ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επανάκληση μνήμης από το 2015 και το δημοψήφισμα

Επανάκληση μνήμης από το 2015 και το δημοψήφισμα

Ακριβώς πριν από επτά χρόνια, στις 27 Ιουνίου 2015, ο τότε πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προκήρυσσε δημοψήφισμα, με το ερώτημα που καλείτο να απαντήσουν οι Ελληνες πολίτες να είναι αν θα πρέπει να γίνει αποδεκτό το σχέδιο συμφωνίας των τριών θεσμών. Χθες, επτά χρόνια μετά, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντιόταν στο Μέγαρο Μαξίμου με την εκτελεστική αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργκρέτε Βεστάγκερ, όπου τονίστηκε η σημασία της επερχόμενης άρσης του καθεστώτος ενισχυμένης εποπτείας και η πρόοδος που έχει συντελεστεί σε πολλούς τομείς τα τελευταία χρόνια.

Σαφής αντίθεση

Η σαφής αντίθεση μεταξύ των δύο γεγονότων έδωσε μια πολύ καλή ευκαιρία στον πρωθυπουργό να θυμίσει την περίοδο εκείνη και το κόστος που είχε για τη χώρα. «Κάθε φορά, όταν έρχεται αυτή η περίοδος του χρόνου, τέλη Ιουνίου – αρχές Ιουλίου, θυμόμαστε τι συνέβη το 2015 και πόσο κοντά ήρθαμε στην απόλυτη καταστροφή», είπε, προσθέτοντας πως «πληρώσαμε βαρύ τίμημα για τις επιλογές που έγιναν εκείνη τη χρονιά». Ο πρωθυπουργός συνεχίζοντας αυτή την άτυπη σύγκριση μεταξύ των δύο περιόδων και προφανώς και των κυβερνήσεων, ανέφερε πως «η ελληνική κοινωνία αποδείχθηκε εξαιρετικά ανθεκτική» και «αποδείξαμε πως είναι δυνατή η στροφή από τη χαμηλή ανάπτυξη σε προοπτική υψηλής ανάπτυξης, ενώ ταυτόχρονα φροντίσαμε η ανάπτυξη να είναι συμπεριληπτική».

Η αναφορά Μητσοτάκη είναι προφανές πως εξυπηρετεί μια κεντρική στρατηγική του Μαξίμου ενόψει των εκλογών, την οποία ο πρωθυπουργός έχει θέσει και δημόσια, που δεν είναι άλλη από τη σύγκριση μεταξύ της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Το δίλημμα των επόμενων εκλογών, είχε πει πριν από μερικούς μήνες ο πρωθυπουργός, θα είναι ξεκάθαρο: «Επιστροφή στον ΣΥΡΙΖΑ ή συνέχιση της πορείας των τελευταίων ετών;».

«ΑντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο»

Γίνεται συνεπώς αντιληπτό πως τα πεπραγμένα των δύο κυβερνητικών θητειών θα έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην προεκλογική περίοδο, καθώς, εκτός των άλλων, «αναθερμαίνουν» το αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο, που κατά την περίοδο 2015-2019 συνετέλεσε καθοριστικά στην επίτευξη μεγάλων ποσοστών για τη Νέα Δημοκρατία. Ενα μέτωπο που υπερβαίνει κατά πολύ τα στενά κομματικά όρια της Ν.Δ., η οποία χρειάζεται στήριξη από κοινό εκτός κομματικής βάσης, ώστε να καταφέρει να πετύχει την αυτοδυναμία.

Από την πλευρά της η κ. Βεστάγκερ απέδωσε τα εύσημα στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη για όσα έχει κάνει τα τελευταία χρόνια στην οικονομία. «Αυτό που πέτυχε η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια είναι πραγματικά εντυπωσιακό. Kαι βρισκόμαστε σε αυτή την πολύπλευρη κρίση πολέμου, ενέργειας, πληθωρισμού, κλίματος που δυστυχώς φέρνει σε δεύτερη μοίρα την εορταστική ατμόσφαιρα που θα έπρεπε να συνοδεύει το τέλος της ενισχυμένης εποπτείας», σημείωσε κατά την έναρξη της συνάντησης η κ. Βεστάγκερ.

Οικονομική πρόοδος

Η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπογράμμισε πως την πρόοδο της Ελλάδας την παρακολούθησε από πρώτο χέρι «και μάλιστα πολλοί αμφισβητούσαν κατά πόσον θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί». Κατέληξε δε, λέγοντας πως «όταν τελικά έρχεται η επιτυχία έχει “πολλούς πατέρες”», αλλά «πιστεύω πως η δική σας κυβέρνηση έχει κάθε δικαίωμα να το κάνει, γιατί δούλεψε σκληρά για να πραγματοποιηθεί αυτό».

Τέλος, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην ταχεία ανάπτυξη του ψηφιακού κράτους, στις μεταρρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό του νομοθετικού πλαισίου που διέπει τη λειτουργία του ανταγωνισμού, καθώς και στην πορεία υλοποίησης των προγραμμάτων του «Ελλάδα 2.0» και παρουσίασε, επίσης, τις προτάσεις της Ελλάδας όσον αφορά τις τιμές ενέργειας και την καλύτερη λειτουργία των αγορών.

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News