Κοινωνία Παρασκευή 8/09/2023, 09:32
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Λέκκας για κακοκαιρία Daniel: Φαινόμενο χιλιετίας – Πάνω από 1 δισ. το κόστος

Λέκκας για κακοκαιρία Daniel: Φαινόμενο χιλιετίας – Πάνω από 1 δισ. το κόστος

Στις επιπτώσεις της κακοκαιρίας Daniel αναφέρθηκε ο Ευθύμιος Λέκκας, Καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής, Εφαρμοσμένης Γεωλογίας & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών στο ΕΚΠΑ.

Όπως σημείωσε, μιλώντας στην ΕΡΤ, «το φαινόμενο αυτό υπερκέρασε κατά πολύ τον Ιανό. Στον Ιανό είχαμε 400 χιλιοστά βροχής, εδώ έχουμε να κάνουμε σε πολλές περιπτώσεις για πάνω από 700, 800, 900 χιλιοστά βροχής». 

«Είναι ένα φαινόμενο το οποίο υπερκάλυψε κατά πολύ τους γνωστούς χάρτες πλημμύρας των χιλίων χρόνων (σ.σ η ανώτερη πλημμύρα που έχει καταγραφεί σε διάστημα χιλίων χρόνων) που είχε εκδώσει το υπουργείο το 2910 με οδηγίες από την Ευρωπαϊκή Ένωση» ανέφερε ο κ. Λέκκας, προσθέτοντας πως «μέσα στα τρία-τέσσερα τελευταία χρόνια, έχουμε δύο γεγονότα που ξεπέρασαν τα πλημμυρικά φαινόμενα της χιλιετίας». 

Ο ίδιος διευκρίνισε πως η Daniel προκάλεσε όχι μόνο πλημμυρικά φαινόμενα, αλλά και έντονες διαβρώσεις και μεγάλες κατολισθήσεις.

Σχετικά με το κόστος των ζημιών, εκτίμησε πως θα ξεπεράσει την εκτίμηση του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κώστα Αγοραστού, υπερβαίνοντας το ένα δισεκατομμύριο ευρώ (κόστος υπερδιπλάσιο εκείνου του Ιανού). 

Ο κ. Λέκκας τόνισε ακόμη πως «βρισκόμαστε μπροστά σε μία καταστροφή, ίσως την πιο μεγάλη. Δεν ξέρω αν είναι και πιο μεγάλη, από οικονομικής άποψης, από τον σεισμό του 1999. Αυτό το λέω με πολύ μεγάλη επιφύλαξη. Ίσως είναι και από οικονομικής άποψης πιο μεγάλη από το σεισμό του 1999 που ήταν η πιο μεγάλη καταστροφή οικονομικά στην πρόσφατη ιστορία της χώρας μας. Θεωρώ ότι ακόμα δεν έχουμε συνειδητοποιήσει το μέγεθος της ζημιάς και εδώ θα πρέπει ουσιαστικά να να προσαρμοστούμε σε νέες συνθήκες, νέες συνθήκες, οι οποίες απορρίπτουν τα παλιά πρότυπα της επαναφοράς της περιοχής στο μετά καταστροφικό στάδιο, όπως λέμε. Και χρειάζονται νέες προσεγγίσεις και εκείνη».

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News