Πολιτική Δευτέρα 14/02/2022, 09:29
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τουρκία: Ξεσηκωμός και αναφορές για προβοκάτσια από τις επισκέψεις Χαρδαλιά στα νησιά

Τουρκία: Ξεσηκωμός και αναφορές για προβοκάτσια από τις επισκέψεις Χαρδαλιά στα νησιά

Eνόχληση στην Τουρκία προκάλεσαν οι επισκέψεις του Νίκου Χαρδαλιά σε 17 ακριτικά νησιά, με το πρακτορείο Ανατολή να μιλάει για προβοκάτσιες, επιμένοντας ουσιαστικά στην αντίληψη Τσαβούσολγου.

Υπενθυμίζεται ότι τις προηγούμενες ημέρες ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών έκανε λόγο για στρατικοποίηση των νησιών και «θα συζητήσουμε την κυριαρχία τους»

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Τουρκίας αναφέρει χαρακτηριστικά «Προκοβατόρικες επισκέψεις στο Αιγαίου από τον Έλληνα Υφυπουργό Άμυνας». 

Ανάλογη ενόχληση είχε εκφράσει στο παρελθόν και οΤούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ όταν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου είχε επισκεφθεί το Καστελόριζο.

Μάλιστα  στρατιωτικές πηγές σημειώνουν στο πρακτορείο Ανατολή ότι «η στρατιωτική δραστηριότητα σε νησιά τα οποία μεταβιβάστηκαν στην Ελλάδα με τον όρο της αποστρατιωτικοποίησης είναι ξεκάθαρη παραβίαση των Συνθηκών Λωζάνης και Παρισίων. Η Τουρκία δια της διπλωματικής οδού απαντά σε αυτήν την παράνομη , προβοκατόρικη και προκλητική στάση των Ελλήνων. Η περιοδεία σε 3 5 νησιά με ελικόπτερο , ούτε ωφελεί τον ελληνικό λαό δεν αποτελεί παράδειγμα πολιτικής ή στρατιωτικής ευφυΐας. Με την «εχθρική» στάση που επιδεικνύει η Ελλάδα θα έρθει αντιμέτωπη με απογοητευτικά αποτελέσματα, όπως και στο παρελθόν».

Oι ισχυρισμοί Τσαβούσοβλου για τα στρατικοποιημένα νησιά συνεχίζουν και είναι στην ατζέντα της Τουρκίας, με τα τηλεοπτικά δίκτυα καθημερινά να δίνουν σχετικά ρεπορταζ. 

Το τηλεοπτικό δίκτυο «HABER GLOBAL»  μετέδωσε ότ ιο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε τονίσει πως «στην Ελλάδα που στρατιωτικοποιεί παράνομα τα νησιά του Αιγαίο, θα κάνουμε τις τελευταίες προειδοποιήσεις κι αν δεν υποχωρήσουν τότε θα συζητηθεί το καθεστώς των νησιών. Ηρθε η απάντηση της Αθήνας»

«H ελληνική πλευρά ανέφερε πως τα εν λόγω νησιά δεν θα αποστρατιωτικοποιηθοούν τονίστηκε πως αρνείται  όλες τις κατηγορίες της Τουρκίας και πως οι ισχυρισμοί της Άγκυρας δεν συμβαδίζουν με τις θεμελιώδεις αρχές του διεθνούς δικαίου.Η Ελλάδα απο τη δεκαετία του 60᾽ στρατιωτικοποίησε τα νησιά που βρίσκονται απέναντι απο τα Στενά, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου όπως και τα Δωδεκάνησα με τη δικαιολογία της στρατιωτικής απειλής απο την Τουρκία»

Πηγή: skai.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News