ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διαχωριστικές γραμμές από Μητσοτάκη

Γιατί έσπευσε να τονίσει πως δεν είναι ο πρωθυπουργός των μνημονίων

Διαχωριστικές γραμμές από Μητσοτάκη

Παρά τη δεδομένη πρόθεση του Κυριάκου Μητσοτάκη να μην υπάρχει πόλωση με την αντιπολίτευση και η κυβέρνηση να αφοσιωθεί αποκλειστικά στο έργο που έχει να κάνει έως τις εκλογές, η πολιτική καθημερινότητα οδηγεί σε συνεχείς, πλέον, αντιπαραθέσεις. Με αφορμή τη συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα στον ΣΚΑΪ, η κυβέρνηση εξαπέλυσε επίθεση στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σημειώνοντας πως «έχει μια εύκολη συνταγή για όλα. Λεφτά και προσλήψεις». Σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ήταν και χθες «επικίνδυνα απλοϊκός σε όσα είπε για ένα τεράστιο σε μέγεθος κοκτέιλ διεθνών κρίσεων» και «φάνηκε ότι αγνοεί τη διεθνή πραγματικότητα και δεν κατανοεί το μέγεθος και τις διαστάσεις των κρίσεων». Η κυβέρνηση μάλιστα, θυμίζοντας το αντιπολιτευτικό παρελθόν του ΣΥΡΙΖΑ προ του 2015, σημείωσε πως «η πολιτική του πρόταση εξαντλείται ξανά στο ότι με ένα νόμο και ένα άρθρο η πραγματικότητα αυτή θα αλλάξει. Από κούφια συνθήματα όμως οι Ελληνες έπαθαν και έμαθαν».

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση συνεχίζει στην ίδια γραμμή που έχει χαράξει το τελευταίο διάστημα, προτάσσοντας το μεταρρυθμιστικό της έργο και τη διαιρετική τομή που τη χωρίζει με τα υπόλοιπα κόμματα. Στο πλαίσιο αυτό έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον μία αποστροφή του στην τελευταία συνέντευξη που έδωσε το Σάββατο στον ΣΚΑΪ. Εκεί ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως δεν είναι «πρωθυπουργός των μνημονίων». Με αυτό τον τρόπο θέλησε να περάσει μία σαφή διαχωριστική γραμμή και με τους δύο πλέον αντιπάλους του, τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, καθώς ο μεν ΣΥΡΙΖΑ έφερε ένα τρίτο –εντελώς αχρείαστο– μνημόνιο, το δε ΠΑΣΟΚ ήταν το κόμμα με το οποίο εισήλθαμε στη σχεδόν δεκαετή περιπέτεια. Η αναφορά όμως είχε και άλλο μήνυμα: ουσιαστικά ο πρωθυπουργός είπε εμμέσως πλην σαφώς πως δεν θα διακινδυνεύσει να βάλει τη χώρα σε περιπέτειες στο μέλλον, καλώντας και το ίδιο του το κόμμα και την κυβέρνηση να σταματήσουν την παροχολογία.

Ισως ο βασικότερος στόχος πάντως από την αναφορά πως δεν είναι «πρωθυπουργός των μνημονίων» να είναι ο κεντρώος χώρος και οι σοβαροί πολίτες που κλείνουν τα αυτιά στις σειρήνες του λαϊκισμού και την ακατάσχετη παροχολογία, η οποία μαθηματικά οδηγεί σε δημοσιονομικό εκτροχιασμό. Το κοινό αυτό εξάλλου θα αποτελέσει, όπως δείχνουν όλες οι έρευνες, το σημαντικότερο βαρόμετρο που θα κρίνει την αυτοδυναμία. Στις εκλογές του 2019 το είχε κερδίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Σήμερα μετά την αναπόφευκτη φθορά των 2,5 ετών της διακυβέρνησης και με έναν νέο παίκτη στο πολιτικό σκηνικό, τον Νίκο Ανδρουλάκη, το κοινό αυτό θέλει ακόμα μεγαλύτερη προσπάθεια για να κερδηθεί, την οποία ο κ. Μητσοτάκης κάνει συντονισμένα με στόχο την αυτοδυναμία στις δεύτερες εκλογές.

moneyreview.gr

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News