Πολιτική Σάββατο 22/10/2022, 09:45
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τζόνσον εναντίον Σουνάκ: Η «μητέρα όλων των μαχών» για την ηγεσία των Τόρις

Τζόνσον εναντίον Σουνάκ: Η «μητέρα όλων των μαχών» για την ηγεσία των Τόρις

Κάποτε ήταν στενοί σύμμαχοι – δύο υπέρμαχοι του Brexit που εργάζονταν στην κορυφή της κυβέρνησης για να βγάλουν τη Βρετανία από την κρίση της πανδημίας.

Εν συνεχεία, έγιναν οι πιο άσπονδοι εχθροί, όταν ο μαθητευόμενος «μαχαίρωσε» τον κύριό του πισώπλατα και ξεκίνησε μια αποτυχημένη όπως αποδείχθηκε εκστρατεία για να καρπωθεί το αξίωμά του.

Τώρα η «δηλητηριώδης αντιπαλότητα» μεταξύ του Μπόρις Τζόνσον και του Ρίσι Σουνάκ έχει φτάσει στη δραματική τρίτη πράξη – έναν αγώνα για την ανάκτηση της ηγεσίας του Συντηρητικού Κόμματος μετά τη άτυχη κατάληξη της σύντομης θητείας της Λιζ Τρας.

«Ο Ρίσι είναι το αποδεκτό πρόσωπο των Συντηρητικών», είπε μέλος του κόμματος που γνωρίζει καλά και τους δύο πολιτικούς, «ενώ ο Μπόρις έχει τερατώδη όρεξη και τεράστιο εγωισμό – δεν θα είχε φτάσει εκεί που είναι χωρίς αυτά».

Για τον Σουνάκ, η νίκη θα σήμαινε μια απίθανη επιστροφή, μόλις έξι εβδομάδες αφότου ηττήθηκε ολοκληρωτικά στην τελευταία κούρσα για την ανάληψη της ηγεσίας.

Ωστόσο, για τον Τζόνσον, η επιστροφή θα ήταν ακόμη πιο απίθανη. Κανένας πρωθυπουργός δεν έχει επιστρέψει στο Νο. 10 της Ντάουνινγκ Στριτ εδώ και σχεδόν 40 χρόνια μετά τον Χάρολντ Γουίλσον των Εργατικών το 1974. Επίσης, κανένας πριν από τον Τζόνσον δεν ηγήθηκε του Συντηρητικού Κόμματος δύο φορές.

Αυτή την φορά, η κούρσα για την ηγεσία θα διαρκέσει μόνο μία εβδομάδα και οι υποψήφιοι πρέπει να εξασφαλίσουν την υποστήριξη τουλάχιστον 100 βουλευτών των Τόρις μέχρι το απόγευμα της Δευτέρας για να προχωρήσουν στην τελική ψηφοφορία.

Οι βουλευτές έχουν ήδη αρχίσει να δηλώνουν την πίστη τους, με τον Σουνάκ να βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην πρώτη θέση και τον Τζόνσον στη δεύτερη θέση. Και για τους δύο άνδρες, υπάρχουν τα πάντα για να παίξουν σε αυτή την τελική κούρσα. 

Η αγάπη που έχασα

Μία τελευταία αναμέτρηση μεταξύ Τζόνσον και Σουνάκ θα ήταν μια συναρπαστική στιγμή ακόμη και στα πρότυπα ενός σύγχρονου Συντηρητικού Κόμματος που φαίνεται ατελείωτα βουτηγμένο στο ψυχόδραμα.

Ήταν ο Τζόνσον που έδωσε στον Σουνάκ τη μεγάλη ώθηση, προωθώντας τον πρώτα σε ανώτερο υπουργικό ρόλο στο Υπουργείο Οικονομικών και στη συνέχεια, έξι μήνες αργότερα, καθιστώντας τον υπουργό Οικονομικών, τη δεύτερη μεγαλύτερη θέση στην κυβέρνηση.

Στην αρχή, το δίδυμο φαινόταν να λειτουργεί καλά, με τους συμμάχους του Τζόνσον να επαινούν τον νεαρό προστατευόμενό του, καθώς και οι δύο πάλευαν να αντιμετωπίσει την πανδημία του COVID που χτύπησε τη Βρετανία μόλις λίγες εβδομάδες αφότου ο Σουνάκ διορίστηκε υπουργός Οικονομικών στις αρχές του 2020.

Ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών είχαν αρχικά μια κοινή μονάδα συμβούλων, αλλά σταδιακά επικράτησαν οι ανθρώποι του Σουνάκ με αποτέλεσμα οι δύο ισχυροί άνδρες να βρίσκονται όλο και περισσότερο σε διαμάχη σχετικά με θέματα που αφορούσαν τους φόρους και τις δαπάνες. Ο Σουνάκ ακολούθησε την πιο παραδοσιακή άποψη των Συντηρητικών για τη δημοσιονομική ευθύνη και ο Τζόνσον αισθάνθηκε άνετα με υψηλότερες δαπάνες και δανεισμό.

«Υπήρχε αυξανόμενη ένταση μεταξύ του πρωθυπουργού και του Ρίσι για λίγο», είπε ένα μέλος της ομάδας Νο. 10 του Τζόνσον. «Ο Τζόνσον ήθελε μια πιο περιπετειώδη και φιλόδοξη οικονομική πολιτική».

Μέχρι τη στιγμή που παραιτήθηκε ο Σουνάκ, οι σχέσεις μεταξύ των δύο ανδρών είχαν επιδεινωθεί οικτρά. Η ομάδα του Τζόνσον πίστευε από καιρό ότι ο Σουνάκ φιλοδοξούσε να πάρει τη θέση του και μάλιστα πρώην βοηθός του αποκάλυψε ότι ο Σουνάκ δεν είχε καν τηλεφωνήσει στον Τζόνσον για να τον προειδοποιήσει για την παραίτησή του. 

Κατά τη διάρκεια της τελευταίας κούρσας για την ηγεσία, ο Σουνάκ συχνά αποστασιοποιήθηκε από το πρώην αφεντικό του, ενώ οι σύμμαχοι του Τζόνσον ξεκαθάρισαν ότι ήταν έτοιμοι να σταματήσουν την πορεία του Σουνάκ προς την Ντάουνινγκ Στριτ με κάθε κόστος.

Η επιλογή της βάσης

Πολλοί από εκείνους που υποστήριξαν τον Σουνάκ την προηγούμενη φορά, κυρίως από τη μετριοπαθή ή κεντρώα πτέρυγα του κόμματος, τάχθηκαν αμέσως στο πλευρό του. Μερικοί δεξιοί, επίσης – δυσαρεστημένοι από την πολιτική του Τζόνσον – συμπαρατάσσονται μαζί του.

Από την πλευρά του, ο Τζόνσον έχει συγκεντρώσει υποστήριξη κυρίως από πιστούς πρώην υπουργούς, μαζί με μια ομάδα ένθερμων υποστηρικτών του Brexit. Έχει ήδη αποδείξει ότι εξακολουθεί να έχει τη δύναμη να προσελκύει μεγάλους παίκτες του κόμματος.

Ο υπουργός Άμυνας Μπεν Γουάλας αποσύρεται από την κούρσα και είπε ότι θα υποστηρίξει τον Τζόνσον. Ιδιαίτερα κρίσιμης σημασίας είναι επίσης το γεγονός ότι ο Τζόνσον έχει ένα ακόμη «όπλο», τους χιλιάδες ακτιβιστές της βάσης που πιστεύουν ότι άδικα έχασε την εξουσία το καλοκαίρι και θα μπορούσε να επιστρέψει για να σώσει το κόμμα. 

Διαφορετικά στρατόπεδα

Ο Σουνάκ αντιμετωπίζει δύο μεγάλα εμπόδια στο δρόμο για την Ντάουνινγκ Στριτ. Το πρώτο είναι ο θυμός που εξακολουθεί να επικρατεί στη βάση των Τόρις που στράφηκε εναντίον του Τζόνσον τον Ιούλιο και πυροδότησε τη σειρά των γεγονότων που οδήγησαν στην αποχώρηση του πρωθυπουργού.

Δεύτερον, ο Σουνάκ θεωρείται ευρέως ότι πολέμησε μια άτονη εκστρατεία κατά της Λιζ Τρας την τελευταία φορά. Σύμφωνα με τα λόγια του γκουρού της ομάδας εστίασης των Τόρις, Τζέιμς Φρέιν, ο Σουνάκ ήταν «τεχνοκράτης» εκεί όπου η Τρας ήταν δυναμική και τολμηρή.

Από την πλευρά του, ο Τζόνσον έρχεται με αρκετές αποσκευές για να γεμίσει το διαμέρισμα της Ντάουνινγκ Στριτ για πολλές φορές. Το πιο πιεστικό είναι ότι αντιμετωπίζει μια κοινοβουλευτική έρευνα για το εάν παραπλάνησε τη Βουλή των Κοινοτήτων σχετικά με το λεγόμενο σκάνδαλο Partygate – ένα δυνητικά σοβαρό αδίκημα που θα μπορούσε να τον οδηγήσει προσωρινά σε αναστολή της βουλευτικής του ιδιότητας. 

Ο μύθος του Τζόνσον

«Ο Τζόνσον κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται καλά με τον εαυτό τους», είπε ένας ανώτερος αξιωματούχος των Συντηρητικών που τον γνωρίζει από την εποχή που ήταν δήμαρχος του Λονδίνου. «Έχει αυτή την ποιότητα».

Επίσης, πρώην μέλος της εκστρατείας του Σουνάκ που έχει εργαστεί στην πολιτική πρώτη γραμμή από την εποχή του Ντέιβιντ Κάμερον είπε ότι ήταν «ο πιο σκληρά εργαζόμενος πολιτικός που έχω δει ποτέ στη ζωή μου», προσθέτοντας: «Δεν νομίζω ότι κάποιος μπορεί να τον ανταγωνιστεί στην κατανόηση της οικονομίας».

Ο Χένρι Χιλ, αναπληρωτής εκδότης του ConservativeHome, είπε ότι η εκλογική έκκληση των δύο ανδρών ήταν ριζικά διαφορετική. Ο Σουνάκ θα επέτρεπε μια στρατηγική με επίκεντρο το «μπλε τείχος» – θα επικέντρωνε δηλ. την πολιτική του στις επόμενες εκλογές – απευθυνόμενος στις πιο εύπορες έδρες του Νότου – ενώ «η καλύτερη εκδοχή μίας πολιτικής Μπόρις είναι ότι κλίνει προς την αναδιάταξη που δέχεται ότι το μέλλον του Συντηρητικού Κόμματος βασίζεται περισσότερο στις εργατικές εκλογικές περιφέρειες στο Βορρά».

Ωστόσο, ίσως πιο σημαντικό από τις προσωπικές αξιολογήσεις των δύο πολιτικών, προσθέτουν πολιτικοί αναλυτές, το Κόμμα των Τόρις «μάλλον πρέπει να αναλογιστεί ότι το πρόβλημά του είναι ότι οι άνθρωποι που έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στην οικονομία και κοιτάζουν εκ νέου τους Εργατικούς».

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από το Politico

 

Διαβάστε επίσης:

Πέντε αναλύσεις για την επόμενη μέρα στη Βρετανία

Τραγική αποτυχία τα Trussonomics

Bρετανία: Οι προκλήσεις του νέου υπουργού Οικονομικών δεν σταματούν εδώ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News