Κοινωνία Πέμπτη 7/09/2023, 23:23
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κακοκαιρία Daniel: Αγωνιώδεις διασώσεις και φόβοι για τους αγνοούμενους

Ανυπολόγιστη είναι η καταστροφή στον θεσσαλικό κάμπο, με τεράστιες εκτάσεις να πλημμυρίζουν από χθες, κάτω από το διαρκές «σφυροκόπημα» της κακοκαιρίας Daniel

Κακοκαιρία Daniel: Αγωνιώδεις διασώσεις και φόβοι για τους αγνοούμενους

Εικόνες αποκάλυψης, άνθρωποι σε απόγνωση, έξι νεκροί και αγνοούμενοι. Αυτός είναι ο απολογισμός μέχρι αυτή την ώρα από το σαρωτικό πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel ενώ οι επιχειρήσεις διάσωσης και απεγκλωβισμού συνεχίζονται στη Θεσσαλία με τη συμμετοχή και του Στρατού. Ο Παλαμάς Καρδίτσας και τα γύρω χωριά έχουν βυθιστεί κυριολεκτικά κάτω από το νερό και οι κάτοικοι παραμένουν εγκλωβισμένοι σε στέγες σπιτιών. Συγκλονιστικές εικόνες και στη Λάρισα, όπου σε ορισμένες περιοχές μετακινούνται μόνο με βάρκες, ενώ κάτοικοι αποκλείστηκαν και σε χωριά των Τρικάλων. Καλλιέργειες έχουν μετατραπεί σε απέραντες λίμνες, ενώ κανείς δεν μπορεί να εκτιμήσει πόσα ζώα έχουν χαθεί κάτω από το νερό.

Σύμφωνα με την πυροσβεστική υπηρεσία οι επιχειρήσεις εστιάζουν στις περιοχές της Μεταμόρφωσης, του Παλαμά και της Αγίας Τριάδας. Στον χάρτη που ακολουθεί αποτυπώνονται οι 24 περιοχές με τα μεγαλύτερα προβλήματα, βάσει των μηνυμάτων 112 που εστάλησαν, αλλά και των φωτογραφιών και των βίντεο που κατέγραψαν την καταστροφή. 

Made with Flourish

«Στόχος είναι να προσεγγίσουμε τους εγκλωβισμένους είτε με λέμβους, είτε με ελικόπτερα», δήλωσε στην «Κ» αξιωματικός της πυροσβεστικής, προσθέτοντας πως κατά τη διάρκεια της νύχτας θα γίνουν γίνουν μόνο επίγειες επιχειρήσεις με τη βοήθεια τεχνητού φωτισμού». 

Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών υπογράμμιζε από χθες πως ακόμη και περιοχές του κάμπου όπου δε σημειώθηκαν μεγάλα ύψη βροχής, κατακλύστηκαν τα νερά χειμάρρων και παραποτάμων του Πηνειού, τα οποία κατεβαίνουν ορμητικά σε χαμηλότερα υψόμετρα από τα ορεινά της Πίνδου.

«Πνίγηκε» η Καρδίτσα – Δραματικές ώρες για τους κατοίκους, συγκλονιστικές διασώσεις με Super Puma

Εγκλωβισμένοι κάτοικοι στον Βλοχό και στον Παλαμά, έχουν βρει καταφύγιο στις στέγες σπιτιών. Μέχρι στιγμής έχουν απεγκλωβιστεί 60 άτομα, ωστόσο οι εγκλωβισμένοι είναι περισσότεροι. Κλειστοί οι δρόμοι από φερτά υλικά, με την πρόσβαση να γίνεται μόνο με βάρκες και τις τελευταίες ώρες στη μάχη έχουν πέσει τα εναέρια μέσα.

Στο γήπεδο Καρδίτσας καταφθάνουν ελικόπτερα με δεκάδες διασωθέντες που απεγκλωβίστηκαν από τον Παλαμά, την Αγία Τριάδα και άλλες περιοχές. Διασώθηκε και μία γυναίκα με τα δύο της παιδιά από τα Καλύβια Τρικάλων και μεταφέρθηκαν εκεί. Όσοι είναι καλά στην υγεία τους μεταφέρονται στο Α’ δημοτικό σχολείο Καρδίτσας ενώ όσοι έχουν προβλήματα υγείας μεταφέρονται στο νοσοκομείο.

Απεγκλωβισμούς στην ευρύτερη περιοχή του Θεσσαλικού κάμπου (Καρδίτσα και Τρίκαλα) κάνουν από την ώρα που επιτράπηκε να πετάξουν: 1 Super Puma της Πυροσβεστικής, 6 Agusta Bell της Πυροσβεστικής, 1 Agusta Bell Στρατού, 2 Super Puma του Στρατού. Συνολικά συνδράμουν 10 ελικόπτερα.

Συγκλονιστικές διασώσεις στην Αγία Τριάδα

Πυροσβεστική, άνδρες της ΕΜΑΚ και Στρατός επιχειρούν στα πλημμυρισμένα και αποκομμένα χωριά. Το μεσημέρι ξεκινούν οι επιχειρήσεις διάσωσης με εναέρια μέσα, καθώς πλέον το επέτρεπαν οι καιρικές συνθήκες. Κόβει την ανάσα η προσπάθεια για τη διάσωση ενός πατέρα με το παιδί του από το πλήρωμα  ελικοπτέρου του Super Puma της Πυροσβεστικής στην Αγία Τριάδα Καρδίτσας. Τους παίρνουν από τη στέγη  καθώς το σπίτι τους έχει καλυφθεί από νερό. 

Στο χωριό Αγία Τριάδα διασώστης κατεβαίνει με το ειδικό σχοινί από το ελικόπτερο, δένει  γυναίκα που ήταν μέσα στο νερό και την τραβά ασφαλή πλέον μέσα στο σουπερ πούμα. «Στην Αγία Τριάδα είναι εγκλωβισμένα 20 άτομα και 6 αγνοούνται, στα Μεγάλα Καλύβια 40 άτομα βρίσκονται σε σπίτια και στα Καλογριανά 4 άτομα επίσης σε σπίτια» είπε ο υπουργός Βασίλης Κικίλιας. Στο χωριό Παλαμάς μηχανήματα του στρατού απεγκλωβίζουν κατοίκους μεταφέροντάς τους στις δαγκάνες.

Με λέμβους άνδρες του στρατού απεγκλωβίζουν ηλικιωμένους και από το χωριό Βλοχό. Ανυπολόγιστες είναι και εκεί οι ζημιές. Σπίτια πλημμύρισαν καλλιέργειες και αποθήκες καταστράφηκαν. «Καταστροφή μεγάλη πολύ νερό… Τα πήρε όλα το νερό, έχω καταστραφεί» περιγράφει κάτοικος της περιοχής.

Στους Σοφάδες Καρδίτσας, όπου η στάθμη του νερού έχει σκεπάσει τα πάντα, οι καμπάνες ηχούν και ο ουρανός φωτίζεται από τους κεραυνούς.

Σάρωσε την Λάρισα η κακοκαιρία – Ανεβαίνει επικίνδυνα η στάθμη του Πηνειού

Αρκετά δύσκολη η κατάσταση και στα Τρίκαλα, καθώς πλημμυρισμένη είναι η περιοχή της Φαρκαδόνας και εκκενώθηκε το Κεραμίδι. Οι ηλικιωμένοι στην πλειοψηφία τους κάτοικοι του χωριού μεταφέρθηκαν στο δημαρχείο της Φαρκαδόνας. Το ανάχωμα που συγκρατούσε το νερό έξω από το χωριό έφτασε στα όριά του, η στάθμη των χειμάρρων έφτασε τα 5 μέτρα. 

Κλειστή είναι η εθνική οδός Λάρισας  – Τρικάλων. «Ούτε στον Ιανό δεν υπήρχαν τέτοιες ποσότητες νερού», περιέγραψαν οι κάτοικοι στον δημοσιογράφο της ΕΡΤ Βαγγέλη Μητρούσια.

Ολόκληρη η πόλη μέσα στα νερά, όλος ο κάμπος στην περιοχή έχει χαθεί κάτω από τα λασπόνερα. Πολίτες μπαίνουν για πολλοστή φορά στη λευκή βάρκα, για να φτάσουν στους εγκλωβισμένους κατοίκους της Φαρκαδόνας και να μπορέσουν να τους σώσουν.

Στο χωριό Κάστρο Λάρισας, οι άνδρες της Πυροσβεστικής και συγκεκριμένα η ομάδα drone, πήγαν φάρμακα σε ανθρώπους που είχαν ανάγκη.

Ανέβηκε επικίνδυνα η στάθμη του Πηνειού

Η στάθμη του Πηνειού είναι στα 6 μέτρα και ανεβαίνει για αυτό και ζητήθηκε προληπτική εκκένωση στην Αγία Μαρίνα Λάρισας, όπως μετέδωσε η δημοσιογράφος της ΕΡΤ Μάνια Γκούσιαρη.

Με ανακοίνωση του ο δήμος Λαρισαίων καλεί τους πολίτες λόγω της ιδιαίτερα μεγάλης ποσότητας νερού του Πηνειού ποταμού και για προληπτικούς λόγους, υπάρχει ανάγκη απομάκρυνσης όσων βρίσκονται εντός της πλημμυρικής ζώνης του ποταμού που περικλείεται από την κοίτη του ποταμού έως το ανάχωμα της οδού Σάκη Καράγιωργα και από την γέφυρα της Νέας Σμύρνης έως και τον Βιολογικό καθαρισμό (περιοχή Αγίας Μαρίνας).

Ειδικότερα, καλούνται να απομακρυνθούν, το συντομότερο δυνατό, όσοι διατηρούν μονάδες με ζώα, μικρές επιχειρήσεις κλπ, όλοι όσοι βρίσκονται στην συγκεκριμένη περιοχή.

Οι δρόμοι της Θεσσαλικής πρωτεύουσας έχουν μετατραπεί σε ποτάμια, αυτοκίνητα έχουν σχεδόν καλυφθεί από τα νερά. Αγωνιώδεις είναι οι προσπάθειες κατοίκουν για να σώσουν σπίτια και επιχειρήσεις. Τσουβάλια με άμμο τοποθετούνται και στις όχθες του πλημμυρισμένου χειμάρρου για να ανακοπεί η φορά του νερού προς τα σπίτια. Φορτηγά ξεφορτώνουν χαλίκια για να συγκρατήσουν τα ορμητικά νερά μακριά από τις περιουσίες των ανθρώπων.

Δραματικές στιγμές και στα Τρίκαλα

Η περιοχή Μπάρα Τρικάλων, μοιάζει με απέραντη λίμνη, με τους κατοίκους να έχουν βρει καταφύγιο στις ταράτσες και τα μπαλκόνια ενώ δεν έχουν νερό και ρεύμα. Την ίδια στιγμή υπάρχει κίνδυνος για τις επόμενες ώρες αν ανέβει η στάθμη του νερού. Βουλιάζει στη λάσπη και η περιοχή Πηνειάδα. Η παιδική χαρά του χωριού αλλά και τα κοντέινερ που έμεναν οι σεισμόπληκτοι είναι βυθισμένα στο νερό. Το νερό έχει φτάσει μέχρι την στέγη των σπιτιών.  Τεράστιες οι καταστροφές σε σπίτια και υποδομές. Συγκλονιστική είναι η εικόνα με την ελληνική σημαία να «γλυτώνει» από τα λασπόνερα.

Ανυπολόγιστη καταστροφή στον Θεσσαλικό Κάμπο που δέχτηκε για περίπου τρία 24ωρα ακατάπαυστη βροχή: 700 τόνοι νερού ανά στρέμμα μέσα στην πόλη της Καρδίτσας, 500 στα Φάρσαλα και 300 στη Χάλκη Λάρισας. Σύμφωνα με την μετεωρολόγο της ΕΡΤ Νικολέττα Ζιακοπούλου, ο κάμπος είναι τόσο κορεσμένος που δεν μπορεί πια να απορροφήσει ούτε σταγόνα ενώ οι εικόνες που βλέπουμε θυμίζουν περιοχές που πλήττονται από τυφώνες.

moneyreview.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, ertnews.gr, kathimerini.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News