρ από περιοχές της Στερεάς Ελλάδας και της Θεσσαλίας βρισκόταν στο ύψος του Σχηματαρίου με τα οχήματα να κινούνται με ταχύτητες περίπου 40 χλμ/ώρα.

Σε ισχύ τίθενται σταδιακά από αυτή την ώρα και τα μέτρα της ΕΛ.ΑΣ, προκειμένου να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη πραγματοποίηση του συλλαλητηρίου.

«Λόγω των τροχονομικών μέτρων που λαμβάνουμε σήμερα, με έμφαση στο κέντρο της Αθήνας, θα θέλαμε να ενημερώσουμε τους πολίτες να αποφύγουν τη μετακίνησή τους στους κεντρικούς οδικούς άξονες και συγκεκριμένα περιμετρικά της πλατείας Ομονοίας και της πλατείας Συντάγματος, ιδίως μετά τη μία το μεσημέρι έως και την ολοκλήρωση των κινητοποιήσεων. Όπως σας έχουμε ήδη ανακοινώσει η κίνηση των αγροτών θα πραγματοποιηθεί μέσω της Λεωφόρου Κηφισού ώστε να εισέλθουν με τη συνοδεία αστυνομικών δυνάμεων στη Λεωφόρο Αθηνών με προορισμό το Σύνταγμα. Στο πλαίσιο αυτό θα υπάρξουν κατά περίπτωση διακοπές και εκτροπές κυκλοφορίας, με σκοπό την καλύτερη διαχείριση της κίνησης. Υπενθυμίζουμε ότι οι πολίτες σε περίπτωση ύπαρξης εξαιρετικού λόγου μετακίνησης μπορούν να επικοινωνούν με το τηλεφωνικό κέντρο της Άμεσης Δράσης για τη λήψη οδηγιών», ανέφερε το μεσημέρι η ενημέρωση της Αστυνομίας.

Νωρίτερα το πρωί, με σημαίες και κόρνες ξεκίνησε η κάθοδος των τρακτέρ στην Αθήνα από το Κάστρο της Βοιωτίας. Από νωρίς το πρωί εκατοντάδες αγρότες, αλλά και εκπρόσωποι φορέων της περιοχής μαζί με επαγγελματίες βρέθηκαν δίπλα τους στο μπλόκο των τρακτέρ.

Την ίδια στιγμή οι συνάδελφοί τους από διάφορα σημεία της χώρας συνεχίζουν το ταξίδι τους είτε με λεωφορεία, είτε με ΙΧ αυτοκίνητα με στόχο να φτάσουν στην Αθήνα για το συλλαλητήριο. 

Ειδικότερα, λεωφορεία επρόκειτο να ξεκινήσουν από τον θεσσαλικό κάμπο, 7 λεωφορεία από την Φθιώτιδα και το Δομοκό, 5 λεωφορεία από την Εύβοια, ενώ πολλοί αγρότες από Φθιώτιδα και Βοιωτία επρόκειτο να κινηθούν για την Αθήνα με ΙΧ.

Αγρότες από την Κρήτη έφτασαν το πρωί στο λιμάνι του Πειραιά, έτοιμοι για την απογευματινή κινητοποίηση με πανό και συνθήματα. Οι αγρότες του Ηρακλείου και των Χανίων συναντήθηκαν στο λιμάνι του Πειραιά στην πύλη Ε2, δίνοντας ραντεβού για το μεγάλο συλλαλητήριο σήμερα στο Σύνταγμα.

Γεμάτα ξεκίνησαν τα πούλμαν νωρίς το πρωί, από το Δερβένι Θεσσαλονίκης, με αγρότες που έρχονται στην Αθήνα από το Δερβένι, τα Μάλγαρα και την Επανομή, για να ενώσουν τις φωνές τους με τους υπόλοιπους συναδέλφους τους.

Σημειώνεται ότι το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και οι εκπρόσωποι των αγροτών βρίσκονταν σε συνεχή επικοινωνία, ώστε να διευκολυνόταν η κάθοδος τους στην πρωτεύουσα χωρίς όμως να κλείσουν οι δρόμοι και εθνικές οδοί.

Οι αγρότες στο σύνολό τους μιλούν για ένα κομβικό συλλαλητήριο καθώς, όπως λένε, τα προβλήματα ξεχειλίζουν.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ, προκειμένου να μην υπάρξει επιπλέον επιβάρυνση της κυκλοφορίας έχει προγραμματισθεί τα λεωφορεία που θα μεταφέρουν αγρότες να σταθμεύσουν στο Ολυμπιακό Στάδιο. Λόγω των μέτρων, αναμένεται να πραγματοποιηθούν τροποποιήσεις και στα δρομολόγια και τις στάσεις των συγκοινωνιακών μέσων (Λεωφορεία – Τρόλεϊ).

Συγκεκριμένα, οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που θα εφαρμοστούν είναι οι εξής:

-Προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας κατά μήκος του δρομολογίου που θα ακολουθήσουν τα αγροτικά οχήματα: Λεωφόρος Αθηνών, Αχιλλέως, πλατεία Καραϊσκάκη. Θα κινηθούν αντίθετα στην οδό Αγίου Κωνσταντίνου, την πλατεία Ομονοίας και την οδό Πανεπιστημίου, προκειμένου να φθάσουν στο Σύνταγμα. Θα υπάρξει προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας πέριξ της πλατείας Ομονοίας.

-Θα διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στη Λεωφόρο Αμαλίας, την οδό Πανεπιστημίου, τη Λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας και σε όλες τις κάθετες σε αυτές οδούς.

-Η Βασιλίσσης Σοφίας θα διακοπεί από το ύψος της Βουλής και η κυκλοφορία στην κάθοδο θα γίνεται μέχρι και την οδό Σέκερη.

-Τα οχήματα που θα κινούνται στην οδό Ακαδημίας θα κατευθύνονται μόνο προς την άνοδο της Βασιλίσσης Σοφίας.

Η εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, Κωνσταντία Δημογλίδου, μίλησε στην ΕΡΤ και ανέφερε ότι δεν πρόκειται να κλείσει το μετρό, εκτός κι αν υπάρχουν έκτακτοι λόγοι ασφάλειας που θα αναγκάσουν τις Αρχές να κλείσουν κάποια στάση του μετρό.

Μέτρα και αύριο

Οσον αφορά τις ρυθμίσεις που θα ισχύσουν αύριο, θα υπάρχει και πάλι έντονη παρουσία της Τροχαίας, ώστε να διευκολυνθεί η κίνηση των πολιτών αλλά και των ίδιων των αγροτών, οι οποίοι θα συνοδευτούν και στην αποχώρησή τους από το Λεκανοπέδιο. «Από τις πρωινές ώρες αναμένεται να ξεκινήσει η αποχώρηση και φανταζόμαστε ότι μέχρι το μεσημέρι θα έχει ολοκληρωθεί», τόνισε.

Υπολογίζεται ότι το συλλαλητήριο θα έχει ολοκληρωθεί σήμερα περίπου στις 10.00 το βράδυ, ωστόσο τα αγροτικά μηχανήματα θα παραμείνουν σταθμευμένα στην πλατεία Συντάγματος κατά τη διάρκεια της νύχτας για λόγους ασφαλείας, ενώ αναμένεται να ξεκινήσουν για το ταξίδι της επιστροφής νωρίς το πρωί της Τετάρτης.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News