Κοινωνία Τρίτη 1/08/2023, 12:48
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Bloomberg: Νέο κύμα καύσωνα μετά τις 15 Αυγούστου στη Μεσόγειο

Κατά το δεύτερο μισό του Αυγούστου οι θερμοκρασίες σε Ισπανία, νότια Ιταλία και Ελλάδα, αναμένεται να ξεπεράσουν τον μέσο όρο της εποχής

Bloomberg: Νέο κύμα καύσωνα μετά τις 15 Αυγούστου στη Μεσόγειο

Η Μεσόγειος αναμένεται να πληγεί από θερμοκρασίες-ρεκόρ στη διάρκεια του Αυγούστου, μετά τη σύντομη «ανάπαυλα» που διανύουμε έπειτα από τους συνεχείς καύσωνες και τις πυρκαγιές του Ιουλίου, αναφέρει δημοσίευμα του Bloomberg σε σχέση με τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν στη «Γηραιά Ήπειρο» αυτό το καλοκαίρι. 

Οπως αναφέρει το δημοσίευμα, σημαντικό τμήμα της ηπειρωτικής Ευρώπης αναμένεται να διανύσει ένα μέρος του Αυγούστου, με θερμοκρασίες κάτω από το συνηθισμένο. Ωστόσο, κατά το δεύτερο μισό του μήνα οι θερμοκρασίες σε Ισπανία, νότια Ιταλία και Ελλάδα, αναμένεται να ξεπεράσουν το μέσο όρο της εποχής, προκαλώντας πιθανώς και τα υψηλότερα νούμερα όλων των εποχών, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg. 

Η Ρώμη και η Καταλονία σημείωσαν ήδη θερμοκρασίες ρεκόρ τον περασμένο μήνα, ενώ η Σαρδηνία έφτασε στο υψηλό ευρωπαϊκό επίπεδο για τον Ιούλιο στους 48 βαθμούς Κελσίου, με τον αριθμό αυτό να μην λογίζεται ως μη καταρρίψιμος. 

«Ο Αύγουστος είναι ο θερμότερος μήνας του έτους με τις υψηλότερες θερμοκρασίες τόσο στην ξηρά, όσο και στους ωκεανούς του βόρειου ημισφαιρίου, επομένως υπάρχει πιθανότητα να δούμε νέα κύματα καύσωνα τον Αύγουστο», δήλωσε η Samantha Burgess, αναπληρώτρια διευθύντρια της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Copernicus.

Οπως αναφέρει το ίδιο δημοσίευμα, τα κύματα καύσωνα που έπληξαν το βόρειο ημισφαίριο αυτό το καλοκαίρι, οδήγησαν σε θερμοκρασίες ρεκόρ τόσο τον Ιούλιο, όσο και τον Ιούνιο. Το δημοσίευμα, μάλιστα, κάνει ειδική αναφορά στις πλημμύρες που καταγράφηκαν στην Ινδία και τις ΗΠΑ, αλλά στις πυρκαγιές στην Ελλάδα και τον Καναδά, ως ακραία παραδείγματα των συνεπειών της κλιματικής κρίσης. 

Για την ώρα, πάντως, βόρειες χώρες , συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γερμανίας, πολλών περιοχών της Γαλλίας αλλά και των σκανδιναβικών χωρών αναμένεται να βιώσουν θερμοκρασίες χαμηλότερες από τις συνηθισμένες.

Σύμφωνα με το Bloomberg, το γεγονός αυτό αναμένεται να προσφέρει ανακούφιση στους αγρότες. Ωστόσο, αυτό μπορεί να μην είναι αρκετό ώστε να αντισταθμιστεί πλήρως η ζημιά που προκλήθηκε από τη ζέστη και την ξηρασία που «χτύπησαν» πολλές περιοχές νωρίτερα το καλοκαίρι, με τη μονάδα παρακολούθησης καλλιεργειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να κρούει το «καμπανάκι» του κινδύνου.

Οσον αφορά δε, τις πυρκαγιές που κατέστρεψαν τη Μεσόγειο, μπορεί να έχουν τεθεί σε μεγάλο βαθμό υπό έλεγχο, αλλά πρώτα κατέκαψαν σε μικρό χρονικό διάστημα χιλιάδες στρέμματα γης. Οπως αναφέρει, μάλιστα, το Bloomberg, ξηρότερες από τις συνηθισμένες συνθήκες αναμένεται να επικρατήσουν σε περιοχές της Ελλάδας και της Ισπανίας, με τον κίνδυνο πυρκαγιάς να παραμένει υψηλός.

Ταυτόχρονα, το ενδεχόμενο αλληλεπίδρασης τροπικών καταιγίδων με τον «αεροχείμαρρο» του Βόρειο Ατλαντικού (jet-stream) πιθανώς να εντείνει τον κίνδυνο αυξημένων θερμοκρασιών μέσα στον μήνα.

Πηγή: Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News