ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πόλωση με φόντο τους θεσμούς

Κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ αντάλλαξαν πυρά με αφορμή κινήσεις της Δικαιοσύνης

Πόλωση με φόντο τους θεσμούς

«Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν επιδιώκει την πόλωση, αλλά δεν θα μείνει με σταυρωμένα χέρια». Αυτό απαντούν πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, σημειώνοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ το τελευταίο διάστημα, κάτω από τη δημοσκοπική πίεση που δέχεται και με τον αστάθμητο παράγοντα που ακούει στο όνομα ΚΙΝΑΛ να πιέζει την αξιωματική αντιπολίτευση, πολώνει το πολιτικό σκηνικό και εκτρέπεται ακόμα και σε θεσμικά θέματα. Η πρόθεση του Μεγάρου Μαξίμου να μην αφήσει αναπάντητη την τακτική του ΣΥΡΙΖΑ διαφάνηκε και χθες, στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, όπου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος με μια σειρά ερωτημάτων απευθύνθηκε στον Αλ. Τσίπρα.

Αφορμή στάθηκαν δημόσιες τοποθετήσεις του κ. Πολάκη εναντίον της Δικαιοσύνης, με τον κ. Οικονόμου να κάνει λόγο για κάλυψη έως και ταύτιση του κ. Τσίπρα με αυτές τις απόψεις. «Οι απαράδεκτοι και ανυπόστατοι ισχυρισμοί του κ. Τσίπρα και οι απειλές του στενού συνεργάτη του σε βάρος δικαστικών λειτουργών προσβάλλουν το Σύνταγμα και τη δημοκρατία της χώρας μας», είπε και πρόσθεσε πως «τα ερωτήματα είναι συγκεκριμένα: α) Θεωρεί ο κ. Τσίπρας ότι ο Αρειος Πάγος υποκινείται και δεν λειτουργεί ανεξάρτητα; β) Θεωρεί ότι η ανώτατη δικαστική εξουσία στον τόπο μας λειτουργεί κατόπιν πολιτικών εντολών; γ) Εμπιστεύεται –ναι ή όχι;– την ανεξάρτητη Δικαιοσύνη; H επίθεση του κ. Τσίπρα στους θεσμούς της ελληνικής Πολιτείας δεν συμβαίνει για πρώτη φορά και πολύ φοβάμαι ούτε για τελευταία. Και αυτό επειδή αποτελεί δομικό μέρος της γενικότερης στρατηγικής του ΣΥΡΙΖΑ», κατέληξε ο κ. Οικονόμου. Ενα 24ωρο πριν η αξιωματική αντιπολίτευση με μια σκληρή ανακοίνωση είχε απαντήσει στην κυβέρνηση για την κατηγορία περί παρέμβασης στη Δικαιοσύνη. «Πάει πολύ, όταν στελέχη της που ελέγχονται από τη Δικαιοσύνη απειλούσαν ανοιχτά εν ενεργεία δικαστικούς λειτουργούς και τώρα μεθοδεύουν διώξεις δημοσιογράφων επειδή ερεύνησαν σκάνδαλα, η Ν.Δ. να κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ για παρεμβάσεις», τονίζει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

polosi-me-fonto-toys-thesmoys0

Στην κυβέρνηση πάντως βλέπουν πως ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί εσκεμμένα αυτή την τακτική πόλωσης, ώστε να κατοχυρώσει τη θέση του ως ο ένας εκ των δύο πόλων του πολιτικού συστήματος. Αυτό όμως δεν σημαίνει, όπως προαναφέρθηκε, πως θα αφήσουν αναπάντητα όσα λέγονται δημοσίως. «Μήνες τώρα η αξιωματική αντιπολίτευση, εγκλωβισμένη σε σχήματα και σε λογικές ξεπερασμένων εποχών, προκειμένου να βγει από την πολιτική της αφάνεια, άλλοτε καταστροφολογεί ασύστολα, άλλοτε διακινεί μύθους και άλλοτε στο όνομα μικροκομματικών και μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων ή και προσωπικών ταυτίσεων βάλλει έναντι των θεσμών και τους υπονομεύει», ήταν η αποστροφή του κ. Οικονόμου σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του, κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ πως επενδύει στον διχασμό.

Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, αναφέρουν πως η κυβέρνηση δεν πρόκειται να κάνει βήμα πίσω σε ζητήματα ηθικής και θεσμικής τάξεως και αν ο ΣΥΡΙΖΑ επιλέξει αυτόν τον δρόμο, θα λαμβάνει πάντα απαντήσεις. Είναι προφανές, με δεδομένο πως το 2022 αν δεν είναι προεκλογικό είναι σίγουρα προπαρασκευαστικό εκλογών, ότι οι τόνοι θα ανέβουν πολύ. Τέλος, το περασμένο Σάββατο ο κ. Μητσοτάκης επισκέφθηκε τα Μέγαρα, δείχνοντας την πρόθεσή του να βγαίνει από το Μαξίμου με κάθε μικρή ή μεγαλύτερη ευκαιρία. Τακτική που θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Χρ. Σταϊκούρας: Η αντιπολίτευση επέλεξε τον δρόμο της πόλωσης

Κυρ. Μητσοτάκης: Δυναμική εκκίνηση το 2022 – Υλοποιούνται οι δεσμεύσεις για ενίσχυση απασχόλησης

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News