Πολιτική Τρίτη 7/06/2022, 12:45
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η ανθρωπογεωγραφία του ΠΑΣΟΚ

Η ανθρωπογεωγραφία του ΠΑΣΟΚ

Αποτύπωση της κυριαρχίας των προεδρικών, σημαντική ανανέωση προσώπων, σύνθεση όλων των τάσεων (σε επαρκή βαθμό ώστε να μη διαταραχθούν οι ισορροπίες), αλλά και «λείανση» ορισμένων προβληματικών σημείων που είχαν αναδειχθεί από τις κάλπες του συνεδρίου. Αυτά είναι τα βασικά συμπεράσματα από την πρώτη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, όπως αναφέρει στο ρεπορτάζ του ο δημοσιογράφος της «Καθημερινής», Μάριος Δανηλόπουλος. Τα κύρια σημεία από τη διαδικασία της Κυριακής, με τις εκλογές για γραμματέα και Πολιτικό Συμβούλιο, θα μπορούσαν να συνοψιστούν στα εξής:

• Πρώτον, η εκλογή του Ανδρέα Σπυρόπουλου στη θέση του νέου γραμματέα ήρθε με ένα ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό (88%), που σηματοδοτεί ότι υπήρξε συλλογική αποδοχή για το νέο «νούμερο 2» του κόμματος.

• Δεύτερον, η πλευρά Ανδρουλάκη, που είχε εκλέξει περίπου τα 2/3 της Κ.Ε., αλλά με αρκετά στελέχη της σε χαμηλότερες του αναμενομένου θέσεις λόγω «χαλαρών γραμμών», αυτή τη φορά έχει τη συντριπτική υπεροχή στις πρώτες είκοσι θέσεις του Π.Σ, ως επί το πλείστον με εκπροσώπους της γενιάς των 40άρηδων. Πρώτος ήρθε ο Στέφανος Ξεκαλάκης και δεύτερος ο Δημήτρης Μάντζος, ενώ στην 3η και την 5η θέση κατετάγησαν οι Νίκος Μήλης και Αντώνης Σαουλίδης.

• Τρίτον, παρότι η λίστα που προτάθηκε από την ηγεσία για τους «31» του Π.Σ. πέρασε από αρκετά «γράψε – σβήσε» (έκλεισε το πρωί της Κυριακής, λίγο πριν από την ομιλία Ανδρουλάκη), οι τελικές προτάσεις έγιναν αποδεκτές χωρίς σημαντικές ενστάσεις από τις «μειοψηφίες». Αλλωστε, ο Ν. Ανδρουλάκης είχε επικοινωνία με τους Γιώργο Παπανδρέου και Ανδρέα Λοβέρδο πριν από τη διαμόρφωσή τους, ενώ δεν υπήρξαν «αντάρτες», δηλαδή στελέχη εκτός λίστας που να διεκδίκησαν την εκλογή τους. Το γενικότερο κλίμα που εκπέμπεται, συνεπώς, είναι ότι η προεκλογική περίοδος αλλά και οι υψηλές προσδοκίες που τη συνοδεύουν για το ΠΑΣΟΚ φαίνεται πως κρατούν όλες τις πλευρές μακριά από κόντρες.

Από εκεί και πέρα, σε αντιδιαστολή με τα αποτελέσματα της Κ.Ε., η «γραμμή» της ηγεσίας ήθελε –και πέτυχε– περισσότερες γυναίκες στις πρώτες θέσεις, αναδεικνύοντας τέσσερις στην πρώτη δεκάδα. Πρώτη σε ψήφους μεταξύ αυτών (4η συνολικά) η νεαρή νομικός Ελένη Χρονοπούλου. Επίσης, το καλό πλασάρισμα του Κώστα Χρυσόγονου (6η), σε αντίθεση με τη «χαμηλή πτήση» του στο συνέδριο, ήταν κάτι που το προεδρικό στρατόπεδο επιθυμούσε, ενισχύοντας το στίγμα της διεύρυνσης.

Επτά στελέχη μετράει η πλευρά των παπανδρεϊκών, τρία το στρατόπεδο Λοβέρδου και δύο η Ανανεωτική Αριστερά, ενώ όσον αφορά τους υποψηφίους για την ηγεσία συμμετέχουν οι Παύλος Χρηστίδης και Χάρης Καστανίδης. Το περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού, πάντως, φαίνεται πως βασίστηκε σχεδόν αποκλειστικά στις δικές του ψήφους (μετράει περίπου 70/300 της Κ.Ε.), κάτι που οδήγησε εν πολλοίς και στη χαμηλή θέση (25η) του Μανώλη Χριστοδουλάκη, ο οποίος είχε βγει δεύτερος στο συνέδριο. Από την Κ.Ο. συμπεριλήφθησαν οι δύο γυναίκες που δεν είχαν έως τώρα λάβει επιτελικούς ρόλους στη Βουλή, δηλαδή η Χαρά Κεφαλίδου και η Τόνια Αντωνίου. Στις εκπλήξεις, τέλος, ενέταξαν αρκετοί τη μη συμπερίληψη του στενού συνεργάτη της Φώφης Γεννηματά, Μανώλη Οθωνα.

Πηγή: kathimerini.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News