Κοινωνία Τετάρτη 2/08/2023, 20:36
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

6 βήματα για να προστατευτείτε από τις υψηλές θερμοκρασίες

6 βήματα για να προστατευτείτε από τις υψηλές θερμοκρασίες

Οι θερμοκρασίες σε όλο τον κόσμο είναι αισθητά υψηλότερες από ό,τι έχουμε συνηθίσει αυτή την εποχή του χρόνου κάνοντας το φετινό καλοκαίρι να μην μοιάζει με κανένα άλλο. Επιπλέον οι σοβαρές προειδοποιήσεις για την ποιότητα του αέρα σε μεγάλες περιοχές και οι καταστροφικές πλημμύρες επιδεινώνουν την κατάσταση.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, η 6η Ιουλίου ήταν η θερμότερη ημέρα που έχει καταγραφεί ποτέ, σύμφωνα με τον Αναλυτή Κλίματος του Πανεπιστημίου του Μέιν. Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας που ξεκίνησε στις 3 Ιουλίου, το ρεκόρ της υψηλότερης μέσης θερμοκρασίας στη Γη καταρρίφθηκε τέσσερις συνεχόμενες ημέρες.

«Έχουμε κύματα καύσωνα με θερμοκρασίες ρεκόρ σε όλο τον κόσμο ταυτόχρονα», λέει ο Jeff Goodell, δημοσιογράφος και συγγραφέας του βιβλίου που κυκλοφόρησε πρόσφατα με τίτλο «The Heat Will Kill You First».

Πολλές χώρες στο βόρειο ημισφαίριο βίωσαν ακραία κύματα καύσωνα τον Ιούλιο, από το Μεξικό έως τη νότια Ευρώπη.

Η ακραία ζέστη δεν είναι απλώς δυσάρεστη: μπορεί να είναι και επικίνδυνη.

Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για μέρη με κλίμα που συνήθως δεν παρουσιάζουν ακραία υψηλές θερμοκρασίες με αποτέλεσμα λίγοι άνθρωποι να έχουν κλιματιστικά στα σπίτια τους. Το 2021, σχεδόν 600 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη Βρετανική Κολομβία κατά τη διάρκεια ενός τεράστιου κύματος καύσωνα.

«Οι κίνδυνοι για το σώμα σας, για την υγεία σας, για τη ζωή σας έχουν να κάνουν με τη θερμοκρασία του σώματός σας που γίνεται όλο και πιο υψηλή», λέει ο Goodell. «Οπότε, πρέπει να δροσίζεστε».

Για να παραμείνετε ασφαλείς κατά τη διάρκεια ενός κύματος καύσωνα, είναι σημαντικό να είστε προετοιμασμένοι.

Ο Goodell συνιστά να ακολουθήσετε αυτά τα έξι βήματα την επόμενη φορά που το θερμόμετρο θα αρχίσει να ανεβαίνει:

  1. Αποφύγετε τον ήλιο: Εάν πρέπει να βρίσκεστε σε εξωτερικούς χώρους, φροντίστε να κάνετε συχνά διαλείμματα στη σκιά για να δροσιστείτε.
  2. Πίνετε άφθονο νερό: Ο μόνος μηχανισμός μας για να δροσιστούμε είναι η εφίδρωση. Και αν ιδρώνετε πολύ, θα αφυδατωθείτε, λέει ο Goodell. Όταν δεν παίρνετε αρκετό νερό και ιδρώνετε, η θερμοκρασία του σώματός σας θα ανέβει γρήγορα, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε θερμοπληξία.
  3. Εκμεταλλευτείτε το κλιματιστικό: Επισκεφθείτε δροσερούς χώρους για να μην αφήσετε τη θερμοκρασία του σώματός σας να ανέβει. Σκεφτείτε, π.χ. να σταματήσετε σε μια κλιματιζόμενη δημόσια βιβλιοθήκη για ένα διάλειμμα κατά τη διάρκεια μιας ζεστής ημέρας.
  4. Χρησιμοποιήστε έναν ανεμιστήρα για να δροσιστείτε: Αν δεν έχετε πρόσβαση σε κλιματιστικό, οι ηλεκτρικοί ανεμιστήρες είναι πραγματικά χρήσιμοι και φθηνοί, λέει ο Goodell. Βοηθούν, ανάμεσα σε όλα τα άλλα, στην επιτάχυνση της εξάτμισης του ιδρώτα.
  5. Προστατεύστε το σπίτι σας από τη θερμότητα: Τα θερμικά σκίαστρα μπορούν να διατηρήσουν τη μόνωση του σπιτιού σας και να αποτρέψουν τη ζέστη και το άμεσο ηλιακό φως από το να κάνουν το σπίτι σας πολύ ζεστό.
  6. Μην ξεχνάτε τα κατοικίδιά σας: Αποφύγετε να βγάζετε βόλτα το σκύλο σας τις πιο ζεστές ώρες της ημέρας. Οι θερμοκρασίες τείνουν να είναι οι υψηλότερες νωρίς το απόγευμα. Αν κάνει πολλή ζέστη για εσάς για να βρίσκεστε έξω, κάνει πολλή ζέστη και για τον τριχωτό σύντροφό σας.

«Το κλίμα στο οποίο πολλοί από εμάς μεγαλώσαμε, οι παραδοσιακές ιδέες για το τι σημαίνει καλοκαίρι, άνοιξη, φθινόπωρο και χειμώνας έχουν χαθεί», λέει ο Goodell. «Είναι ένας πολύ διαφορετικός κόσμος τώρα, και πρέπει να προσαρμοστούμε σε αυτόν».

Moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Διαβάστε επίσης:

Υπ. Υγείας: Οδηγίες προστασίας από τον καύσωνα

Καύσωνες, πόλεμος, περιορισμοί: Αυξάνονται οι απειλές για τα τρόφιμα

Θερμοκρασίες ρεκόρ στη Μεσόγειο – Κάηκαν 500.000 στρέμματα τον Ιούλιο στην Ελλάδα

Πυρκαγιές: Αγωνία για τις επιπτώσεις στον τουρισμό

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News